Kiššová nechce byť na Sulíkovej kandidátke, nespokojenci navrhnú svoj zoznam

Predseda SaS Richard Sulík predstavil svoj návrh kandidátky strany do parlamentných volieb. Sám bude na jej čele, číslom dva na jeho návrhu je Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tretie miesto zatiaľ neobsadil, čaká na vyjadrenie Jany Kiššovej. Tá prostredníctvom sociálnej siete uviedla, že ponuku neprijme. Na kandidačnej listine sú aj viacerí poslanci Národnej rady (NR) SR a tiež exriaditeľ RTVS Václav Mika a šéf Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Na zozname nie je nikto z platformy Demokratické jadro. Jeho členovia chcú na nominačnom kongrese SaS predstaviť svoj vlastný zoznam kandidátov na poslancov.

30.09.2019 10:46 , aktualizované: 19:00
debata (179)

VIDEO: Sulík predstavil svoju víziu kandidátky SaS do volieb 2020.

„Kandidátku som tvoril tak, aby boli pri každom kandidátovi splnené dve podmienky: musí to byť človek, za ktorého dám ruku do ohňa ako líder kandidátky, a musí to byť človek, kandidát, ktorý prispeje k tomu, že poslanecký klub po voľbách bude stabilný,“ zdôraznil Sulík. Ten má stáť na čele kandidátky.

Dodal, že kandidátku budú ešte členovia strany schvaľovať na nominačnom kongrese. „Toto je najdemokratickejší možný spôsob, ako kandidátku schváliť,“ skonštatoval s tým, že to nie je prvýkrát. Poukázal tiež na to, že každý člen má právo predložiť návrh kandidátky. Sulík svoj kompletný návrh zverejnil na webe strany.

Tretie miesto Richard Sulík ponúkol Jane Kiššovej, ktorá by sa mala sústrediť na podnikateľské prostredie. Zároveň dúfa, že túto pozíciu v krátkom čase príjme. Ona sa však prostredníctvom svojej facebookovej stránky vyjadrila, že postoj nezmení a kandidatúru neprijme. Ako dôvod uvádza fakt, že sa na nej nenachádzajú „najväčší bojovníci proti korupcii a mafii,“ preto na nej odmieta byť aj ona. „Neviem si predstaviť, ako by som presviedčala našich voličov, že to s bojom proti mafii a oligarchov myslíme vážne,“ dodala Kiššová.

Druhé miesto bude patriť europoslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej, ktorá sa vyjadrila, že aj napriek množstvu práce, ktoré má v Európskom parlamente, prišla na predstavovanie kandidátky, pretože jej budúcnosť Slovenska a strany SaS nie je ľahostajná. „Čakajú nás tie najdôležitejšie voľby,“ zdôraznila Ďuriš Nicholsonová s tým, že bude rešpektovať názor voličov. Ak sa jej podarí získať viac hlasov ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách, bude to brať ako vyjadrenie názoru voličov a vráti sa z Európskeho parlamentu.

Už minulý týždeň sa denníku Pravda podarilo získať exkluzívnu informáciu o tom, že bývalý generálny riaditeľ RTVS, televízie Markíza a rádia Expres Václav Mika bude na poprednom mieste kandidátky SaS. Sulík teraz oznámil, že Mika obsadí desiate miesto.

Ako už Pravda informovala minulý týždeň, na kandidátku sa vracia aj bratislavský župan Juraj Droba a obsadí číslo 11. Predseda BSK Droba na otázku, ktorý mandát v prípade jeho zvolenia do NR SR uprednostní, odpovedal, že to budú riešiť potom. „Práca župana ma naozaj baví, takže určite ostanem županom na 100 percent. Čo s mojim mandátom, o tom sa budem baviť s vedením strany a predsedom Sulíkom po voľbách,“ priblížil.

V súvislosti s tým, či budú na kandidátke aj členovia Demokratického jadra SaS ako Ľubomír Galko, Natália Blahová či Jozef Rajtár, Richard Sulík opätovne zdôraznil potrebu stability poslaneckého klubu, ktorý vznikne po voľbách.

Nespokojenci s kandidátkou nesúhlasia

Platforma Demokratické jadro SaS predloží na nominačný snem SaS vlastný návrh kandidátky. Návrh predsedu strany Richarda Sulíka označili za rozčesnutie strany. Podpredseda strany Ľubomír Galko odmietol tvrdenia, že by po voľbách opustili poslanecký klub SaS a ohrozili tak jeho stabilitu. Na sobotňajšom sneme chcú diskutovať aj o budúcnosti strany a kompromise.

„Kandidátka SaS, ako bola predstavená Richardom Sulíkom, znamená rozčesnutú stranu, rozčesnutú SaS,“ povedal poslanec Jozef Rajtár s tým, že takáto strana podľa neho nemá vo voľbách šancu. Sulík podľa jeho slov vymenil ľudí, ktorí zakladali a budovali stranu, za bývalého riaditeľa RTVS Václava Miku. „Človeka, ktorý bol nominantom strany Smer na riaditeľa RTVS,“ podotkol Rajtár.

Ľudia, ktorí sú zástancami konštruktívnej kritiky strany, by podľa Galka mali byť v každej demokratickej strane. V platforme Demokratické jadro SaS sú podľa neho práve takíto členovia. „My sme SaS, my sme túto stranu zakladali,“ zdôraznil Galko s tým, že kým bol Sulík v Bruseli, práve oni stáli v prvej línii boja proti korupcii a mafii.

„Do uskutočnenia kongresu chceme zabojovať o to, aby na kandidátke boli všetky silné mená,“ vyhlásil Ľubomír Galko za platformu Demokratické jadro. Zároveň dúfa, že Sulíkovo vyjadrenie, ktorým nabádal nespokojencov k odchodu zo strany, bolo povedané pod vplyvom emócií.

VIDEO: Pozrite si vyjadrenie Demokratického jadra strany SaS ku kandidátke Richarda Sulíka

Hazard s hlasmi?

Sociológ Pavel Haulík komentuje, že nie je isté, či kandidatúru ľudí, ktorí už vopred hlásia, že si možno mandát neprevezmú, budú voliči brať ako hazard s ich hlasmi. „To záleží od toho, ako volič SaS vníma. Netreba si nahovárať, že by voliči vnímali jednotlivých členov ako nenahraditeľných,“ nazdáva sa sociológ. „Skôr by som povedal, že je to príklad strany jedného muža. Ani takéto nie celkom férové kroky, ako kandidatúra ľudí, ktorí nechcú byť poslancami, to asi nezmenia. Hoci za normálnych okolností by sa mal volič nad tým zamyslieť, že čo je to za kandidátka, keď tam kandidujú ľudia, ktorí do parlamentu nechcú ísť. Kandidovať by mal ten, kto chce funkciu poslanca naozaj aj vykonávať,“ zdôraznil Haulík.

Podľa sociológa Pavla Haulíka nemusí strana odchodom vzbúrencov utrpieť. „Utrpela by len vtedy, ak by založili novú stranu konkurujúcu SaS. Pokiaľ budú len členmi alebo vystúpia zo SaS, tak si myslím, že to SaS nepoškodí,“ odhaduje Haulík. „Otázka je, či to nevyvolá vo voličoch pocit akejsi dezilúzie z toho, čo o sebe SaS dlhodobo tvrdí, že je strana, ktorá má expertov na všetky dôležité oblasti. Ak sa nemýlim, niektorí zo vzbúrencov boli tzv. tímlídrami pre jednotlivé oblasti, ktoré SaS spracovávala,“ upozornil sociológ.

Ani nové meno v podobe Václava Miku nemusí prilákať veľa nových voličov. „Z pohľadu Richarda Sulíka je to dobrý úlovok, ale nemyslím si, že by to výrazne zamiešalo kartami. Ľudí, ktorí by mohli voliť stranu kvôli Václavovi Mikovi, asi nebude tak veľa, pretože tí istí ľudia si celkom určite vedia vybrať aj z inej ponuky existujúcich strán,“ odhaduje Haulík. Zároveň vyslovil názor, že Mika a Sulík nie sú celkom hodnotovo kompatibilní.

Návrh kandidátky SaS pre voľby 2020 podľa Richarda Sulíka

Číslo Meno
1 Richard Sulík
2 Lucia Ďuriš Nicholsonová
3 Jana Kiššová
4 Branislav Gröhling
5 Alojz Baránik
6 Jana Cigániková
7 Peter Cmorej
8 Karol Galek
9 Martin Klus
10 Václav Mika
11 Juraj Droba
12 Jarmila Halgašová
13 Anna Zemanová
14 Peter Osuský
15 Ondrej Dostál

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Václav Mika #parlamentné voľby 2020 #Demokratické jadro SaS #SASKA