Fico: Chcem hovoriť o Kiskovi

Predseda strany Smer Robert Fico sa vyjadruje k dohode o neútočení, ktorú podpísali koalícia PS/Spolu, KDH a Za ľudí. Chcem hovoriť najmä o Kiskovi, povedal Fico a upozornil na pozemkový škandál Kisku.

11.11.2019 14:30 , aktualizované: 18:44
debata (888)

Fico upozornil na fakt, že pozemky v Tatrách od sporných ľudí v minulosti získal nielen Andrej Kiska, ale aj dnes už zosnulý niekdajší bos podsvetia Ondrej Žemba. Sprostredkovateľ kúpy pozemkov sa poznal so Žembom a daný človek si zároveň tyká s Kiskom. Exprezident a predseda strany Za ľudí tieto súvislosti doteraz nevysvetlil. O daných okolnostiach denník Pravda informoval v minulosti ako prvý.

Kiska v minulosti povedal, že bol v spore o pozemky v Tatrách poškodený a odmieta, že by bol súčasťou skupiny, ktorá podvádzala. Okolnosti prevodov pozemkov pod Tatrami stále vyšetruje polícia ako podvod. Obvinený po dvoch rokoch zatiaľ nebol nikto.

VIDEO: Nedá sa vylúčiť volebný pat, varuje Fico. Pozrite si jeho vyjadrenia na adresu opozície a povolebných rokovaní. Fico povedal, že Smer nemôže mať nič s fašistami.

Video

Robert Fico vyzval novinárov, aby sa pozreli na to, „koľko špiny je okolo opozície“ a vyčítal médiám, že majú stále dvojaký meter na Smer a opozíciu. Poukázal na to, že na dnešnej tlačovej konferencii po podpise dohody o neútočení, stáli vedľa seba Miroslav Beblavý, ktorého nazval gorilím mláďaťom, Michal Truban, ktorý podľa Fica propaguje užívanie drog, a „daňový podvodník Kiska“. O lídrovi KDH Alojzovi Hlinovi sa Fico vyjadril, že sa ani „nevie poriadne vysloviť k problematike registrovaných partnerstiev“.

„Ak neotvoríte tému Kiska a jeho úžernícke kauzy, nemôžem vás brať vážne,“ pripomenul a vyzval Kisku, aby povedal, aký bol jeho vzťah k šéfovi podtatranského podsvetia Ondrejovi Žembovi v súvislosti s podvodmi s pozemkami.

Fico tiež skonštatoval, že Smer je jasná demokratická ľavica a nikdy nemôže spolupracovať s extrémizmom. „Sme jasne hodnotovo orientovaná strana. Môže ísť Smer do vlády s niekým, kto je proti EÚ? Nemôže. Môže ísť do vlády s niekým, kto má iný pohľad na SNP? Nemôže. Môže ísť do vlády s niekým, kto má iný pohľad na sociálny štát? Nemôže,“ reagoval Fico na otázku, či vie vylúčiť povolebnú spoluprácu s ĽSNS. Dodal tiež, že každá zvolená strana v parlamente je legitímnou stranou.

Fico sa pozastavil nad tým, že v dohode o neútočení je vylúčená spolupráca so Smerom. „A čo im klopeme my na dvere? My chceme vyhrať voľby,“ povedal líder Smeru, ktorý potvrdil, že bude kandidovať a že chce naďalej viesť Smer ako silný predseda.

„To, čo predviedli predstavitelia niektorých opozičných strán, nie je nič iné ako sebaochrana pred sebadeštrukciou. Okolo nich je toľko špiny a toľko káuz, že si museli povedať – nebudeme na seba útočiť a nebudeme tieto kauzy na seba vyťahovať," skonštatoval Fico.

Kiska v reakcii kontroval, že Fico cíti, že končí, a preto vyťahuje konšpiračné teórie. „Už mu to nevyšlo pri scientológoch ani Sorosovi, teraz našiel nejakého mafiána, ktorého som v živote nevidel. Nakoniec to vždy po jeho vymyslených príbehoch dopadlo zle – pre neho,“ vyhlásil Kiska, ktorý sa chystá poraziť Fica v budúcoročných parlamentných voľbách.

Podľa politológia Tomáša Koziaka nie je prekvapením, že Fico menoval najmä Kisku. Jeden z dôvodov je osobný, keďže kvôli Kiskovi utŕžil jednu z najhorších prehier vo svojom živote – v prezidentských voľbách.

„A druhá záležitosť je tá, že Robert Fico oprávnene vníma Andreja Kisku ako človeka, ktorý podľa aktuálnych trendov v prieskumoch verejnej mienky by mohol byť jedným z kandidátov, ktorý možno bude zostavovať vládu a môže byť budúcim premiérom. Cíti, že je to momentálne jeho najsilnejší konkurent, Kiskova strana stúpa, má šancu predbehnúť Progresívne Slovensko a byť druhou najsilnejšou stranou. Ak sa Ficovi nepodarí zostaviť vládu, poverenie môže ísť Andrejovi Kiskovi,“ odhadol Koziak.

888 debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda o neútočení