Bugár: Poľujú na mňa

Predvolebná kampaň má byť o programe, nie o osočovaní, zdôvodnil pre Pravdu Béla Bugár (Most - Híd) fakt, že nebude volebnou jednotkou strany.

20.11.2019 14:25 , aktualizované: 21.11.2019 11:45
debata (107)

Béla Bugár nebude jednotkou kandidátky Mostu-Híd. Toto miesto zrejme obsadí minister dopravy Árpád Érsek. Bugár pre Pravdu vysvetlil, že kandidátku, na ktorej nie je lídrom, sa rozhodol navrhnúť predovšetkým preto, že sa v poslednom čase naňho „poľuje“ a on chce, aby kampaň nebola o osočovaní, ale o programe. Viac sa dozviete vo videu TV Pravda.

VYPOČUJETE SI: Prečo Bugár nebude volebnou jednotkou Mostu – Híd? A prečo sa rozhodli nominovať na prvé miesto kandidátky ministra dopravy Érseka?

Video

Bugár pre Pravdu vysvetlil, že kandidátku, na ktorej nie je lídrom, sa rozhodol navrhnúť predovšetkým preto, lebo sa v poslednom čase naňho „poľuje“. „Vytiahli sa už rôzne veci, ktoré by mi mali ako keby poškodiť. Nemyslím si, že by kampaň mala byť o tom, ktorého predsedu alebo politikov budeme osočovať a zbytočne ničiť, ale má byť o programe. Takže si myslím, Most-Híd aj v minulosti, aj teraz má dobrý program, má dobrých kandidátov, takže nebudem škodiť vlastnej strane,“ zdôraznil Bugár a dodal, že nepravdivé veci naňho vyťahovali ľudia, ktorí rokovali so závadovými osobami. Nominovať Érseka ako lídra sa podľa Bugára rozhodli aj preto, lebo je dobrý minister.

Kandidátka v sobotu na republikovej rade

Béla Bugár je predsedom Mostu-Híd od vzniku tejto strany v roku 2009, líderstvo mu zvyklo patriť aj vo voľbách. V nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2020 to bude inak. Bugár by mal zastávať druhé miesto, prvé prenechal ministrovi dopravy Árpádovi Érsekovi. Trojkou má byť minister životného prostredia László Sólymos. Celé znenie kandidačnej listiny ešte známe nie je, zatiaľ ide o návrh, ktorý čaká na svoje schválenie. „O kandidátke ešte bude rokovať republiková rada. Zasadnutie je v sobotu, zverejnenie kandidátky bude možné až po tomto rokovaní a schválení,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Mostu-Híd Klára Magdeme.

Na kandidátke Mosta-Híd budú aj predstavitelia strany Šanca

Most-Híd aktuálne prežíva najťažšie chvíle svojej desaťročnej histórie. Prieskumy ho už niekoľko mesiacov posielajú pod hranicu zvoliteľnosti. Novembrový prieskum agentúry Focus mu prisúdil 4,1 percenta. Most-Híd sa pokúšal o viaceré predvolebné spolupráce, no zlyhalo spojenectvo s SMK aj Dobrou voľbou Tomáša Druckera.

Strana Most-Híd sa v stredu večer dohodla na spolupráci s mimoparlamentnou stranou Šanca. O spolupráci informovala strana na sociálnej sieti. „Predstavitelia mimoparlamentnej strany Šanca budú kandidovať, podobne ako predstavitelia MKDA, na kandidátke Mosta-Híd vo voľbách v roku 2020,“ uviedla strana s tým, že bližšie informácie poskytne vo štvrtok (21. 11.).

Strana Šanca vznikla v roku 2015, založila ju Eva Babitzová. Súčasným predsedom je Viliam Novotný, bývalý funkcionár a poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS. Šanca mala vo voľbách 2016 výsledok 0,25 percenta hlasov. Jej súčasné preferencie známe nie sú, keďže vo väčšine zverejnených prieskumoch nefiguruje.

Čo by mohlo Mostu-Híd priniesť spojenectvo so Šancou, politický analytik Ján Baránek nevie odhadnúť. „Neviem vyhodnotiť ten prínos, Šanca je naozaj malinká strana. Neviem, čo tým chcú aký efekt vyvolať. Efekt spájania sa v tomto prípade môže byť rozpačitý. Kumulatívny efekt sa mi ťažko vyhodnocuje, keď ani nevieme, aké má Šanca percentá,“ dodal.

Baránek: Je to signál zmeny

Baránek konštatuje, že zatiaľ je ťažké odhadnúť, ako volič zareaguje na stiahnutie sa Bugára z čela kandidátky. Pripomenul, že šéf Mostu-Híd je hádam najdlhšie slúžiaci aktívny politik na Slovensku. "Už aj keby hneď išiel do politického dôchodku, nič sa nestane. To, či stiahnutie sa Bélu Bugára podporí maďarského voliča, aby opäť išiel voliť Most, je druhá vec. Lebo niektorým Maďarom prekážalo spojenectvo so Smerom, miešanie toho slovensko-maďarského spektra v Moste. Možno chce maďarský volič viac maďarské zastúpenie, ako zmiešané. Ale narážame na to, že túto alternatívu ponúka voličovi aj SMK.

Ťažko sa mi odhaduje prípadný efekt," hodnotí Baránek, podľa ktorého však ide v každom prípade o signál zmeny. Nevylučuje, že by mohol smerovať k prípadnej spolupráci Mostu s SMK. „Ale na nejaké spoločné kandidátky veľa času nezostáva, do konca novembra to musí byť uzatvorené. To už asi nestihnú,“ povedal Baránek.

Bugár: Lídrom kandidátky bude definitívne Érsek

Video

Hřích: Výmena lídra je dvojsečná zbraň

Podľa sociológa z agentúry AKO Václava Hřícha je výmena lídra dvojsečná zbraň. „Na jednej strane sa ako keby odstráni terč útokov v predvolebnej kampani, ktorým by Bugár mohol byť, keďže je v súčasnosti hlavnou tvárou Mosta-Híd. Na druhej strane, akýkoľvek iný líder, ktorý tam bude, bude musieť vynaložiť o to väčšie úsilie, aby seba a svoje líderstvo spropagoval. Keby sme to porovnali bez emócie iba zo strany sily značky, tak určite je značka Bugára oveľa silnejšia ako kohokoľvek iného v strane. Môžeme ale predpokladať, že cieľová skupina Mosta pána Érseka pozná,“ vysvetlil Hřích. Podľa jeho názoru to však nemusí až tak dobre fungovať na voličov Mosta-Híd, ktorí nie sú maďarskej národnosti.

Prípadné spojenie sa s Šancou hodnotí sociológ tak, že Most-Híd často komunikuje, že sa nezameriava len na maďarského voliča. „Možno je to snaha priniesť nové mená. Predseda Šance Viliam Novotný je lekár v Košiciach, v minulosti bol aj poslanec parlamentu. Nejaká časť ľudí ho poznať môže. Táto strana v doterajších voľbách nemala príliš veľké výkony, takže ide asi o rozširovanie cieľovej skupiny, možno na východnom Slovensku, o ľudí, ktorí poznajú členov tejto strany,“ mieni Hřích.

Bugárom sa to nezačalo

Bugár nie je prvým predsedom koaličnej strany, ktorý sa stiahol z líderského postu. Koncom septembra aj predseda Smeru Robert Fico oznámil, že jednotkou na kandidátke bude premiér Peter Pellegrini. Obaja – aj Fico, aj Bugár – patria k politikom, ktorí pôsobia na politickej scéne najdlhšie. Obaja sú od založenia svojich strán ich predsedami a obaja doteraz zastávali aj pozície volebných lídrov.

Podľa Baránka je v týchto dvoch prípadoch viacero rozdielov. „Stiahnutie sa Fica bolo mediálne omnoho búrlivejšie ako stiahnutie sa Bugára. Ako to prebiehalo vo vnútri Mosta, to neviem, či to bolo búrlivé alebo konsenzuálne. Minimálne v tomto je rozdiel. Ďalší vidím v tom, že Bugárovi sa nepripisuje toľko káuz ako Ficovi. V tomto smere Bugár odchádza s omnoho menším biľagom,“ zamýšľa sa Baránek. Dodal, že dovolenkové stretnutie Bugára s Marianom Kočnerom sa nedá stavať na rovnakú úroveň ako napríklad komunikácia tohto kontroverzného podnikateľa s inými predstaviteľmi štá­tu.

Podobnosť odchodu Fica a Bugára z čela kandidátky zase spočíva v tom, že obaja zostali predsedami strany. „Ale uvidíme, čo bude po voľbách. Ak sa teda Most-Híd dostane do parlamentu. Lebo v prípade Fica nevieme vylúčiť, že keby Smer hypoteticky opäť vyhral voľby, či pôjde zostavovať koalíciu Pellegrini, alebo Fico. Pokojne sa môže stať, že rokovania o novej koalícii by realizoval Fico. V prípade Bugára to neviem odhadnúť, tam je to iné. Najprv sa ale musí dostať do parlamentu, takže tento problém asi až tak neriešia,“ uzavrel Baránek.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Béla Bugár #Arpád Érsek #parlamentné voľby 2020