Pellegrini sa bude uchádzať o premiérske kreslo, ak Smer vyhrá voľby

Ak Smer vyhrá voľby, tak sa Peter Pellegrini bude uchádzať o post predsedu vlády. Predseda strany Smer Robert Fico má byť podľa Pellegriniho na druhom mieste kandidačnej listiny strany. Spoluprácu s Marianom Kotlebom si nevie predstaviť ani v tichej koalícii, sedieť vo vláde však vie s exprezidentom Andrejom Kiskom. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

13.10.2019 13:18 , aktualizované: 15:00
premiér / Peter Pellegrini / Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini.
debata (98)

„Ak by Smer vyhral voľby a dostal by poverenie na zostavenie vlády, tak by som sa uchádzal o pozíciu predsedu vlády SR na ďalšie volebné obdobie,“ uviedol Pellegrini a dodal, že to má dohodnuté s Robertom Ficom. Ten je podľa Pellegriniho dvojkou na kandidátke Smeru.

„Môžem vás všetkých uistiť, že tú kandidátnu listinu spravíme tak, aby garantovala čo najväčší koaličný potenciál,“ povedal Pellegrini na margo otázky, či sa výpočet absencie „kontroverzných osobností“ na kandidátke končí bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a niekdajším policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Dodal, že bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská na kandidátke podľa neho nebude, pretože bude asi riešiť iné problémy.

Predseda vlády hodnotil aj podozrenia voči niektorým sudcom a sudkyniam, vrátane Jankovskej, ktoré vyplývajú z údajnej komunikácie obvineného podnikateľa Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Pellegrini tvrdí, že o možnom protiprávnom konaní v justícii nevedel. Sám je za to, aby boli sudcovia, ktorí páchali trestnú činnosť, exemplárne potrestaní. „Pokiaľ sa potvrdia informácie, tak platí padni, komu padni. Nikoho nechránim ani nikoho neobhajujem. Prechádzame takou ďalšou fázou. Slovensko v 90. rokoch minulého storočia trpelo pôsobením mafiánskych skupín a teraz prichádza doba, že je potrebné sa zrejme vysporiadať s ľuďmi, ktorí si myslia, že sú nad zákonmi. Povyzliekajme tých sudcov z talára, ak pochybili. Spravodlivosť jednoducho musí platiť pre všetkých," dodal premiér.

Zopakoval, že odmieta spoluprácu s ĽSNS. „Ja si neviem predstaviť a nikdy nebudem súhlasiť, aby Smer tvoril akúkoľvek koalíciu, či otvorenú alebo tichú, s týmito ľuďmi,“ povedal na margo možnej spolupráce s Kotlebovou ĽSNS. Prípadnú koalíciu by si vedel predstaviť aj s exprezidentom Andrejom Kiskom.

K odsúdeniu Antonina Vadalu za pašovanie kokaínu v Taliansku uviedol Pellegrini, že žiadal bezpečnostnú previerku pre ľudí, ktorí sa pohybujú v jeho blízkosti. „Ja neviem, či bývalé priateľstvo slečny Troškovej s pánom Vadalom mohlo mať vplyv na bezpečnosť štátu a úrad vlády,“ uviedol premiér a dodal, že to bolo veľmi tvrdo zneužívané proti Ficovi.

Členka novovzniknutej strany Za ľudí a nezaradená poslankyňa NR SR Veronika Remišová uviedla na tieto skutočnosti, že sa ukázalo ako dobré, že žiadali odchod Fica aj Kaliňáka. Ten sa podľa Pellegriniho neudial pre tlak opozície, ale pre to, aby sa stabilizovala situácia.

V otázke IT projektu, keď mal podľa lídra koalície PS-Spolu Michala Trubana Pellegrini ešte ako vtedajší šéf digitalizácie poškodiť záujmy Slovenska, uviedol Truban, že Pellegriniho upozorňoval na možný konflikt záujmov. To Pellegrini odmieta. „Doménu spravuje firma, ktorá ma zmluvu podpísanú ešte z čias pána ministra Prokopoviča a my máme naďalej zmluvu s tou istou firmou,“ povedal a doplnil, že tam podľa neho nebol konflikt záujmov. „Tento dotyčný pán sa nezúčastňoval na rokovaní, ani takúto zmluvu nepodpísal,“ doplnil premiér.

Pri hospodárskom raste Pellegrini poukázal, že v minulosti hovoril o iných ekonomických opatreniach. V súvislosti so sociálnymi opatreniami uviedol, že na nich šetriť nemieni. Uviedol to v súvislosti so súčasným deficitom.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini