Kríza vo vnútri strany? Kiššová, Galko a Blahová sa na kongrese SaS nezúčastnia

Podpredsedovia SaS Jana Kiššová a Ľubomír Galko, ani predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová sa mimoriadneho kongresu strany 7. septembra nezúčastnia. Podľa slov jej lídra Richarda Sulíka, ktorý kongres zvolal, aby sa volil nový predseda, väčšina straníkov účasť potvrdila.

30.08.2019 18:55 , aktualizované: 20:18
volby 2016, sas, sulik Foto: ,
Predseda strany SaS Richard Sulík
debata (51)

Kiššová v tejto súvislosti zdôraznila, že Sulík od nej mandát už dostal. „Ak sa ho chce vzdať, rešpektujem to, no zároveň tvrdím, že s mandátom sa nehazarduje. Nebudem mu za daných okolností dávať nový, pretože tieto okolnosti považujem za vykonštruované a nedemokratické, s cieľom zabetónovať sa na predsedníckej stoličke na ďalšie štyri roky,“ skonštatovala s tým, že nemá protikandáta na post predsedu. Podotkla, že pred voľbami by sa mali v strane venovať skôr problémom Slovenska.

Galko pokladá kongres za neférový. „Nezúčastním sa na mimoriadnom kongrese, lebo ho pokladám za neférový, nedemokratický, nelegitímny a v rozpore so stanovami SaS,“ podotkol.

Podobne to vidí aj Blahová, ktorá kongres považuje podľa vlastných slov za nedemokratický a „za hazardovanie s osudom našej krajiny“. „Ambície jednotlivcov sú vzhľadom na situáciu na Slovensku absolútne triviálne,“ dodala.

„Mimoriadny Kongres SaS bol zvolaný do Zvolena na sobotu 7. septembra. Viac ako dve tretiny členov potvrdili svoju účasť. To, či sa na ňom zúčastnia členovia predsedníctva, ktorí nesúhlasia s voľbou nového predsedu, je otázka na nich,“ reagoval Buček na medializované tvrdenia o výzve viacerých členov strany na zrušenie kongresu. Denník Sme upozornil na výzvu s tým, že ju Sulíkovi adresovala zhruba tretina členov strany vrátane členov predsedníctva.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Kongres #SASKA