Pellegrini bude jednotkou na kandidátke Smeru

Predseda Smeru Robert Fico navrhne na čelo kandidátky Petra Pellegriniho. Toto rozhodnutie je pre Slovensko najlepším riešením, informoval Smer.

26.09.2019 14:45 , aktualizované: 22:34
debata (331)

„Pohľad na opozičný tábor musí každého so zdravým rozumom varovať. Strana Smer viac ako inokedy musí zohrať stabilizujúcu úlohu a predseda strany Fico v tomto duchu bude prijímať všetky potrebné rozhodnutia. Je v plnej kompetencii predsedu strany navrhovať zoznam kandidátov na funkciu poslanca NR SR,“ informoval Smer vo svojom stanovisku. Podľa strany je toto rozhodnutie pre Slovensko najlepším riešením. „Vláda Slovenskej republiky pod vedením Petra Pellegriniho a celý poslanecký klub strany Smer sú toho dôkazom,“ uviedla strana.

Podľa stanoviska strany je Smer za uplynulých 20 rokov najstabilnejším prvkom slovenskej politickej scény. „Predseda strany Robert Fico s veľkým znepokojením sleduje antidemokratické tendencie v podobe popierania tajnej voľby, ako sa stalo pri voľbe sudcov Ústavného súdu SR alebo v podobe vyhlásení predstaviteľov opozičných strán, ako je p. Truban, ktorý hovorí, že voliť by mali iba bohatí, alebo p. Kiska, podľa ktorého o moci musí rozhodovať ulica a nie parlamentné voľby,“ uviedla strana v stanovisku.

Pellegrini ponuku prijme

„Rozhodol som sa prijať návrh na pozíciu volebného lídra strany Smer – sociálna demokracia. Som pripravený urobiť všetko pre to, aby som ľudí na Slovensku presvedčil konkrétnymi výsledkami a aby strana Smer – sociálna demokracia aj naďalej bola najstabilnejšou a najúspešnejšou stranou na Slovensku,“ uviedol Pellegrini na sociálnej sieti. Doplnil, že až do konca funkčného obdobia si bude plniť všetky povinnosti, ktoré mu z pozície vyplývajú.

Potvrdili špekulácie

Dohodu na lídrovi strany do volieb avizoval aj premiér po stredajšej vláde (25. 9.). Kandidačná listina by podľa jeho slov mala ponúknuť kvalitu a vytvoriť čo najväčší koaličný potenciál. Preto budú pri jej tvorbe v Smere podľa Pellegriniho zvažovať mená citlivo.

Obaja, Fico aj Pellegrini, dlhodobo hovoria, že chcú, aby bol Smer stabilný, silný a aby bol úspešný v nadchádzajúcich voľbách. Fico viackrát zdôraznil, že strana ma ambíciu opäť skladať vládu.

V lete sa hovorilo o napätých vzťahoch medzi Ficom a Pellegrinim. Ten v stredu skonštatoval, že sú obaja dospelí ľudia, ktorí môžu mať na veci rozdielne názory, ale vedú medzi sebou konštruktívne debaty, ktoré môžu stranu posúvať ďalej. Doplnil, že ich predstavy o stratégii strany sa približujú. Na otázku, či bude Fico na kandidátke, vtedy odpovedal, že ako predseda strany má na to plné právo.

Kto ďalší bude figurovať na kandidátke strany, nie je zatiaľ známe. Smer sa nevyjadril ani k tomu, či bude kandidovať Robert Fico a ktoré miesto kandidátky obsadí. Podľa neoficiálnych informácií by kandidovať mal, a to zrejme z druhej pozície. Hovorca Smeru na otázku Pravdy uviedol, že Fico ešte bude o podrobnostiach kandidátky informovať.

Baránek: Ficovo rozhodnutie ma neprekvapilo

Politického analytika Jána Baránka Ficovo rozhodnutie neprekvapilo. „Dalo sa to čakať, už sme to aj komentovali, a keď tie informácie unikli, nikto ich nedementoval,“ zhodnotil analytik. Napätie medzi Ficom a Pellegrinim, o ktorom sa v posledných mesiacoch veľa špekulovalo, sa však podľa Baránka podarilo zmierniť len čiastočne. „Myslím si, že problémy utlmili, niečo možno vyriešili, ale nedá sa zaručiť, že sa nejaké neobjavia aj v budúcnosti. Fico je príliš dominantný na to, aby sa uspokojil s úlohou niekde v pozadí. Bude to zrejme pokračovať aj v budúcnosti, ale oni sú natoľko pragmatickí, na rozdiel od SaS, že to zrejme budú pred voľbami tlmiť,“ myslí si politický analytik.

Pellegrini v súčasnosti patrí medzi najdôveryhodnejších politikov, podľa nedávneho prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza mu v rebríčku dôveryhodnosti patrí druhé miesto po prezidentke Zuzane Čaputovej. Dôveruje mu 46 percent Slovákov. Oproti tomu Smer od volieb klesol, v roku 2016 získal 28,3 percenta a v súčasnosti sa v prieskumoch drží okolo 20 percent. Podľa Baránka existuje možnosť, že Smer ešte o niečo vzrastie. „Len si nemôžeme myslieť, že ten potenciál je nejaký obrovský. Teraz vznikajú nové strany, vznikla strana Tomáša Druckera (Dobrá voľba), o ktorej sa predpokladá, že môže brať aj Smeru. Takže by v tomto nemali mať v Smere veľké oči, že keď Pellegriniho potvrdili ako jednotku, tak neviemkam sa dostanú… To tak vôbec nemusí byť. Myslím si, že volebný výsledok, ktorý mali v minulých voľbách, je pre nich nedosiahnuteľný,“ odhaduje Baránek.

Kto je prvý nie je rozhodujúce, vyhlásil Haulík

Sociológ Pavel Haulík si myslí, že nie je rozhodujúce, kto je na prvom mieste. „Smeru pôjde o to, aby si tých 20 percent udržal. Predpoklad na veľký rast nevidím. Ale aj 20 percent by bol dobrý výsledok. Som presvedčený, že nie je rozhodujúce, kto bude na prvom mieste, ale to, či na kandidátke bude ako Peter Pellegrini, tak aj Robert Fico. Ak tam budú obaja a nebudú vystupovať voči sebe konfliktne, tak v takom prípade môže Smer tých 20 percent obhájiť. Ak by niektorý z nich na kandidátke nebol, mohlo by to byť pre Smer vážnym úderom a získal by výrazne menej,“ priblížil Haulík.

Podľa jeho názoru je Pellegrini ako líder prijateľný aj pre pevné voličské jadro Smeru. „To sa potvrdilo už v čase, keď sa stal premiérom. Hoci zastával mierne odlišné postoje ako Robert Fico, na postojoch voličov sa to neprejavilo. Nevidím dôvod, prečo by sa niečo také malo udiať v predvolebnej kampani,“ skonštatoval ďalej Haulík. Ficovo rozhodnutie uprednostniť na kandidátke Pellegriniho hodnotí ako pragmatický krok. „Celkom určite. Je to doplnenie toho, čo sa stalo vlani, keď opustil miesto premiéra. To bol v danom momente pragmatický krok a toto je dôsledok. V každom prípade by som to videl ako pozitívny krok z pohľadu možností strany Smer uspieť v parlamentných voľbách,“ doplnil Pavel Haulík.

Viac Slovákov dôveruje Pellegrinimu ako Ficovi, vyplýva z prieskumu

Z exkluzívneho prieskumu agentúry Polis pre reláciu TV JOJ Na hrane vyplýva, že Peter Pellegrini výrazne poráža svojho straníckeho predsedu v porovnaní dôvery. Spomedzi voličov všetkých strán Ficovi namerali dôveru 10,5 percenta, premiérovi 45,5 percenta.

Prieskum robila agentúra Polis od 5. do 10. septembra na vzorke 1 134 respondentov. Medzi samotnými voličmi Smeru je rozdiel menší. Ficovi dôveruje 38,5 percenta opýtaných, Pellegrinimu 57 percent.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini