Lídri KDH a PS/Spolu budú v piatok pokračovať v rokovaniach o spolupráci

Predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS), Spolu-OD a KDH budú v piatok (9. 8.) pokračovať v rokovaniach. Bude to ich prvé oficiálne stretnutie po podpísaní dohody o predvolebnej spolupráci. Rozprávať by sa mali aj o prípadnej spolupráci po budúcoročných parlamentných voľbách.

04.08.2019 14:58
debata (29)

„Verím, že to nebude zároveň aj naše posledné stretnutie. Na stretnutí by sme mali v zmysle podpísanej dohody zistiť, či sa vieme prípadne dohodnúť aj na dohode o povolebnej spolupráci,“ povedal predseda KDH Alojz Hlina.

Dohoda o neútočení, ktorú podpísali začiatkom júla Hlina, Michal Truban (PS) a Miroslav Beblavý (Spolu-OD), obsahuje dva konkrétne záväzky. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády.

„Ak dosiahneme dostatočný pokrok v programovej zhode, zmluvné strany sa verejne zaviažu, že budú prednostne rokovať medzi sebou aj o dohode o povolebnej spolupráci,“ píše sa v dokumente.

Dohoda, ktorú podpísali, predstavuje podľa Hlinu alternatívu voči súčasnej vládnej koalícii. „Neznamená to však, že nedôjde ku konfrontácii hodnôt týchto zoskupení“, doplnil v rozhovore pre TASR Hlina. Podľa Trubana je podpísaná dohoda signálom slušnej komunikácie. V hodnotových otázkach vidí veľa možností spolupráce, vyžaduje si to však podľa jeho slov spoločné stretnutia a dlhé debaty.


VIDEO: Ublíži drogová kauza progresívcom a ich nádejnému premiérovi Trubanovi? Čo bude najviac ovplyvňovať politickú scénu na jeseň? Kauzy okolo Kočnera alebo prekročenie zákona Trubanom, ktorý opakovane užíval drogy? Pozrite si vo videu TV Pravda, čo očakáva politologička.

Video
29 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH