Sulík na kandidátku nedá nespokojencov okolo Galka a Rajtára, vyzval ich na odchod

Na návrhu kandidačnej listiny do budúcoročných parlamentných volieb, ktorý predloží predseda SaS Richard Sulík na nominačnom kongrese, nebudú ľudia okolo podpredsedu strany Ľubomíra Galka a poslanca parlamentu Jozefa Rajtára. Sulík chce konkrétnu podobu kandidátky zverejniť v pondelok.

26.09.2019 11:07 , aktualizované: 17:54
debata (174)

VIDEO: Pozrite si, ako dnes predseda SaS Richard Sulík vyzval na odchod Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára.

Video

Sulík doplnil, že na kandidátku nepatria ľudia, o ktorých nemá istotu, že budú stabilnými a spoľahlivými partnermi pre vznik pravicovej vlády. „Predstavujú extrémne riziko, že po voľbách odídu zo strany SaS, z poslaneckého klubu SaS,“ povedal Sulík. Pripustil, že niektorí stranu opustia, pričom ich vyzval k vyvodeniu osobnej zodpovednosti.

Sulík podľa svojich slov nechce mať na kandidátke ľudí, ktorí spochybňovali zvolanie septembrového mimoriadneho kongresu, na ktorom si šéf SaS nechal potvrdiť svoju pozíciu. Zvolanie kongresu, ako aj jeho výsledky odmietli prijať okrem Galka a Rajtára aj podpredsedníčka SaS Jana Kiššová alebo predsedníčka poslaneckého klubu strany Natália Blahová. Tí následne založili v rámci strany platformu s názvom Demokratické jadro.

Šéf SaS zopakoval, že na kandidátke budú len takí ľudia, za ktorých dá „ruku do ohňa“ a na ktorých sa vie stopercentne spoľahnúť, že po voľbách bude poslanecký klub stabilný. „Za toto ručím, toto sú tie kritériá, podľa ktorých budem zostavovať kandidátku,“ povedal Sulík.

Sulík tiež povedal, že ho mrzí, že Kiššová odmieta byť na jeho návrhu kandidátky, ponúkal jej tretie miesto. Svoj návrh povedie on, na druhé miesto zaradí europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú.

Mimoriadny nominačný kongres SaS bude 5. októbra v Jasnej, Sulík ho zvolal na základe žiadosť štvrtiny členov. Na kongrese budú členovia schvaľovať kandidátku do volieb.

Sulík podľa Demokratického jadra klame

Rajtár tvrdí, že sa Sulík doteraz na adresu demokratickej platformy vyjadroval, že je dobrá a súhlasí s jej bodmi. „Dokonca očakával, že sa zriadia ďalšie platformy. Zrazu tvrdí niečo úplne iné,“ povedal na dnešnej tlačovej besede s tým, že žiadna demokratická strana nemá byť strana jedného muža a majú sa zohľadňovať záujmy rôznych ľudí a názorových prúdov. „Na Slovensku máme bohužiaľ veľa strán jedného muža. SaS by som nikdy nechcel vidieť ako stranu takéhoto typu. Platformou sme reagovali na kongres, ktorý bol narýchlo zvolaný, aby ostatní nemali šancu kandidovať. Platforma mala byť alternatíva k nedemokratickým postupom. Kroky Sulíka idú proti cieľom zostaviť vládu bez mafie,“ dodal Rajtár.

Blahová nečakala, že sa ich práca skončí tým, že ich predseda strany vyzve na odchod. „Vyzýva k tomu ľudí, ktorí sú nositeľmi programu, ktorým sa hrdí. Odchodom by strana prišla o celý program,“ povedala. Blahová i Rajtár sa zhodli, že o vzdaní sa členstva budú diskutovať, lebo je to pre nich nová informácia a doteraz nad takou možnosťou nerozmýšľali.


Pozrite si reakciu nespokojencov zo strany SaS na vyhlásenie predsedu Richarda Sulíka. Reagujú Jozef Rajtár a Natália Blahová. Zdroj: TASR

Video

Baránek: Je to radikálne riešenie

Politický analytik Ján Baránek komentuje, že Sulík sa rozhodol pre radikálne riešenie. „Je to lepšie, ako dohadovať sa a hádať sa do volieb. Pokiaľ sa mu to podarí rýchlo doriešiť, pokojne si viem predstaviť, že bude úspešný vo voľbách. To sa nedá vylúčiť,“ zhodnotil Baránek. „Keď sa už rozhodol, ako sa rozhodol, musí to byť rýchlo a jednoznačne,“ upozornil.

SaS v súčasnosti bojuje s poklesom preferencií, vo voľbách v roku 2016 mala strana 12,1 percenta, no posledný prieskum agentúry Focus – realizovaný už v čase straníckej búrky – jej predpovedal iba 6,4 percenta. „Minimálne sa to môže zastabilizovať. Nedá sa vylúčiť, že sa môže aj preferenčne posilniť. Ale musí sa naplniť ten predpoklad, o ktorom som hovoril,“ uzavrel Baránek.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #kandidátka #SASKA