SNS obhajuje ornament na bilbordoch, je to 'prastarý slovenský vzor '

Národniari reagujú na kritiku médií a odborníkov, podľa ktorých má ornament použitý na ich predvolebných bilbordoch moravský pôvod.

05.11.2019 15:30
bilboard, SNS Foto: ,
debata (2)
V stanovisku SNS sa uvádza, že „ide o prastarý slovenský vzor, v minulosti rovnako rozšírený na území východnej Moravy (dnes nazývanej Slovácko) i západného Slovenska. Tento vzor z oblasti Piešťan opísal nemecký archeológ (objaviteľ moravianskej Venuše) L. Zotz. Napriek uvedenému veríme, že verejnosť ocení motív našej kampane ako nekonfliktný a vyzývame na väčšiu férovosť našich politických súperov ako aj niektoré médiá“.

Podľa portálu omediach.com použila SNS pre svoju kampaň ľudový ornament vytvorený na základe pražskej ilustrátorky Lucie Skálovej. „Máte pravdu, ornamenty sú zo mnou vytvoreného súboru,“ citoval portál Skálovú. Grafička dodala, že SNS od nej nežiadala súhlas na použitie ornamentu a ani ho nepotrebuje, kým nebude mať viac ako 250 000 bilbordov s týmto vzorom.

Nejde o prvý prípad, keď SNS musí obhajovať autenticitu svojej kampane. Pri kampani na propagáciu mäsa domácej produkcie napríklad použila zahraničné zábery. V 90. rokoch zasa v predvolebnej kampani vtedy vládnuce Hnutie za demokratické Slovensko použilo snímky prírody, ktoré v skutočnosti nezobrazovali slovenské hory, ale na pozadí boli švajčiarske Alpy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Ornamenty #predvolebná kampaň