Kandidátka Smeru trošku omladla

V prvej desiatke žiadne zásadné prekvapenia. Kandidátka najsilnejšej strany Smer do nadchádzajúcich februárových parlamentných volieb o niečo omladla a zbavila sa toxických mien. Prvé tri miesta obsadia Peter Pellegrini, Robert Fico a Denisa Saková. Politický analytik Ján Baránek v súvislosti zo zverejnenými menami hovorí o kompromise medzi Ficom a Pellegrinim.

27.11.2019 13:29 , aktualizované: 19:01

VIDEO: Fico o kandidátke Smeru do volieb, očakávaných aj sporných menách. Na záver Fico prekvapil, keď s úsmevom povedal niečo o SIS, čo by ste nečakali. Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

„Dvadsať rokov sme na slovenskej politickej scéne a chceme vyhrať piatykrát za sebou parlamentné voľby. To je naša ambícia, pre ktorú urobíme všetko. Strana je dnes v perfektnej kondícii. My tie voľby podľa mňa vyhráme, prečo by sme nemali,“ vyhlásil predseda Smeru Robert Fico potom, čo ním navrhnutú kandidátku v stredu schválilo predsedníctvo strany.

Fico je rád, že na čele kandidátky budú novšie tváre, vrátane premiéra Pellegriniho, s ktorým volebný zoznam konzultoval. „Peter, držím ti palce, ty budeš držať mne, budeme si navzájom chrániť chrbát, inak to nepôjde,“ povedal Fico, podľa ktorého je medzi ním a premiérom súzvuk. Od predchádzajúcich kandidátok je táto odlišná, keďže odráža hierarchiu strany od predsedníctva cez krajských zástupcov, ministrov až po okresné štruktúry. „Tentokrát sme sa rozhodli pre pomerne vážnu zmenu. Prejavila sa natoľko, že v prvej tridsiatke je vymenených 15 ľudí, ktorí sú nižšie, a tí, čo boli niekedy hlboko na kandidátke, sa dostali do popredia na zvoliteľné miesta. Je to dôkazom toho, že sme pripravení na zodpovednú zmenu,“ dodal Fico.

Pellegrini poďakoval strane za dôveru a šancu viesť stranu do volebného súboja. „Kandidátka bude spojením skúsenosti a stability, ale aj nového vetra, dynamiky a energie. Dáva to dobrý základ, aby ukázala, že Smer vie reagovať na aktuálnu dobu a že sa aj my vyvíjame v čase. Urobíme všetko pre to, aby sme v roku 2020 vyhrali voľby a mohli sa uchádzať o zostavenie novej vlády,“ uviedol premiér.

Po ministerke vnútra Sakovej nasleduje podpredseda vlády pre investície a informatizáciu a bývalý primátor Košíc Richard Raši na štvrtom mieste, piatym je poslanec a bývalý žilinský župan Juraj Blanár. Ďalej v zozname sú minister hospodárstva Peter Žiga, minister financií Ladislav Kamenický, poslanci Jaroslav Baška a Erik Tomáš. Prvú desiatku uzatvára vedúci úradu vlády Matúš Šutaj Eštok. Kompletnú kandidačnú listinu zverejní Smer v najbližších dňoch. Fico však potvrdil, že 11. miesto obsadí Ľuboš Blaha, 12. bude minister práce Ján Richter.

Podpredseda strany Martin Glváč, ktorý kvôli priateľským vzťahom s trestne stíhaným podnikateľom Marianom Kočnerom nedávno odstúpil z funkcie podpredsedu parlamentu, nekandiduje, údajne na vlastnú žiadosť.

Kým Pellegrini by mal pôsobiť najmä smerom k voličom, predseda Smeru sa chce v kampani zamerať na mobilizáciu straníckych štruktúr. Z vedenia strany sa teda Fico odísť nechystá. Otázku, či bude po voľbách sedieť v parlamente, alebo má záujem o funkciu v exekutíve, považuje za predčasnú. „Som zdravý, v pohode, plný síl a energie,“ zdôraznil Fico. „Bude správne spájať najvyšší post, ktorý bude patriť Smeru po voľbách, s jednotkou na kandidátke. Ja by som bol rád riaditeľom Slovenskej informačnej služby, keby to bolo možné,“ poznamenal s úsmevom.

Politického analytika Jána Baránka predstavená časť kandidátky neprekvapila a skôr než o nejakej revolučnej zmene je podľa neho namieste hovoriť o evolučnom vývoji v strane a kompromise medzi záujmami Fica a Pellegriniho. „Najviac sa asi čakalo, či tam bude Glváč, ktorý tam nakoniec nie je, údajne z vlastného rozhodnutia, čomu sa dá i nemusí veriť. Je to ale pravdepodobne vysvetlenie skôr pre verejnosť, ale to je legitímne. Tá prvá 15-ka vyzerá ako mix Ficových a Pellegriniho ľudí, takže to opticky zatiaľ vyzerá na takú kompromisnú kandidátku. Nejaký pud sebazáchovy v sebe majú. Je to určite lepší spôsob, než aký zvolili v SaS, odkiaľ odišla veľká časť ľudí. V tomto ohľade má Smer politicky vyspelejší prístup,“ myslí si Baránek.

Za zmienku podľa neho stoja posuny Blahu a Erika Tomáša, ktorí sa dostali vyššie. Nepovedal by ale, že sa Smer omladil alebo osviežil, pretože Blaha ani Tomáš nie sú novými a neznámymi politikmi. „Sú ale generačne mladší a strana sa tak kontinuálne posunula dopredu. Z toho, čo bolo prezentované, by som preto nehovoril o výraznom omladení či revolučnej zmene. Niekoho možno prekvapilo, že Blaha je tak vysoko, ale treba si uvedomiť, že medzi časťou voličov má so svojimi nekonformnými názormi vysokú podporu,“ dodal Baránek.

Sociológ Pavel Haulík považuje skladbu kandidačnej listiny aj z pohľadu členitosti voličskej základne strany za pragmatickú a efektívnu. „Vzhľadom na štruktúru voličov Smeru je to pragmatické rozhodnutie. Nie je to homogénna skupina. Sú tam ľudia rôznej orientácie s rôznych dôrazom na určité témy a hodnoty. Ak si budú v rámci kampane deliť úlohy tak, že každý z nich sa bude orientovať na určitú skupinu voličov, je to z tohto pohľadu pragmatické a teda svojím spôsobom asi aj efektívne riešenie. Určite by to nemalo medzi voličmi vyvolávať nejaké kontroverzie,“ zhodnotil Haulík.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020. Politické strany a hnutia musia podať kandidačnú listinu do 1. decembra 2019. Kampaň sa už oficiálne začala 5. novembra.

Prvých 12 mien na kandidátke Smeru do parlamentných vo­lieb

1. Peter Pellegrini
2. Robert Fico
3. Denisa Saková
4. Richard Raši
5. Juraj Blanár
6. Peter Žiga
7. Ladislav Kamenický
8. Jaroslav Baška
9. Erik Tomáš
10. Matúš Šutaj Eštok
11. Ľuboš Blaha
12. Ján Richter

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Smer #kandidátka #parlamentné voľby 2020