Maďarské fórum, SMK a Spolupatričnosť sa dohodli na spoločnej kandidátke

Maďarské mimoparlamentné strany Maďarské fórum (MF), SMK a Spolupatričnosť majú vytvoriť spoločnú kandidačnú listinu do budúcoročných parlamentných volieb. Informoval o tom predseda MF Zsolt Simon. Dodal, že ďalšie rokovanie má byť budúci týždeň.

31.10.2019 11:59 , aktualizované: 14:56
debata (11)

„Spolupatričnosť vytvorí právne podmienky a premenuje sa na Magyar Közöségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť,“ vysvetlil Simon s tým, že pod týmto názvom budú strany kandidovať.

Vo štvrtok sa stretli na rokovaní predstavitelia piatich maďarských strán, okrem MF, SMK a Spolupatričnosti aj vládny Most-Híd a MKDA. Rokovanie bolo prerušené, pretože sa strany nevedeli dohodnúť na vylúčení prípadnej povolebnej spolupráce so Smerom. Tú jednoznačne neodmietli Most-Híd a MKDA.

Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme v reakcii uviedla, že strana je sklamaná z postupu SMK. Rokovanie totiž mala ukončiť SMK s tým, že požiadala delegáciu strán Most-Híd a MKDA, aby opustila rokovaciu miestnosť. Rokovania podľa Mosta-Híd jednoznačne potvrdzujú, že pre SMK a Spolupatričnosť je naháňanie politických bodov dôležitejšie, ako zabezpečiť jednotné zastúpenie Maďarov.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že samostatne by sa v súčasnosti do parlamentu nedostali ani Most-Híd, ani SMK. Zvyšné tri strany Magyar Fórum – Maďarské fórum, MKDSZ-MKDA a Összefogás-Spolupatričnosť majú ešte nižšie preferencie alebo sa vo výsledkoch prieskumov ani neobjavujú.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK #Maďarská kresťanskodemokratická aliancia #parlamentné voľby 2020 #Magyar-Maďarské Fórum