SMK odmietla návrh na spoluprácu s Mostom-Híd

Mimoparlamentná SMK odmietla návrh na spoluprácu s parlamentným Mostom-Híd, ktorý vyrokovali stranícke delegácie. Potvrdila hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme.

23.10.2019 09:17 , aktualizované: 17:20
debata (39)

Podľa vyrokovaného návrhu mali strany spoločne kandidovať aj s MKDA na jednej kandidačnej listine. MKDA mala vytvoriť volebnú stranu s názvom Strana regiónov Most MK. Predsedovia strán nemali byť na čele kandidátky. Predsedníctvo SMK túto dohodu napokon odmietlo. Rokovania maďarských strán by však mali pokračovať.

„SMK odmietnutím tohto návrhu zahodila historickú príležitosť. Trojica strán ponúkla najúčinnejší spôsob vytvorenia jednoty pre menšiny,“ uviedla Magdeme.

Maďarské fórum (MF) víta rozhodnutie SMK, že sa nespojí s koaličným partnerom Roberta Fica (Smer). „Dúfame, že čoskoro sa vrátime k rokovaciemu stolu a strany MF, SMK, Összefogás-Spolupatričnosť a zástupcovia mimovládnych organizácií vytvoria jednotnú a dôstojnú maďarskú alternatívu pre maďarských voličov,“ reagoval predseda MF Zsolt Simon.

Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce, napokon sa dohodli tieto tri strany. Rokovali aj ďalšie dva subjekty Maďarské Fórum a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť.

SMK chce v rokovaniach pokračovať

Tlačový tajomník SMK Róbert Králik vo vyhlásení uviedol, že republikové predsedníctvo Strany maďarskej komunity na zasadnutí dňa 22. októbra 2019 prerokovalo navrhované parametre dohody o vytvorení volebnej strany so stranami Most-Híd a MKDA, a kvôli zmenenej politickej situácii sa rozhodlo dohodu neprijať!

„Pre SMK je naďalej prioritou vytvorenie čo najširšej spolupráce maďarských strán, politických a nepolitických zoskupení, preto s ohľadom na názory okresných štruktúr strany a jej voličov bude iniciovať pokračovanie rokovaní za účasti všetkých piatich maďarských politických strán,“ dodal Králik.

O hlasy maďarského voliča sa uchádza päť strán. Najsilnejšou stranou je Most-Híd, podľa prieskumov sa pohybuje tesne pod hranicou zvoliteľnosti, piatich percent. Troj- až štvorpercentnú podporu má SMK, MKDSZ-MKDA okolo 0,2 percenta, prípadne pod 0,1 percenta. Bývalý Bugárov spolustraník Zsolt Simon, ktorý v roku 2016 odišiel z Mosta-Híd, založil Maďarské fórum, v prieskumoch má 0,1 percenta. Vzťahy Bugára a Simona však nepatria medzi najlepšie. Do najnovšieho hnutia Spolupatričnosť odišli nespokojenci z oboch strán, z Mosta je tam bývalý europoslanec József Nagy a z SMK dvaja členovia Edit Bauer a Örs Orosz.

Politológ Koziak: Spoločný postup som vnímal ako rozumný krok

Politológ Tomáš Koziak považuje rozhodnutie SMK za prekvapujúce. „Ich spoločný postup som vnímal ako rozumný krok, majú však ešte čas dohodnúť sa,“ mieni Koziak. Ak k dohode nepríde, tak je podľa neho pravdepodobné, že sa do parlamentu nedostanú. „Veď bugárovci už prelomili 5-percentnú hranicu zvoliteľnosti smerom nadol. Otázne je tiež, či to nie je zo strany SMK vyčkávacia taktika na to, či preferencie Mosta klesnú ešte nižšie, aby mali lepšiu rokovaciu pozíciu,“ naznačil Koziak. Strany budú podľa jeho slov ešte zvádzať boj o finálnu verziu kandidátky. „Ak vytvoria spoločnú stranu, každý člen bude chcieť mať tie najlepšie miesta na kandidátke. Myslím si však, že príbeh maďarských politických strán ešte nie je ukončený,“ dodal Koziak.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK