Mika nebude kandidovať za SaS

Exriaditeľ RTVS Václav Mika odstupuje z kandidátky strany SaS do budúcoročných parlamentných volieb. Informoval o tom prostredníctvom listu členom strany. Na svoj návrh kandidátky ho zaradil predseda SaS Richard Sulík, mal byť medzi prvými 15 menami. Mika uviedol, že pre jeho meno začala byť táto kandidátka spochybňovaná.

03.10.2019 10:19 , aktualizované: 19:06
Václav Mika Foto: ,
debata (79)

„Na vlastnej koži som pocítil intrigy a ohováranie zo strany takzvaného Demokratického jadra SaS. Preto som prijal slobodné a zodpovedné rozhodnutie. Dnešným dňom som predsedovi strany SaS Richardovi Sulíkovi oznámil, že odstupujem z kandidatúry na poslanca NR SR v nadchádzajúcich parlamentných voľbách,“ napísal Mika s tým, že aj naďalej ostáva sympatizantom strany.

Mika v liste uviedol, že ponuku Sulíka kandidovať prijal preto, aby spoločnými silami vrátili krajinu ľuďom. „Mrzí ma, že v dnešnej dobe už nie sú podstatné výsledky, ani logické zdôvodnenia kritických otázok. Dnes často rozhoduje len emócia a obraz, ktorý chce niekto účelovo o vás vytvoriť napriek tomu, že máte jasnú profesionálnu osobnú históriu, s ktorou nemáte problém byť konfrontovaný,“ doplnil.

Exriaditeľ RTVS tiež poďakoval za dôveru a podporu Sulíkovi, ako aj ďalším členom strany. Uviedol, že SaS má kvalitný program, ktorý Slovensko potrebuje.

Sulík: Je to zrelé rozhodnutie zdatného manažéra

Richard Sulík považuje Mikovo odstúpenie za zrelé rozhodnutie zdatného manažéra. Vyjadril sa tak pre Pravdu prostredníctvom svojej hovorkyne Kataríny Svrčekovej.

„Sme svedkami krágľovania úspešnejších- po Jozefovi Mihálovi a pokusoch o Luciu Nicholsonovú a Juraja Drobu samozvané Demokratické jadro namierilo hľadáčik na neho,“ vyhlásil. Zároveň dodal, že ho mrzí, že oblasť kultúry ostane nateraz nepokrytá. Podľa vlastných slov ale pochopil, že je najskôr potrebné „spraviť si poriadok doma.“

Sulík predstavil Miku ako súčasť kandidátky v pondelok (30. 9.). Konečnú podobu kandidátky budú členovia SaS schvaľovať na sobotňajšom (5. 10.) nominačnom Kongrese strany. Lídrom Sulíkovho návrhu kandidátky má byť on sám, po ňom nasleduje europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Medzi prvými 15 menami jeho návrhu je aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Nie sú však medzi nimi členovia platformy Demokratické jadro SaS Ľubomír Galko, Jozef Rajtár či Natália Blahová.

Nepokojná situácia

Situácia v SaS zostáva nepokojná. Vyhadzov zo strany hrozí podpredsedníčke Natálii Blahovej, ktorá patrí k vnútrostraníckym kritikom z názorovej platformy Demokratické jadro SaS. Návrh na vylúčenie Blahovej dal jeden z členov strany, podľa Blahovej mu s tým pomáhal aj predseda Richard Sulík. Ten sa ku vzniknutej situácii nevyjadril.

Delegáti majú hlasovať o tom, či bude Blahová vylúčená „za poškodzovanie dobrého mena strany, čím porušuje stanovy strany SaS“. Informovali o tom Hospodárske noviny, podľa ktorých je už tento bod na programe kongresu. Na to, aby političku vylúčili, by za túto možnosť museli hlasovať dve tretiny delegátov. Návrh mal podať jeden z radových straníkov Michal Sklienka, ktorý v Sulíkovom návrhu kandidátky figuruje na 144. mieste. Na kongrese sa má hlasovať aj o tom, kto nahradí Blahovú v Republikovej rade strany.

Blahová na sociálnej sieti uviedla, že na kongres príde. „Inak… Sulík v tom nemá prsty, len členovi s podaním nezištne pomáhal,“ naznačila poslankyňa.

Sulík nereagoval na otázky Pravdy, či sa nejakým spôsobom angažoval pri návrhu na vylúčenie Blahovej zo strany. Neodpovedal ani na otázku, ako bude v tomto prípade hlasovať.

TV Pravda: Líder Sa sa ku kandidátke vyjadroval aj v relácii Ide o pravdu 30. 9. 2019.

Video

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Mika #parlamentné voľby 2020 #SASKA