Opozícia sa nedohodla. Za ľudí aj SaS pôjdu do volieb samostatne

Veľká opozičná koalícia nebude. Lídri strán Za ľudí, SaS a koalície PS/Spolu sa nedohodli a do budúcoročných volieb idú samostatne. Príčinou nedohody je vraj KDH, ktoré sa nechce spájať.

21.11.2019 15:42 , aktualizované: 18:55
debata (336)

Rokovania opozície o predvolebnej koalícii stroskotali. Andrej Kiska a Richard Sulík vo štvrtok na tlačovkách hľadali vinníka.

Video

Kiska: Blok zmeny by mal zmysel iba za účasti všetkých

Líder strany Za ľudí Andrej Kiska po stretnutí ako prvý informoval, že jeho strana Za ľudí pôjde do volieb samostatne. Kiska potvrdil, že rokovania stroskotali aj na požiadavke strany Za ľudí, aby bola veľká opozičná koalícia aj s KDH. Podľa Kiskových slov by veľký Blok zmeny malo zmysel vytvoriť iba za účasti všetkých opozičných strán (Za ľudí, PS/Spolu, SaS, OĽaNO, KDH).

Krok zdôvodnil tým, že sa nezrealizovala predstava jeho strany o veľkej koalícii, v ktorej by sa spojili všetky opozičné demokratické subjekty, s ktorými by si strana Za ľudí vedela predstaviť zostavenie vlády. Zopakoval, že vytváranie predvolebnej koalície má zmysel len vtedy, ak jej percentá prevyšujú jednoduchý súčet percent jednotlivých strán. Preto podľa neho iniciovala strana Za ľudí už druhýkrát vytvorenie veľkej koalície v Bloku zmeny.

Alojz Hlina, líder KDH, ešte v sobotu 16. novembra, keď jeho strana schválila kandidačnú listinu, ohlásil, že sa o voliča budú uchádzať samostatne. A toto stanovisko v utorok pre Pravdu potvrdil aj hovorca KDH Stano Župa. „Nechceme, aby to vyznelo nepokorne, ale KDH je plne pripravené ísť do zápasu o dôveru voličov samostatne,“ povedal.

„Som presvedčený, že by sme porazili stranu Smer, ak by sme sa spojili s koalíciou PS/Spolu. Ale načo byť víťazom volieb, keď potom demokratická opozícia nebude schopná zostaviť vládu? Podstatné je mať 76 miest v parlamente,“ zdôraznil Kiska. Podľa neho o zlučovanie stoja najmä sulíkovci, ktorým podľa prieskumov hrozí, že nedosiahnu päťpercentnú hranicu a zostanú pred bránami parlamentu. „SaS sa rovnako pohybuje v prieskumoch okolo päť percent, hoci Richard Sulík x-krát povedal, že pôjdu samostatne, spýtal som sa ho, či nepotrebujú pomoc. Odmietol, povedal že SaS sa aj sama bez problémov do parlamentu dostane,“ pritvrdil Kiska.

Napriek tomu, že zámer vytvoriť Blok zmeny sa nepodarilo zrealizovať, Kiska oznámil, že medzi odborníkmi z jednotlivých strán pokračuje spolupráca. Verí, že všetky strany dokážu relevantne osloviť voličov vo voľbách a po voľbách sa podarí koalíciu zostaviť.

SaS pôjde do volieb sama a verí, že sa do parlamentu dostane

Sulík nemá obavy, že by sa po odmietnutí Kisku zhoršili vzťahy v opozícii, dúfa, že po voľbách práve strany demokratickej opozície budú zostavovať vládu.

„Spravili sme všetko preto, aby sa demokratická opozícia spojila už pred voľbami,“ povedal Sulík a tiež podotkol, že opozícia sa po úspešných voľbách určite dohodne na spolupráci.

Na margo toho, že sa SaS v prieskumoch ocitá na hranici zvoliteľnosti, Sulík uviedol, že strana nepotrebuje zachraňovať. „Do koalície sme chceli vstúpiť preto, lebo chápeme spoločenskú objednávku a cítime zodpovednosť za našu krajinu. Ak je silný dopyt po tom, aby sme sa spojili do spoločného bloku, tak tomu nechceme stáť v ceste. Tento pokus nevyšiel, berieme to na vedomie,“ poznamenal Sulík. Podotkol, že bude tiež niesť zodpovednosť za výsledok vo voľbách, nech bude akýkoľvek.

Líder SaS Richard Sulík na sociálnej sieti vzápätí reagoval dvomi slovami – Andrej, škoda.

Na nedohodu o koalícii reagovala Lucia Ďuriš Nicholsonová, dvojka na kandidátke SaS, na sociálnej sieti slovami: „Ak prvého marca budete chcieť, aby to bol len prvý apríl, adresujte vaše výčitky anjelom. Premrhaná šanca.“

Nápad na vytvorenie veľkej koalície označil Matovič za hlúpy

Veľká koalícia zo strán demokratickej koalície bol podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča hlúpy nápad. „Kopa ľudí by tak širokého mačkopsa nevolila,“ reagoval na sociálnej sieti na nedohodu opozičných lídrov na predvolebnej spolupráci.

Ako poznamenal, navrhovať niečo, čo nemá šancu vzniknúť, nie je prejavom úprimnej snahy zabrániť prepadu demokratických hlasov vo voľbách. Zdôvodnil to postojom mimoparlamentného KDH ísť do parlamentných volieb samostatne. „Mrzí ma, že niekto takto úmyselne sabotoval návrh na rozumnú koalíciu, ktorá mohla vzniknúť,“ doplnil.

Baránek: Ak pôjde každá strana samostatne, bude to voči voličovi poctivé

Politický analytik Ján Baránek rokovania o veľkej koalícií prirovnáva k telenovele. „Každý chcel byť držiteľom virtuálneho loga, že práve on prispel k želanej zmene. Je to politický marketing a preteky o to, kto chcel spájaním urobiť pre Slovensko viac. Nespĺňalo to však základné predpoklady aspoň základnej hodnotovej a programovej spriaznenosti. Nemalo by to preto ani efekt, čo si uvedomili aj v KDH. Tak aj tie preteky vyzerali a nakoniec tak aj dopadli. Ešte majú ale stále zhruba týždeň čas do podávania kandidátok, takže uvidíme, ako sa táto telenovela nakoniec skončí,“ zhodnotil Baránek.

Pripúšťa však aj logiku argumentu, že spojenie by aj napriek hodnotových odlišnostiam dávalo zmysel, ak by sa doň zapojili rozhodným spôsobom úplne všetci pozvaní. „Aj pri takýchto počtoch ale treba pamätať na to, že môže nastať záporný synergický efekt, keď aritmetický súčet ich preferencií je väčší ako prípadný výsledok vo voľbách. Takéto spájanie by potom bolo nezmyselné a kontraproduktívne," poznamenal analytik.

Druhou stranou mince podľa Baránka je, že ak pôjde každá strana samostatne, bude to voči voličovi poctivé a čitateľnejšie. "Rozhodlo ale určite aj to, že podľa našich skúseností egá nakoniec vždy prevýšia spoločný cieľ, zvlášť ak by sa mali dohodnúť aj na spoločnom volebnom lídrovi a miestach na kandidátke,“ uzavrel Baránek.

Parlamentné voľby sa uskutočnia 29. februára 2020, do 1. decembra 2019 do 24:00 musia politické strany a hnutia podať svoje kandidačné listiny.

336 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #OĽaNO #Andrej Kiska #parlamentné voľby 2020 #Za ľudí #PS-Spolu #SASKA