Veľká skúška nového parlamentu

Nedostatky, s ktorými sa borí slovenská prokuratúra, majú politici ambíciu vyriešiť už v tomto roku. Volení zástupcovia ľudu si prerod k lepšiemu zatiaľ predstavujú najmä v personálnej výmene na čele Generálnej a špeciálnej prokuratúry a v zmene spôsobu ich výberu. Ten by mal byť viac otvorený, najmä odbornej právnickej obci, a zároveň transparentnejší voči verejnosti. Takéto ciele si okrem politických strán kladie aj prezidentka Zuzana Čaputová.

02.01.2020 14:00
debata (4)

Generálneho aj špeciálneho prokurátora do funkcie volí parlament. Generálneho na základne neverejného výberového konania a špeciálneho zas generálny prokurátorpriamo navrhuje. Sedemročná funkcia sa končí terajšiemu šéfovi Generálnej prokuratúry Jaromírovi Čižnárovi 17. júla 2020, v ten deň v roku 2013 ho do funkcie vymenoval vtedajší prezident Ivan Gašparovič.

Už pred voľbou o Čižnárovi vtedajší premiér Robert Fico povedal, že je jeho „spolužiak a priateľ“. Po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vlani vo februári povedal, že ak bude motívom Kuciakova novinárska práca, „rozpúta peklo“. Svoj výrok viackrát musel vysvetľovať.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý od 12. mája 2004 odslúžil už dve päťročné funkčné obdobia a 1. septembra 2021 sa mu skončí tretie, už sedemročné. Už predvlani však avizoval, že svoju pozíciu nemieni držať až do konca. Najmä opozícia mu vyčíta nečinnosť, hoci práve tento úrad vznikol s cieľom vyšetrovať najzávažnejšie ekonomické trestné činy. Kováčik musel vysvetľovať podozrivý hotovostný vklad z roku 2017. Na svoj účet si totiž vložil vyše 200-tisíc eur a za krátky čas peniaze vložil do kúpy domu pre syna. Kováčik vyhlásil, že peniaze mu požičal jeho brat.

Oboch prokurátorov bude vyberať už nový parlament, ktorý vzíde z nadchádzajúcich februárových volieb.

Personálne návrhy na generálneho prokurátora dnes môžu podávať iba poslanci Národnej rady. Po novom by ich však mali môcť navrhovať aj zástupcovia všetkých právnických povolaní a dekani právnických fakúlt. Výberové konanie by následne prebiehalo verejne, podobne ako v prípade ústavných sudcov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Špeciálna prokuratúra