Truban bude volebným lídrom koalície PS/Spolu, chce byť premiérom. Beblavý ministrom financií

Lídri koalície Progresívne Slovensko a SPOLU - občianska demokracia Miroslav Beblavý a Michal Truban informovali, že Michal Truban Truban bude volebným lídrom koalície, má ambíciu stať sa premiérom. Miroslav Beblavý bude programovým lídrom a ašpiruje na funkciu podpredsedu vlády pre koordináciu reforiem a ministra financií.

12.07.2019 12:00 , aktualizované: 13:04
debata (189)

Beblavýpoukázal na to, že koalícia sa dohodla na spolupráci pred parlamentnými voľbami a darí sa im to aj po eurovoľbách. „Vieme spolupracovať a zároveň sme odlišní,“ poukázal Beblavý. Zároveň verí, že spoločná dohoda je najlepším rozhodnutím pre budúcnosť koalície PS a Spolu aj pre Slovensko. Poznamenal, že ich dohoda nie je výsledkom súboja a nemá víťaza, ani porazeného.

Beblavý sa odvolal na prieskumy, podľa ktorých voliči vnímajú jeho a Trubana ako rovnocenné politické osobnosti. U Trubana oceňujú jeho dynamizmus a nezaťaženosť ako politického nováčika. Beblavého v prieskumoch hodnotia dobre pre jeho vytrvalosť v politickom smerovaní za zmeny na Slovensku.

Truban poznamenal, že Slovensko potrebuje veľké činy. „Verím, že Slovensko posunieme výrazne dopredu. Čaká nás ťažké obdobie,“ uviedol. Podotkol, že v najbližšom čase budú pripravovať kandidačnú listinu a pripravovať aj spoločný program. Ako doplnil, súčasťou dohody sú aj nominácie tieňovej vlády.

Na otázku, či bude koalícia uvažovať aj o spolupráci so stranou Andreja Kiska Za ľudí Truban poznamenal, že sa s bývalým prezidentom rozprávali vo štvrtok (11. júla). Doplnil, že novovznikajúca strana by mala mať úvodný snem na jeseň, a potom sa uvidí, či budú spolupracovať, alebo nie.

Michal Truban Truban (vľavo) bude volebným... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Michal Truban, Miroslav Beblavý Michal Truban Truban (vľavo) bude volebným lídrom koalície, má ambíciu stať sa premiérom. Miroslav Beblavý bude programovým lídrom a ašpiruje na funkciu podpredsedu vlády pre koordináciu reforiem a ministra financií.

Progresívne Slovensko a Spolu spolupracovali už v koalícii napríklad pri májových eurovoľbách, ktoré takto v spojenectve vyhrali. O spolupráci hovoria aj s inými stranami. Pred pár dňami sa dohodli s KDH, ide o pakt o neútočení počas volebnej kampane.

Koalícia v stredu uzavrela dohodu o predvolebnej spolupráci aj s KDH. Dohoda obsahuje dva konkrétne záväzky, priblížil líder Spolu-OD Miroslav Beblavý. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Rovnako, že ak by niektorá mala taký pocit, okamžite si to medzi sebou vysvetlia. V dohode si zakotvili aj mechanizmus zmierovacieho konania.

Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády. „Aby sme sa dohodli, čo vo vláde urobiť a hľadať cestu aj v citlivých otázkach, aby nás nerozdelili,“ povedal Beblavý s tým, že na niektoré veci majú rôzne názory, keďže predstavujú liberálov, konzervatívcov aj stred.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Truban #dohoda o predvolebnej spolupráci #koalícia PS/Spolu #Misroslav Beblavý