Prieskum: Voľby v auguste by vyhral Smer, za ním koalícia PS/Spolu

Ak by sa parlamentné voľby konali v auguste, s 21,8 percenta by v nich zvíťazila strana Smer. Na druhom mieste by bola koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so 14 percentami hlasov.

09.08.2019 11:43 , aktualizované: 20:24
debata (528)

Tretia by skončila ĽSNS s 12,1 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus na vzorke 1 020 respondentov, ktorý sa konal v dňoch 1.8. – 7.8.2019.

Štvrté miesto má v augustovom prieskume KDH so 7,5 percenta. Nasledujú SaS s SNS zhodne so 7 percentami, Sme rodina so 6,3 percenta hlasov. Hnutie OĽaNO by disponovalo ziskom 6 percent hlasov. Ako posledná by sa do parlamentu dostala aj novovzniknutá strana Za ľudí s 5,2 percenta.

Do Národnej rady SR by sa nedostali strany Most-Híd so 4,7 percenta, SMK s 3,4 percenta a KSS s 1,2 percenta. Ostatné strany v prieskume získali štyri percentá.

V Národnej rade SR by Smer obsadil 38 kresiel, koalícia PS a Spolu – občianska demokracia by získala 24 mandátov, ĽSNS 21, KDH 13, SaS a SNS by mali zhodne 12 kresiel, Sme rodina 11, OĽaNO desať a Za ľudí deväť poslancov.

Beblavý nebude spokojný so žiadnym výsledkom, keď bude Smer prvý

Cieľom koalície PS a Spolu je poraziť Smer-SD. „Len to znamená istotu, že môže nastať zmena," povedal to dnes na tlačovej besede líder strany Spolu Miroslav Beblavý v súvislosti so zverejneným prieskumom volebných preferencií.

„Nebudeme spokojní so žiadnym prieskumom, kde bude Smer prvý," povedal. Podľa Beblavého, ak bude Smer vo voľbách prvý a dostane poverenie na zostavenie vlády, urobia čokoľvek. Je presvedčený, že treba poraziť v prvom rade Smer. Podľa neho za posledných päť mesiacov popularita koalície PS/Spolu výrazne stúpla, a preto ešte majú sedem mesiacov do volieb, čo je dostatočný čas na to, aby svoj cieľ dosiahli. „Ale stúpli sme z osem na 14 až 15, myslíme si, že máme na to, aby sme Smer porazili. Počíta sa výsledok vo voľbách," uzavrel Beblavý.

Slosiarik: Pokles PS/Spolu nie je výrazný

Riaditeľ Focusu, sociológ Martin Slosiarik poznamenal, že pokles koalície PS/Spolu nie je výrazný, no neudržali si svoju líniu nárastu, ktorú bolo vidieť od prezidentských volieb. Dôvody môžu byť podľa neho dva – prvým je opadnutie akejsi eufórie po úspechu v prezidentských a európskych voľbách. Druhým dôvodom môže byť Trubanova aféra.

„Zachytili sme len to obdobie, keď sa objavilo prvé video. Prieskum bol realizovaný od 1. do 7. augusta, nezachytil video, ktoré Truban zverejnil tento štvrtok, kde povedal, že nehovoril pravdu a ospravedlnil sa. Samozrejme, pokles môže – ale nemusí – do istej miery zachytávať zneistenie časti elektorátu po zázname, v ktorom hovorí o svojej skúsenosti s užívaním drog. Tomuto by nasvedčovalo aj to, že v sumáre je mierny nárast pre konzervatívne orientované strany – Smer, KDH a OĽaNO,“ vysvetlil Slosiarik.

Sociológ dodal, že je sám zvedavý na septembrový prieskum, v ktorom sa môže prejaviť aj efekt komunikácie tejto kauzy zo strany Trubana. Netrúfa si odhadnúť, či priznanie a ospravedlnenie sa predsedu PS povedie k nárastu, alebo poklesu preferencií. „Neviem, ako to ľudia vyhodnotia. Má to dve roviny. Sú tu drogy a to, čo povedal. Na druhej strane, ospravedlnil sa a priznal chybu, čo môže byť poľahčujúca okolnosť pre voličov. Ide o to, ako silno budú politickí súperi spochybňovať jeho morálnu integritu tým, že keď klamal v tomto prípade, môže aj v inom. Neviem odhadnúť, čo prevládne v interpretácii. Určite tým Truban nezíska. Skôr musí riešiť krízovú situáciu a snažiť sa, aby o voličov neprišiel,“ uzavrel Slosiarik.

Hlina: V politike platí, koľko energie dáš, toľko dostaneš

Predseda KDH Alojz Hlina, ktorého hnutie v prieskume skončilo štvrté so 7,5 percentami, sa z výsledku teší. „Keby som mohol, tak si poskočím," povedal tiež na tlačovej konferencii v piatok Hlina. „Stále verím, že je tu kritická masa ľudí, ktorí predavačov strachu nepúšťajú do domu. Je to dobré, kritická masa je na rozume,“ uviedol s tým, že ľudia sa zväčša riadia rozumom a vnímajú kontext politiky. „V politike platí, že koľko energie dáš, toľko dostaneš. Verím, že budeme platnou súčasťou politickej scény,“ dodal Hlina.

Lídri KDH a koalície PS/Spolu mali dnes (9.8.) prvé rokovanie o spolupráci. Riešili otázky spojené s témou podpory rodiny.

528 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #parlamentné voľby 2020