Kandidátku Smeru má viesť Pellegrini

Prvé miesto na kandidačnej listine najsilnejšej strany Smer by malo patriť premiérovi Petrovi Pellegrinimu. Denníku Pravda to potvrdil zdroj blízky vedeniu Smeru. Hovorca strany Ján Mažgút zatiaľ tieto správy nekomentoval, líder vládnej strany Robert Fico by sa podľa jeho slov mohol ku kandidátke vyjadriť už v utorok. Podľa politického analytika Jána Baránka by bolo takéto rozhodnutie pre Smer dobrým krokom.

23.09.2019 13:29 , aktualizované: 17:36
Robert Fico / Peter Pellegrini / Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico (vľavo) a premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini.
debata (165)

Informáciu o zmene na vedúcom poste kandidátky priniesol portál glob.sk, denníku Pravda to následne potvrdil zdroj blízky vedeniu Smeru s tým, že rokovania stále prebiehajú. Po dvadsiatich rokoch existencie strany pôjde o zásadnú zmenu, ak na prvom mieste volebného zoznamu nebude Fico. Ten by mal v nadchádzajúcich voľbách kandidovať z druhého miesta, na čele by mal byť Pellegrini. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák by kandidovať nemal.

Strana to zatiaľ nepotvrdila. Robert Fico naposledy verejne vystúpil minulý piatok. O kandidátke vtedy hovoriť nechcel, avizoval len, že sa k téme vyjadrí tento týždeň v pondelok alebo v utorok. Podľa hovorcu Smeru Jána Mažgúta sa bude konať najskôr v utorok. „Využijeme oficiálny priestor a na tejto tlačovej konferencii sa k tomu vyjadríme,“ povedal pre Pravdu Mažgút.

„Je to pre Smer dobrý krok,“ komentuje politický analytik Ján Baránek správy o tom, že volebným lídrom bude zrejme Pellegrini. „To, že oni dvaja našli zhodu, znamená, že ani Ficovi voliči neuskočia a Pellegrini má zas iných voličov. Vyriešili to pragmaticky v prospech toho, aby boli úspešní vo voľbách,“ mieni analytik, podľa ktorého Pellegriniho ako jednotku prijmú aj voliči z pevného voličského jadra Smeru. „Tým, že Fico zostal na kandidátke, bude Pellegrini akceptovateľný aj pre nich,“ nazdáva sa analytik.

Baránek už začiatkom septembra pre Pravdu vyslovil názor, že ak má Pellegrini viesť kandidátku, Fico by nemal figurovať na druhom mieste. Predseda strany by tak sám seba definoval ako dvojku, upozornil analytik a načrtol, že Fico by mohol napríklad uzatvárať prvú desiatku. Tento postoj zopakoval aj teraz. „Osobne by som mu to odporúčal a stojím si za tým, lebo takto bude vnímaný, že už nie je jednotka, už je dvojka,“ poznamenal Baránek.

Fico v predchádzajúcich dňoch naznačil, že on volebnou jednotkou byť nemusí. „Nepatrím a nikdy nebudem patriť medzi lídrov, ktorí stranu založia, aj ju potom sami pošlú do hrobu,“ zopakoval minulý piatok svoje dávnejšie vyjadrenie.

O premiérovi sa v uplynulých mesiacoch špekulovalo, že uvažuje o odchode zo Smeru, jeho meno sa spomínalo napríklad v súvislosti s novou stranou Tomáša Druckera (Dobrá voľba). Pellegrini napokon začiatkom septembra vyhlásil, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde do volieb na kandidátke Smeru.

Najsilnejšia koaličná strana bojuje od posledných parlamentných volieb s prepadom preferencií. V roku 2016 dosiahla výsledok 28,3 percenta, aktuálne Smeru rôzne agentúry merajú okolo 20 percent. Stále si však drží prvé miesto. Naposledy zverejnila prieskum minulý týždeň agentúra Focus, Smer v ňom získal 21,7 percenta hlasov. Zmeny na čele kandidátky reagujú na tento trend a tiež na zmeny v popularite. Pellegrini v súčasnosti patrí medzi najpopulárnejších politikov. V ostatnom prieskume dôveryhodnosti, ktorý pre televíziu Markíza realizovala agentúra Focus, obsadil druhé miesto. Dôveruje mu 46 percent Slovákov. Oproti tomu Ficovi vyslovilo dôveru len 25 percent respondentov.

Parlamentné voľby by sa mali konať 29. februára 2020. Uzávierka kandidátok bude koncom novembra.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini