Kiska: Pred piatimi rokmi som bol úžerníkom, teraz som daňovým podvodníkom. Je to Ficova stratégia

Opozičná šestica strán sa na vytvorení koalície pod názvom Blok zmeny nedohodla. Niektorí opoziční politici, vrátane Igora Matoviča (OĽaNO), vinia z tohto neúspechu priamo Andreja Kisku. Bude však po voľbách práve on lídrom, na ktorého pleciach spočinie ťarcha dosiahnutia kompromisu a spolupráce s ostatnými stranami? A je vôbec pripravený na predvolebný tlak, ktorý ho čaká najbližšie mesiace? Aj na tieto otázky odpovedal v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu predseda strany Za ľudí Andrej Kiska.

02.12.2019 12:37 , aktualizované: 15:54
debata (442)
Video

Andrej Kiska bol ešte pred pár týždňami iniciátorom veľkej opozičnej predvolebnej koalície. Tá však stroskotala a stranícki lídri pri otázke o zodpovednosti ukazujú práve naňho. On si ale zlyhanie nepripúšťa a povolebnú spoluprácu považuje za reálnu. „Som presvedčený, že po voľbách bude možné spoločne fungovať, a budeme fungovať výborne. To, čo sa udialo, je minulosťou,“ vyhlásil Kiska, ktorý sa podľa vlastných slov nestotožňuje s Matovičovými vyjadreniami a s formou jeho „politického boja“. Na druhej strane však verí, že práve líder hnutia OĽaNO je jedným z tých, ktorí vnímajú potrebu odstránenia Smeru najsilnejšie.

Pred prieskumami má rešpekt

Predseda strany Za ľudí sa zároveň vyjadril aj k politickým prieskumom, ktoré z neho s počtom percent 12,5 jasne robia opozičného lídra. Má pred nimi rešpekt a ťarchu zodpovednosti si plne uvedomuje. Na druhej strane verí, že ktorýkoľvek z opozičných lídrov si uvedomuje dôležitosť, ktorú so sebou dôvera občanov nesie, a tak k nej po februárových voľbách budú aj pristupovať. „Som presvedčený, že si dokážeme sadnúť za spoločný stôl a vytvoriť stabilnú vládu,“ dodal. Zároveň zopakoval, že nikto z opozičných lídrov by do vlády so Smerom nešiel.

Fico je nešťastný človek

Bývalý prezident sa nevyhol ani otázke súvisiacej s rozbiehajúcou sa politikcou kampaňou. Tú si predseda strany Smer Robert Fico tvrdo stavia aj na poukazovaní na Kiskove daňové prešľapy a je zrejmé, že nebude jediný. Kiska to však pokladá len za jeho stratégiu, ktorou sa bráni zakaždým, keď sa cíti ohrozený. „Predseda strany Smer je veľmi nešťastný človek. Prehral so mnou súboj o prezidentský palác, nestal sa predsedom Ústavného súdu a bol som jedným článkom v procese, ktorý spôsobil, že sa musel vzdať postu predsedu vlády. A jeho chuť pomstiť sa, sa opäť ukazuje,“ vyhlásil šéf Za ľudí, ktorý v konkrétnej kauze s pozemkami vo Veľkom Slavkove viní z pochybenia štát.

Chyba podľa neho nastala na strane katastrálneho úradu, respektíve notára, čo spôsobilo, že aj on, rovnako ako Ján Franc boli okradnutí. Zároveň verí, že všetky kauzy súvsiace s pozemkami pod Tatrami sa vyšetria a je pripravený čeliť prichádzajúcej kritike. „Ľudia ma poznajú a poznajú aj ľudí, s ktorými spolupracujem. Strom poznáš po ovocí a aj človeka by sme mali hodnotiť podľa jeho činov,“ dodal.

Počas diskusnej relácie reagoval Kiska aj na prípadné povolebné rušenie sociálnych balíčkov, ktoré zaviedla vláda Smeru, a aj na Ficov návrh, stiahnuť zlaté rezervy, ktoré má Slovensko uložené v banke vo Veľkej Británii, o ktorom bude rokovať parlament. Vypočujte si jeho názor, ktorý vyslovil v relácii Ide o pravdu.

© Autorské práva vyhradené

442 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Za ľudí