Demokratická strana chce ďalej rokovať s OĽaNO, chcú na kandidátke miesto pre Blahovú, Galka a Rajtára

Demokratická strana (DS) chce naďalej rokovať s OĽaNO a verí v to, že odídenci zo SaS, ktorý sú podľa strany zároveň aj kľúčovými predstaviteľmi opozície, Bláhová, Rajtár a Galko, dostanú na kandidátke OĽaNO svoje miesta, aby sa tak mohli preferenčnými hlasmi prekrúžkovať do parlamentu. Zvoliteľné miesto žiadajú len pre predsedu Michala Kravčíka.

26.11.2019 11:41 , aktualizované: 16:51
parlament, Matovic, Foto: ,
Predseda OĽaNO Igor Matovič.
debata (32)

Vyplýva to z oficiálneho tlačového vyhlásenia, ktorým strana reagovala na pondelkové vyjadrenie Igora Matoviča (OĽaNO). Ten počas tlačovej konferencie ponúkol Demokratickej strane dve zvoliteľné miesta pre predsedu DS Michala Kravčíka a jej volebnú líderku Janu Kiššovú a tiež ďalších 13 miest. Ponuka však obsahovala podmienku, že medzi týmito ďalšími zástupcami Demokratickej strany na kandidátke OĽaNO nesmie byť Natália Blahová, Jozef Rajtár a Ľubomír Galko, a to ani na nezvoliteľnom mieste.

S týmto však strana nesúhlasí. „Ak by ponuka Igora Matoviča mala zaručovať neprepadnutie hlasov, ako viackrát zdôraznil na svojej tlačovej besede, obsahovala by ponuku aj pre N. Blahovú, J. Rajtára a Ľ. Galka, ktorí patrili medzi najvýraznejšie opozičné tváre v tomto volebnom období,“ píše sa ďalej vo vyhláseni.

Strana chce predísť akejkoľvek strate hlasov, a preto verí, že ďalšie rokovania dovedú strany k obojstranne vyhovujúcemu riešeniu. „Nech o ich účasti v parlamente rozhodnú občania svojimi preferenčnými hlasmi. To sa javí ako férové riešenie – nielen voči nim samotným, ale hlavne voči voličom, ktorí im budú chcieť dať svoju dôveru,“ dodáva strana na záver.

Demokratickú stranu povedie Rajtár

Demokratická strana zatiaľ predstavila svoju vlastnú kandidátku. Jej lídrom bude Jozef Rajtár. Doterajšia avizovaná líderka Jana Kiššová v parlamentných voľbách kandidovať nebude.

„V DS si veľmi želáme v roku 2020 víťazstvo skutočnej zmeny. Chceme, aby došlo naozaj k mene pomerov, aby štát prestala riadiť mafia a oligarchia,“ skonštatoval Rajtár na utorkovej tlačovej konferencii. Predseda DS Michal Kravčík dodal, že sa aj v súvislosti s voľbami a kandidatúrou strany rozhodujú zodpovedne a v prospech občanov.

K ponuke OĽano sa bližšie vyjadril Galko. Ten jej podmienky považuje za iracionálne, rozhodnúť podľa neho majú voliči. Avizoval preto ponuku lídrovi OĽaNO, že ak by mu dal miesto na kandidátke a vo voľbách nezíska 15 000 preferen­čných hlasov, neprevezme si mandát. Matovičovi tiež DS medzi 15 menami ponúkne napríklad aj Ondreja Janíčka, ktorý je jednou z osobností kandidátky DS.

Galko podľa svojich slov verí, že k dohode s OĽaNO dôjde. „Sme pripravení naďalej rokovať o tom, aby sme našli nejaké prijateľné riešenie,“ skonštatoval s tým, že DS stačí jedno zvoliteľné miesto pre Kravčíka.

Kiššová Pre TASR potvrdila, že nebude v parlamentných voľbách kandidovať. Priblížila, že má na to svoje osobné dôvody. Napokon nebude podľa svojich slov kandidovať za žiaden politický subjekt.

Galko v tejto súvislosti dodal, že hoci sa rozhodla nekandidovať z osobných dôvodov, naďalej ostáva podpredsedníč­kou DS.

Babo raď, kontruje Matovič

Matovič ďalšie rokovania s Demokratickou stranou neodmieta, no s podmienkami, ktoré si stavia Demokratická strana nesúhlasí. „Musíme si vybrať z ľudí, ktorí sú v najväčšom konflikte s našim blízkym partnerom SaS,“ vysvetľuje vo svojom stanovisku na Facebooku Igor Matovič.

Na druhej strane však verí, že urobil všetko, čo v tomto prípade mohol a dúfa, že kvôli tejto nezhode, neskončí aj SaS, aj DS mimo parlamentu.

Voľby do Národnej rady budú 29. februára 2020. Kampaň sa už začala. Politické strany a hnutia musia podať kandidačnú listinu do 1. decembra 2019.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Demokratická strana