Pellegrini o prelomení moratória na prieskumy: Nebol to politický kšeft

Možno to vnímať aj ako mocenský prejav a súboj poslancov parlamentu s úradom prezidentky. V súvislosti s utorkovým (26. 11.) hlasovaním parlamentu, ktorý ústavnou väčšinou schválil predĺženie moratória na predvolebné prieskumy na 50 dní, to pripustil predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer).

27.11.2019 10:07 , aktualizované: 14:26
debata (32)

„Našlo sa 80 poslancov, veto bolo prelomené,“ skonštatoval Pellegrini na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády. Sám je vraj zvedavý, čo bude ďalej. „Sú avizované podania na Ústavný súd,“ pripomenul.

Osobne je presvedčený o tom, že legislatívna úprava narazí na realitu. „Nemyslím si, že v dnešnom digitálnom svete sa tie prieskumy tak či onak nedostanú k ľuďom, v digitálnom svete sa takýto zákon vynútiť nedá,“ povedal.

Vyjadril sa aj k tomu, že za prelomenie veta hlasovali popri poslancoch Smeru aj zástupcovia ĽSNS. „V niektorých prípadoch poslanci ĽSNS hlasovali proti vládnym návrhom s opozíciou, v niektorých prípadoch, ako v tomto, hlasovali tak, ako hlasovali poslanci Smeru,“ skonštatoval.

Kategoricky však odmietol, aby sa z hlasovania vyvodzovali závery a tvorili konšpirácie. „Nebol v tom žiadny politický kšeft, odmietam interpretáciu, že je to dôkaz, že sa chystá koalícia s ĽSNS. Smer má na toto jasný názor,“ povedal s dodatkom, že tlmočí názor strany samotnej.

Raši: Je nefér spájať hlasovanie o moratóriu a povolebnú spoluprácu s ĽSNS

Je potrebné rešpektovať parlamentnú demokraciu. Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer) to uviedol na otázku, ako vníma prelomenie prezidentkinho veta v prípade 50-dňového moratória na predvolebné prieskumy. Odmietol zároveň spájanie hlasovania s formovaním možnej budúcej koalície.

„Opakujem, že si nemyslím, že predĺženie moratória je najväčšou prioritou Slovenska, ale máme parlamentnú demokraciu, a to musíme rešpektovať,“ uviedol pred stredajším rokovaním vlády.

Ohradil sa tiež voči naznačovaniu povolebného spojenia medzi Smerom a ĽSNS, narážajúce na zhodu pri hlasovaní o predĺžení moratória. „Z môjho pohľadu je to nefér takto spájať. Všimnite si, že takmer pri všetkých hlasovaniach proti vládnym návrhom kotlebovci takmer vždy hlasovali s opozíciou proti vláde,“ poznamenal vicepremiér.

Zdôraznil, že Smer nehľadá a ani neuvažuje o spojení s kotlebovcami. „Nie sú pre nás žiadna alternatíva v žiadnej kombinácii,“ vyhlásil.

Vláda v stredu zasadá v Bratislave na výjazdovom rokovaní, na ktorom chce s vedením hlavného mesta hovoriť o riešení problémoch hlavného mesta. Raši novinárom naznačil, že predmetom rozhovorov bude konkrétna finančná pomoc pre metropolu.

Danko: Nech je moratórium, ak mi schvália podporu podnikových bytov

Predseda parlamentu Andrej Danko potvrdil, že hlasovanie za predĺženie moratória na predvolebné prieskumy bolo súčasťou dohody. Tá má zabezpečiť, aby Smer zahlasoval za novelu zákona od Slovenskej národnej strany (SNS), ktorá podporí výstavbu podnikových bytov. Uviedol tak dnes na tlačovej konferencii v NR SR. Danko sa zároveň sťažoval na prieskum agentúry AKO, ktorý SNS nameral preferencie 6,4 percenta. Anketu zverejnenú v utorok vníma ako čísla na objednávku.

„Nech je aj také moratórium, keď sa mi schvália podnikové byty. Verte tomu, že ak sa mi to podarí, Slovensko bude mať výnimočný zákon, kedy podnikatelia budú radi investovať, budú mať zrýchlené odpisy a podobne,“ vyhlásil Danko. Dodal, že súčasťou dohody je, že SNS podporí zákon o štátnom rozpočte, podmienkou je, že minister financií má dodať zákon o digitálnej dani. Predĺženie moratória zo 14 na 50 dní pred voľbami presadili predovšetkým poslanci za strany Smer, SNS a Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), keď prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej.

„Vy nevidíte aj utorkový prieskum? To boli čísla na objednávku. Keďže nemáme systém licencovania takých agentúr, vyzývam, nech zverejnia, kto prieskum zadával. Inak by sme sa na ne pozerali, keby sme zistili, že ho zadával Andrej Kiska,“ povedal predseda SNS.

Agentúra v tlačovej správe k prieskumu v utorok uviedla, že otázka o preferenciách „nepatrí žiadnemu zadávateľovi“ a je vlastnou otázkou AKO. „Zhodou okolností, pán Kiska ani strana Za ľudí do meraného prieskumu nezadávala ani jednu otázku,“ dodal v reakcii konateľ a spolumajiteľ agentúry AKO Václav Hřích. Poznamenal, že pre stranu Za ľudí robili prieskum len raz, a to v súvislosti s meraním preferencií pri možnom spojení s koalíciou Progresívne Slovensko/Spolu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #richard raši #ĽSNS #moratórium na prieskumy #povolebná spolupráca