Prezidentka Čaputová nepodpíše novelu, ktorá zavádza 50-dňové moratórium na prieskumy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpíše návrh na predĺženie moratória na predvolebné prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami. Ak poslanci jej veto prelomia, podá návrh na Ústavný súd (ÚS) SR. Podľa prezidentky je novela, ktorá moratórium predlžuje, v rozpore s právami, ktoré garantuje Ústava SR.

06.11.2019 13:30 , aktualizované: 17:18
debata (1003)

Hlava štátu si myslí, že návrh je v rozpore napríklad s právom na informácie či právom na zhromažďovanie a šírenie informácií. Dodala, že podľa nej potláča politickú súťaž a je aj v rozpore s princípom právnej istoty.

VIDEO: Pozrite si, čo Čaputovej prekáža na 50-dňovom moratóriu na prieskumy

Video

Ak sa parlament nestotožní s jej pripomienkami a prelomí jej veto, využije svoje oprávnenie a podá návrh na Ústavný súd. „Zároveň požiadam Ústavný súd, aby pozastavil účinnosť tohto ustanovenia,“ zdôraznila.

Čaputová vysvetlila, že podpísanie zákona by nebol správny krok. „Bolo by možné ho akoby podpísať a rovno ho poslať na Ústavný súd. Nemyslím si, že by to bol správny krok. Podpis prezidentky republiky pod zákonom znamená akceptáciu toho znenia a stotožnenie sa s jeho obsahom,“ povedala s tým, že sa s návrhom nestotožňuje a vidí v ňom rozpor s ústavou.

Prezidentka poukázala na to, že predĺžením moratória by bolo takmer polovicu obdobia volebnej kampane obmedzované právo voličov na prístup k informáciám z volebných prieskumov. Argumentuje vyjadrením ÚS, že „obdobie volebnej kampane je obdobím zvýšeného záujmu obyvateľstva štátu o verejné veci aj obdobím zvýšeného významu informácií o verejných záležitostiach“.

Zároveň spochybňuje účel obmedzenia, ktorým má byť ochrana pred dezinformáciami. Podotkla, že „zákonodarca necíti podobnú potrebu“ chrániť voliča pred omnoho širším okruhom dezinformácií a účelových informácií, akými sú napríklad fake news, hoaxy či dezinformačné a konšpiračné médiá a ďalšie. Čaputová si myslí, že môžu ovplyvniť správanie voliča prinajmenšom rovnako, ak nie viac ako prieskumy.

Na otázku, či má dôveru v ÚS, odpovedala, že ju chce mať. „Viem, že teraz čelíme procesu, dúfam, že sebaočisty justičných orgánov, osobitne. Ale viem, že v justičných orgánoch pracujú aj ľudia, ktorí sú schopní a hodnotovo správne nastavení,“ tvrdí prezidentka.

Kamerun, Tunisko…Slovensko?

O tom, že by sa malo moratórium predĺžiť, hovoril ako prvý predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Zdôvodnil to tým, že prieskumy sa na Slovensku kupujú. Zákon doručili do prezidentskej kancelárie v pondelok. Prezidentka sa už vyjadrila, že lehota 50 dní je nepomerne dlhá v porovnaní s inými krajinami Európskej únie, v ktorých nemá obdobu. Viaceré strany avizovali, že ak novela začne platiť, podajú podnet na Ústavný súd SR.

Ombudsmanka Mária Patakyová tvrdí, že novela porušila hneď niekoľko základných práv a slobôd. Konkrétne by podľa verejnej ochrankyne práv zasiahla do práva verejnosti na informácie či slobodu slova a slobodu prejavu, ale aj slobodu podnikania prieskumných agentúr.

Novelu kritizoval aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nom. Smer). Ten tvrdil, že zasahuje do občianskeho práva byť informovaný a dúfal, že novelu prezidentka nepodpíše. Pripomenul tiež, že Slovensko sa novelou zaradí medzi najhoršie demokratické krajiny na svete. Obdobnú dĺžku zákazu uverejňovania prieskumov verejnej mienky majú napríklad v Kamerune či Tunisku.

"Nemyslím si, že je teraz efektívne sa vôbec baviť o 50-dňovom moratóriu a že je správne takto vstupovať do už rozbehnutej predvolebnej kampane,“ povedala pred médiami ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

SaS veto uvítalo

Opozičná strana SaS víta, že prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o predĺžení moratória na prieskumy. Strana je tiež pripravená koordinovať s prezidentkou kroky na podanie zákona na Ústavný súd (ÚS) SR. Informovala o tom hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

„Oceňujeme, že prezidentka vypočula našu výzvu a nepodpísala 50-dňové moratórium na prieskumy, ktoré je podľa nás absurdné a v zjavnom rozpore s Ústavou SR,“ uviedol podpredseda parlamentu Martin Klus (SaS). Strana si tiež myslí, že takéto zmeny by sa mali prijímať na základe konsenzu a nemali by sa prijímať štyri mesiace pred parlamentnými voľbami.

Richter: Parlament by to mal znovu schváliť

Minister práce Ján Richter (Smer) si myslí, že parlament by mal 50-dňové moratórium na prieskumy opätovne schváliť. „Potrebujeme predĺžené moratórium. Či to má byť desať, 15, 20, 100 dní a tak ďalej, v tomto prípade by mali povedať skôr odborníci. Ja si myslím, že tie prieskumy zásadne ovplyvňujú voličov a ovplyvňujú aj preto, lebo viaceré sú veľmi pochybné. Nechcem povedať otvorene, že kúpené v prospech niekoho, ale minimálne vyvolávajú isté pochybnosti, a preto sa hľadajú aj takéto opatrenia,“ povedal Richter.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #moratórium na prieskumy #novela o volebnej kampani