Beblavý: Kočnera nesmú vymeniť noví oligarchovia

Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia navrhujú opatrenia, ako po voľbách očistiť súdnictvo, políciu i prokuratúru na Slovensku. Povedali to dnes na tlačovej besede lídri koalície Michal Truban (PS) a Miroslav Beblavý (Spolu).

28.08.2019 09:00 , aktualizované: 10:03
debata (104)

„Vplyv oligarchie na políciu, prokuratúru a súdnictvo je obrovský a spoločnosť čaká roky, že sa to zmení. Podporujeme čestných policajtov, prokurátorov aj sudcov. Zároveň hovoríme, že vymeniť niektoré figúrky nestačí. Treba vymeniť celú Kočnerovu generáciu na to, aby v našej krajine vládla spravodlivosť," povedal Truban. Truban je presvedčený, že okrem výmeny ľudí na vysokých postoch musia priniesť konkrétne riešenia a opatrenia. „Musíme pracovať na sebe a získať si dôveru ľudí," povedal. Zároveň dodal, že aby vo voľbách uspeli, musia mať na kandidátke kvalitných ľudí, ktorí majú na to krajinu zmeniť.

Líder strany Spolu Beblavý za najdôležitejšiu považuje pripravenosť a riešenia po voľbách. „Znamená to nielen očistiť políciu, súdy a prokuratúru. Musíme tiež zabrániť tomu, aby namiesto Kočnerovej oligarchie naše bezpečnostné zložky ovládla nová oligarchia," povedal Beblavý. Zároveň považuje za potrebné zmeniť model prokuratúry ako aj zaviesť transparentnú voľbu generálneho prokurátora.

Zmeniť spôsob volenia policajného prezidenta na transparentný či zriadiť nezávislú Generálnu inšpekciu bezpečnostných zborov považujú lídri PS/Spolu za potrebné. Súčasný výber policajného prezidenta je podľa nich na zabetónovanie nominantov Smeru. „Myslíme, že najdôležitejšia je nezávislosť policajnej inšpekcie. Policajný prezident by mal mať dôveru ministra, ale šéf inšpekcie by mal byť neodvolateľný," povedal Beblavý. „Nemožno sa spoliehať na nových ľudí. Potrebná je aj vzájomná kontrola," uviedol s tým, že toto by malo zabezpečiť očistenie bezpečnostných zložiek štátu.

Obaja považujú za dôležité sfunkčnenie a sprísnenie zákazu krížového vlastníctva a dominantného postavenia v médiách a zdravotníctve. „Ďalším opatrením je posilnenie Protimonopolného úradu a Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré sú rozhodujúce v ekonomických závislostiach," dodal Beblavý. Posledným riešením je zmena systému prideľovania eurofondov. Tie by podľa koalície PS/Spolu mali ísť malým a stredným podnikateľom.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Michal Truban