Kandidátky odovzdané, strany zverejňujú mená len opatrne

Do budúcoročných parlamentných volieb sa chce zapojiť 25 politických strán, hnutí a koalícií. Ministerstvo vnútra (MV) SR od týchto subjektov prijalo návrhy kandidačných listín, ako aj volebnú kauciu. Termín na podávanie uplynul v nedeľu (1. 12.) o polnoci. Informovali o tom z tlačového odboru Kancelárie MV SR.

02.12.2019 00:00 , aktualizované: 19:08

Predvolebná kampaň sa dostala do druhej tretiny. Do polnoci nedele 1. decembra museli strany doručiť zapisovateľovi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán svoje kandidátky. Komisia tak bude posudzovať 25 kandidačných listín, z nich osem až deväť by sa podľa predvolených prieskumov mohla dostať do parlamentu. Väčšina strán, ktoré sa uchádzajú o priazeň voličov, však len postupne zverejňuje mená. Politický analytik Ján Baránek v tom problém nevidí. Skôr poukazuje na úbohú predvolebnú kampaň.

Keďže však kandidátky bolo možné podávať do polnoci, o rozruch sa postaral Igor Matovič z OĽaNO. Priam dramaticky zachytil, ako priniesli kandidátku na ministerstvo vnútra. Kto je na nej? Nechce prezradiť, vraj treba čakať do utorka. A vraj na prvom mieste bude obyčajná žena z východu, ktorá porazí Smer. Už pred časom presviedčal Zlaticu Kušnírovú, matkou zavraždenej archeologičky. Tá sa však vyjadrila, že ona kandidovať nebude.

So zverejnením celých a kompletných kandidátok sa strany veľmi neponáhľajú. Popoludní boli k dispozícii od SaS, KDH, Sme rodina a Mosta-Híd a SNS. Keď vo veľkom štýle predstavovala svoje tváre koalícia PS/Spolu, Matovič sa snažil usvedčiť premiéra, že sa zvyšovaním osobných príplatkov snaží kúpiť si policajtov.

Politický analytik Ján Baránek nevidí problém v tom, že si strany dávajú na čas s predstavovaním kandidátok. „Je to v poriadku, keďže termín mali do nedele. V stranách je väčšinou bitka o prvých pätnásť miest, určite sa medzi sebou ešte dohadovali. Na predstavenie kandidátky je ešte čas,“ mieni Baránek.

Smer, ktorý vo všetkých predvolebných prieskumoch suverénne vedie, dosiaľ predstavil dvanásť zo 150 mien. Je medzi nimi jediná žena – trojka na kandidátke, ministerka vnútra Denisa Saková. Spolu s ňou aj ďalší šéfovia rezortov a Ľuboš Blaha.

Druhý mesiac predvolebnej kampane v podstate otvoril vládny Smer novým spotom a novým logom. Ružu nahradil šíp v tvare blesku smerujúci do neba. A v spote sa voličom prihovára jednotka kandidátky premiér Peter Pellegrini.

Baránek tento krok vníma ako snahu Pellegriniho a jeho skupiny dištancovať sa od starej strany. „Od toho Smeru, ktorý tu bol do dvojnásobnej vraždy. Zrejme je to signál vopred vysielaný voličovi, že ide o minulosť, a teraz chcú do toho ísť nielen s novým logom, ale aj s novým obsahom či s novými pravidlami,“ povedal analytik.

Smer je podľa neho dostatočne silná značka na to, aby mu dva mesiace pred voľbami mohla takáto zmena uškodiť. „Je to len kvôli tomu, aby aj opticky ľudia videli, že to s tou zmenou myslia vážne. Nakoľko bude reálna, to je druhá vec,“ hovorí Baránek s tým, že skalných voličov Smeru by to zmiasť nemalo. „Ak neprepukne navonok konflikt medzi Ficom a Pellegrinim, tak určite nie. Zatiaľ som nezaregistroval, že by Fico proti tomu protestoval,“ podotkol. Nové logo je podľa neho mierené na váhajúcich voličov. Ide vraj o politický marketing a je len na ľuďoch, ako to vyhodnotia a v čo uveria. „Takáto zmena nemusí zvýšiť dôveru v tú stranu,“ pripomenul analytik.

Na päty v prieskumoch Smeru šliape Kiskova strana Za ľudí. Hneď za Andrejom Kiskom je Veronika Remišová a Juraj Šeliga, ktorý patril k organizátorom protestov Za slušné Slovensko. Do prvej desiatky sa vošla aj bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská. Márii Kolíkovej, bývalej štátnej tajomníčke v rezorte spravodlivosti, by sa tiež malo ujsť jedno z najlepších miest. Posledné, 150. miesto patrí aktivistovi Jurajovi Benčíkovi. Vyhlásil, že sa tak ide postaviť Milanovi Mazurekovi, ktorý dostal rovnaké číslo na kandidátke Kotlebovcov.

U nich je jednotkou Marian Kotleba a na zvoliteľnom mieste by mala byť minimálne jedna žena. Koalícia PS/Spolu predstavila svojich nominantov v štýle kabaretného programu. Jednotkou zostal Michal Truban, dvojkou Miroslav Beblavý a trojkou ekológ Erik Baláž. Na čelo sa dostali dokonca až štyri ženy – Irena Bihariová má štvorku, Katarína Macháčková, Zora Jaurová a Simona Petrik. Kandidátku uzatvára bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová.

SNS povedie do volieb Andrej Danko, kandidátku bude uzatvárať primátor Popradu Anton Danko. Asistuje mu poslanec Jaroslav Paška a trojkou je tiež žena – Eva Smolíková, terajšia ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná päťkou. Šéfka školstva Martina Lubyová, ktorá sa minulý týždeň mala stať členkou strany, je osemnásta. Lebo to bola podmienka zapísania na kandidátku.

Sulíkovci sa pochválili, že vekový priemer ich kandidátov je 45 rokov a nominovali 22 žien. Po Richardovi Sulíkovi je dvojkou Lucia Ďuriš Nicholsonová, päťkou Jana Cigániková. Sme rodina povedie Boris Kollár, do exponovanej desiatky sa dostali tri ženy. Petra Krištúfková je trojkou, Adriana Pčolinská šestkou, nasleduje ju Zuzana Šebová.

Aj v koaličnom Moste-Híd stavili na výmenu lídra – namiesto Bélu Bugára sa jednotkou stal minister dopravy Árpád Érsek. „Bélu nechápem. Neviem, čo si mám o tom myslieť – či si robí dopredu alibi pre prípad, že sa do parlamentu nedostane a potom to zhodí na Érseka, alebo sa chce vyhnúť nepríjemným otázkam v televíznych diskusiách. Možno je to tiež náznak zmeny, uvidíme po voľbách,“ poznamenal Baránek s tým, že je to celé trochu zahmlené. S Ficom je to vraj jasnejšie, lebo o tom, že Pellegrini bude jednotkou, sa vedelo už dlhšie.

V prvej desiatke Mosta-Híd je jediná žena, ôsme miesto patrí Alžbete Ožvaldovej, bývalej starostke Podunajských Biskupíc. Do stopäťdesiatky sa však dostali aj nominanti mimoparlamentných strán, no samotná strana nedosahuje povinnú päťpercentnú hranicu, aby sa do parlamentu prebojovala.

Predvolebnú kampaň vníma analytik ako chaotickú. Jej doterajšou témou bolo, okrem Kočnera, kto sa s kým má spojiť, kto sa nespojil a prečo. „Určite tam zazneli aj iné veci, ale toto je najvýraznejšie. Pri tom všetkom, čo sa tu deje a v akom stave sa tento štát nachádza, to považujem doslova za úbohé. Aby doterajšou hlavnou témou bolo vysvetľovanie, prečo sa niekto s niekým nespojil a hádzanie viny za to na niekoho, to je katastrofa. Úplná primitivizácia slovenskej politiky,“ zhodnotil Baránek.

Subjekty kandidujúce do parlamentu v abecednom poradí:

  • 99 % – občiansky hlas
  • Demokratická strana
  • Dobrá voľba
  • Hlas ľudu
  • Hlas pravice
  • Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko,
  • Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH)
  • Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť
  • Máme toho dosť!
  • Most-Híd
  • Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) – NOVA – Kresťanská únia (KÚ) – Zmena zdola
  • Práca slovenského národa
  • Sloboda a Solidarita (SaS)
  • Slovenská liga
  • Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku
  • Slovenská národná strana (SNS)
  • Slovenské Hnutie Obrody
  • Sme rodina
  • Smer – sociálna demokracia
  • Socialisti.sk
  • Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby
  • Starostovia a nezávislí kandidáti
  • Vlasť
  • Za ľudí
  • koalícia Progresívne Slovensko (PS) a Spolu – občianska demokracia.

V piatok 6. decembra zasadne Komisia pre voľby, ktorá bude kontrolovať listiny, potom bude nasledovať registrácia a žrebovanie poradia do volieb. Ešte v tento deň budú jednotlivé kandidátky aj zverejnené, potvrdilo pre denník Pravda ministerstvo vnútra.

Počet strán sa môže znížiť

Presný počet politických subjektov, ktoré sa vo februárových parlamentných voľbách budú uchádzať o hlasy voličov, sa môže ešte meniť. Ak kandidátka nesplní všetky pravidlá určené zákonom, môže štátna volebná komisia rozhodnúť o jej úpravách alebo o jej nezaregistrovaní. Proti rozhodnutiu komisie sa môže politický subjekt odvolať na súd. Rozhodnutie súdu štátna volebná komisia vykoná do 24 hodín od jeho doručenia. Aj po registrácii sa číslo kandidátok a ich podoba môže ešte meniť. Zákon umožňuje stiahnuť kandidátku, vzdať sa kandidatúry, alebo odvolať kandidáta až do 48 hodín pred začiatkom volieb, teda do 27. februára 2020 do 7:00.

Podané kandidačné listiny sa už nemôžu dopĺňať o ďalších kandidátov a nedá sa ani meniť ich poradie. Záujemcovia nájdu zoznam podaných kandidačných listín a ďalšie informácie na webstránke ministerstva vnútra v časti o voľbách do NR SR venovanej kandidujúcim stranám.

Spolu s kandidátkou v listinnej aj elektronickej forme museli politické subjekty predložiť tiež potvrdenie o zaplatení volebnej kaucie 17-tisíc eur. Kauciu vráti ministerstvo vnútra strane alebo koalícii, ktorú nezaregistruje a zo zaregistrovaných tým, ktoré získajú vo voľbách aspoň dve percentá platných hlasov. Kaucie, ktoré sa nevracajú, sú príjmom štátneho rozpočtu.

Na kandidačnej listine môže byť najviac 150 kandidátov. Strany, hnutia či koalície museli okrem kandidátky splniť viaceré povinnosti, ktoré im určuje zákon o podmienkach výkonu volebného práva. Ku každej kandidátke musí byť okrem iného pripojený zoznam členov najvyššieho orgánu politickej strany alebo zoznam členov strany rovnajúci sa najmenej dvojnásobku počtu kandidátov na kandidátke. Strany pri podaní kandidačných listín napríklad nemali zabudnúť, že podpis vo vyhlásení člena strany o tom, že je jej členom, musí byť osvedčený. Toto pravidlo platí aj v prípade vyhlásenia člena strany, že je členom jej najvyššieho orgánu.

Parlamentné voľby 2020

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020. Oficiálna volebná kampaň sa začala 5. novembra. Politické subjekty môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Musia mať transparentný účet. Kampaň sa končí volebným moratóriom, teda 48 hodín pred dňom konania sa volieb. Voliť môžu aj slovenskí občania, ktorí v deň volieb dovŕšia 18 rokov.

Hlasovať v parlamentných voľbách sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, a to prostredníctvom hlasovacieho preukazu. Občania SR, ktorí budú v zahraničí alebo tam majú trvalý pobyt, môžu voliť poštou. Obe skupiny voličov o to musia požiadať písomne alebo elektronicky. Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020