Kiska sa pridal k opozičným stranám

Až na druhý pokus sa podarilo lídrom mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS), Spolu, KDH a Za ľudí podpísať spoločnú dohodu o neútočení. K pôvodným trom signatárom sa dnes pridal aj Andrej Kiska. V blízkom čase by mal doplniť svoj podpis aj predseda SaS Richard Sulík. Opozičné strany sa takto zaviazali k tomu, že pred voľbami nebudú na seba útočiť a po voľbách nevstúpia do koalície so Smerom, SNS ani s extrémistami. Podľa lídra Smeru Roberta Fica sa dohodou opoziční lídri navzájom chránia pred útokmi kvôli kauzám, ktoré majú na krku.

11.11.2019 10:00 , aktualizované: 18:35
kiska, hlina, truban, beblavy Foto: ,
Zľava: Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska, predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina, predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban a predseda strany SPOLU — občianska demokracia Miroslav Beblavý počas brífingu k dohode medzi stranou Za ľudí, PS/SPOLU a KDH o neútočení. Bratislava, 11. november 2019.
debata (208)

Pakt o neútočení podpísali v júli Michal Truban (PS), Miroslav Beblavý (Spolu) a Alojz Hlina (KDH). Dnes sa k dokumentu pripojil exprezident Kiska (Za ľudí). „Pred nami sú voľby, v ktorých môžeme poraziť zlo a urobiť poriadok. No aj pre hádky v opozícii časť ľudí stráca nádej v to, že to je vôbec možné. V PS/Spolu si problém uvedomujeme a aj náš podiel na ňom. Chceme to zmeniť. Dohoda o neútočení medzi stranami je o tom, aby sa nezhody neriešili pred médiami, ale za rokovacím stolom,“ uviedla v spoločnom vyhlásení koalícia PS/Spolu.

VIDEO: Strana Za ľudí pristupuje k dohode PS-Spolu a KDH o neútočení.

Video

Kiska zdôraznil, že voliči musia vidieť signály, že sú tu strany pripravené zostaviť stabilnú, silnú a spoľahlivú vládu. „Preto som nesmierne rád, že sme mohli podpísať túto dohodu o spolupráci,“ vyhlásil bývalý prezident.

Každá zo štyroch strán, ktoré sa zaviazali na seba neútočiť, stojí na rôznom póle názorového spektra. Napríklad Progresívne Slovensko sa hlási k liberálnej orientácii, KDH je typickou konzervatívnou stranou a aj Za ľudí sa zatiaľ javí skôr konzervatívne. Podľa politológov to nemusí byť problém a tento typ predvolebnej spolupráce môže fungovať.

„Tzv. pakt o neútočení veľmi nemá čo do činenia s hodnotovými prioritami. Je to formálny záväzok, že sa strany nebudú navzájom kritizovať, nebudú na seba útočiť. Toto nie je záväzok o tom, že vytvoria nejakú spoločnú politickú platformu a budú sa snažiť presadzovať spoločný program, ale že sa zdržia útokov jeden na druhého,“ komentuje politológ Tomáš Koziak.

Podľa politologičky Dariny Malovej nemusí takáto dohoda pôsobiť na voličov zle. „Je to o neútočení, to znamená, o nezosmiešňovaní inej politickej strany, hodnôt. Neznamená to, že medzi sebou nemôžu mať vecnú diskusiu. Dôležité je, aby po sebe nevykrikovali, aby sa neurážali, a ak to dokážu a ukážu to aj voličom, tí to možno budú brať ako pozitívum. Aj vo výskumoch verejnej mienky sa často vyskytuje, že voliči nemajú radi, keď je súťaženie medzi stranami príliš konfliktné, najmä ak ide o osobné útoky,“ priblížila politologička.

Zároveň nevylučuje, že strany môžu pri niektorých témach naraziť. „Sú to predovšetkým také otázky, ako sú interrupcie, Istanbulský dohovor. Viem si predstaviť, že to, ako to momentálne dvojkoalícia PS/Spolu chápe, sa rozhodne nemusí páčiť voličom KDH,“ mieni Malová.

Kiska, Truban, Beblavý a Hlina podpísali dohodu až na druhý pokus. Pôvodne tento akt kiskovci avizovali minulý pondelok, napokon tlačovú konferenciu zrušili. Kiska na sociálnej sieti vysvetlil, že lídrom PS/Spolu sa mal náhle zmeniť program a dohodu mu chceli poslať kuriérom. On to odmietol a navrhol iný termín. Lídri zainteresovaných strán sa zhodli, že toto nedorozumenie z minulého týždňa si už vysvetlili. „Či sa to podpisovalo minulý týždeň, alebo tento týždeň, je v zásade jedno,“ poznamenal Truban. Rovnako to vníma aj Kiska.

Sulík áno, Matovič nie

Líder SaS Richard Sulík pre Pravdu potvrdil, že sa k paktu o neútočení pridajú. „Najskôr však bude ešte jedno pracovné stretnutie mimo médií a potom zrejme takúto dohodu aj podpíšeme. Som veľmi rád, že bola zapracovaná naša pripomienka, že žiadna z podpísaných strán nepôjde po voľbách do koalície so Smerom, SNS a ĽS NS,“ uviedol Sulík.

Ďalšia z opozičných strán, hnutie OĽaNO, s najväčšou pravdepodobnosťou k dohode nepristúpi. Predseda PS Michal Truban ozrejmil, že Igora Matoviča neoslovili, keďže mal k takejto spolupráci odmietavé stanovisko.

Matovič pre Pravdu povedal, že nevidí nijakú pridanú hodnotu v dohode o neútočení. „Zaväzovať sa niekomu, že nepôjdeme so Smerom? To by sa mal Kiska, PS a KDH, kde vždy boli pochybnosti, či to myslia úprimne v boji so Smerom. Myslím si, že v prípade Matoviča a OĽaNO nikto takéto pochybnosti nemá. A druhá vec – tváriť sa, že nebudeme jeden druhého kritizovať, lebo sme podpísali dohodu? Nie. Do kampane patrí aj férová kritika svojich prípadných budúcich partnerov,“ mieni líder OĽaNO. Dodal, že dohodu vníma tak trochu ako „boj proti slamenému panákovi“, keďže neregistruje, že by niekto na niekoho útočil.

Podľa posledného prieskumu, ktorý zverejnila agentúra Focus v sobotu, patrí aktuálne strane Za ľudí tretie miesto a 10,6 percenta. Prvý je Smer (20 percent), druhá koalícia PS/Spolu (11,7 percenta). Zatiaľ čo trubanovci od júla klesli z 15 percent, kiskovci majú každým prieskumom vyššie preferencie. Ešte v auguste deklarovalo podporu strane Za ľudí zhruba päť percent voličov.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

208 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #parlamentné voľby 2020 #Za ľudí #dohoda o neútočení