Lucia Ďuriš Nicholsonová potvrdila, že SaS sa pridá k dohode o neútočení

Budúcoročné voľby do Národnej rady SR budú najdôležitejšie v histórii Slovenska. Myslí si to europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), ktorá je aktuálne v europarlamente šéfkou výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. Vo voľbách podľa nej hrozí vzostup extrémistických strán, za najväčšiu výzvu považuje pokúsiť sa získať nerozhodnutých voličov.

06.11.2019 10:06
Lucia Ďuriš Nicholsonová Foto:
Lucia Ďuriš Nicholsonová.
debata (5)

Dodala tiež, že ak získa viac preferenčných hlasov ako vo voľbách do NR SR v roku 2016, vráti sa do slovenského parlamentu. Potvrdila, že SaS je ochotná pridať sa k dohode o neútočení, ktorú zatiaľ podpísali mimoparlamentné strany KDH a koalícia PS/Spolu.

Podľa Ďuriš Nicholsonovej vyrastá na Slovensku hrozba v podobe extrémistických strán, s ktorými je ťažké bojovať. Zatiaľ sa zdá, že extrémne strany vyhrávajú, pretože Smer neklesá, ale dá sa povedať, že stagnuje. ĽSNS a to, čo sa začína formovať okolo Harabina, to sú stále strany, ktoré majú podľa mňa potenciál. Je veľmi ťažké sa k tomu postaviť zodpovedne tak, aby sa ten potenciál nerozvinul, povedala v Bruseli slovenským novinárom.

Europoslankyňa si myslí, že možnosť vytvorenia koalície opozičných strán na podobný spôsob ako v roku 1998 dnes už nebude možná. Opozícia sa nevie podľa nej tak naširoko rozkročiť, voliči sú nároční a spojenie do koalície by ich skôr odrádzalo. Na druhej strane vníma riziko, že ak strany pôjdu do volieb samostatne, hrozí, že sa niektoré z nich do NR SR nedostanú.

Strany, ktoré sa radia do demokratickej opozície, podľa Ďuriš Nicholsonovej bojujú o rovnakého voliča. Tvrdí, že je potrebné pozrieť sa skôr na voličov, ktorí sú dlhodobo nerozhodnutí a zabojovať o nich. Je ich podľa nej zhruba 40 percent.

Ďuriš Nicholsonová zároveň potvrdila, že SaS sa pridá k dohode o neútočení. Pre nás je to otázka, ktorá je na stole. Ak príde k tomu, že by sme mali byť prizvaní k podpisu paktu o neútočení, sme pripravení sa k tomu pripojiť, doplnila. Predseda SaS Richard Sulík tento týždeň uviedol, že jeho strana má záujem pristúpiť k dohode, ak v nej bude zmienka o tom, že zúčastnené strany nepôjdu po voľbách do koalície so stranou Smer. K dohode sa má pridať aj neparlamentná strana Za ľudí, ktorej lídrom je exprezident Andrej Kiska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020