Kotleba tvrdí, že ho Harabin podrazil. Odišiel z tlačovky

Strana Vlasť Štefana Harabina sa pred voľbami nespojí na jednej kandidátke s extrémistickou ĽS NS. Lídri týchto strán sa dnes stretli na spoločnom rokovaní, Harabin po ňom oznámil, že do volieb ide samostatne. Viaceré strany však vyzval na vytvorenie spoločného bloku a následne na povolebnú spoluprácu. Osloviť plánuje viaceré parlamentné strany, aj KDH. V tomto prípade ale chce vynechať predsedu kresťanských demokratov Alojza Hlinu.

14.11.2019 15:07 , aktualizované: 18:02
debata (140)

Harabin odôvodnil svoje rozhodnutie tým, že podľa neho bude samostatný postup najlepším riešením pre ochranu národných záujmov Slovenska. Niektoré strany, ktoré podľa jeho názoru môžu spájať kresťanské a národné hodnoty, chce ale vyzvať na spoluprácu. „Oslovíme napríklad Smer, SNS či Sme rodina a ďalších. Ale oslovíme aj KDH, avšak bez pána Hlinu,“ povedal Harabin.

VIDEO: Pozrite sa, ako po ostrej výmene názorov Kotleba odišiel so spoločnej tlačovky s Harabinom.

Video

Smer reagoval slovami, že o žiadnej výzve nevie. "Zatiaľ nemáme k dispozícii žiadnu oficiálnu poštu od pána Harabina, takže sa k tomu nevieme vyjadriť,“ reagoval hovorca Smeru Ján Mažgút. "Zachytil som informáciu, že pán Harabin chce vyzvať aj nás, hnutie Sme rodina. Môj odkaz je len taký, že ak to má byť také stretnutie, aké pripravil pánovi Kotlebovi, že ho neinformoval o veciach a vlastne ho podrazil, tak o také stretnutie určite záujem nemáme,“ povedal pre Pravdu predseda Sme rodina Boris Kollár. Hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová na otázku Pravdy neodpovedala.

Kotleba vyzval Harabina na spoločný postup vo voľbách ešte v októbri. Harabin ho na stretnutie pozval koncom minulého týždňa. Líder ĽS NS prišiel na rokovanie s memorandom o spolupráci, ktoré kotlebovci podpísali s mimoparlamentnými stranami KDŽP, Národná koalícia, Priama demokracia a Doma dobre. Harabin sa k nemu odmietol pripojiť, odôvodnil to okrem iného tým, že nemal čas sa s ním oboznámiť.

Tlačová správa so stanoviskom Harabina po rokovaní s kotlebovcami prišla z jeho oficiálnej e-mailovej adresy do redakcií ešte v čase, keď toto rokovanie stále prebiehalo. O niečo neskôr takmer totožný text Harabin predniesol na tlačovej konferencii.

Na otázky novinárov, prečo stanovisko poslali tak skoro, Harabin reagoval, že on nič nevydával a novinárom odkázal, že "cez Eset ste sa dostali do mojich poznámok“. Kotlebovci po týchto novinárskych otázkach z tlačovej konferencie odišli so slovami, že ich Harabin podrazil.

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Marian Kotleba