Najvyšší súd preveruje registráciu Harabinovej strany

Sudcovská rada Najvyššieho súdu Slovenskej republiky preveruje, či je politická strana Vlasť už oficiálne zaregistrovaná a či je ako jej štatutárny orgán zapísaný Štefan Harabin. Skúma tiež, či je Harabin registrovaný ako volebný líder kandidátky tejto politickej strany.

05.11.2019 16:11
štefan harabin Foto: ,
O tom, že Štefan Harabin vstupuje do vrcholovej politiky informoval na brífingu 1. októbra.
debata (63)

Uviedla to hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová s tým, že sudcovská rada si vyžiadala oficiálnu informáciu od ministerstva vnútra v súvislosti s Harabinovým vystúpením v relácii televízie TA3 V politike dňa 13. októbra 2019. Na Ministerstve spravodlivosti Slovenskej republiky sa zase rada informovala, či Harabin požiadal o prerušenie výkonu funkcie sudcu. „Po doručení a oboznámení sa s vyžiadanými informáciami bude sudcovská rada ďalej konať," dodala Važanová.

Podľa novely zákona o sudcoch a prísediacich má sudca kandidujúci v parlamentných voľbách alebo eurovoľbách prísť o funkciu sudcu. Sudcovia tak nebudú môcť figurovať na kandidačnej listine politickej strany alebo hnutia. Zákon dostal označenie Lex Harabin.

Na facebookovom profile Štefana Harabina a jeho strany Vlasť sa začiatkom týždňa objavilo niekoľko politických príspevkov. Agentúra SITA sa u najvyššieho súdu zaujímala, či sudca vyvíja svoje politické aktivity počas pracovnej doby. NS SR informoval, že si Harabin aktuálne čerpá dovolenku.

O tom, že Harabin vstupuje do vrcholovej politiky informoval na brífingu 1. októbra. Vyhlásil, že v najbližších parlamentných voľbách bude kandidovať ako líder strany Vlasť. Sudca kandidoval neúspešne aj v tohtoročných prezidentských voľbách.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #parlamentné voľby 2020