Posmešky na transparentných účtoch

Transparentné účty trinástich preferenčne najsilnejších strán už prijali financie vo výške zhruba 8,6 milióna eur. Najviac doteraz minula strana Smer, za ktorou nasleduje koalícia PS/Spolu, najmenej Maďarská komunitná spolupatričnosť a KDH. Necelé dva mesiace pred voľbami však výpisy z účtov okrem peňazí od samotných strán ukazujú aj podporu, či ešte väčšmi štipľavé odkazy neprajníkov, ktoré píšu do poznámky k svojim bezplatným bezhotovostným platbám. Podľa politologičky Dariny Malovej je to príznak rozkladu celkovej dôvery ľudí v politiku.

05.01.2020 12:00
debata (248)

V počte negatívnych poznámok na transparentnom účte vedie jednoznačne strana Smer. „Pre pána expremiéra na colu,“ prispel jedným centom Adam. „Za skvelú spoluprácu s fašistami,“ ďakuje ironicky Juraj. „Pre pana Maznáka: prispevok na tabletky na zvysenie sebareflexie,“ adresuje svoju podporu Martin. „Aby vás už Slota neoholil viackrát,“ napísal Patrik, ktorý naráža na vyjadrenie exministra Jána Počiatka. Ten na zverejnenej videonahrávke rozhovoru s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom spomínal, že pri predaji emisných kvót sa bývalý predseda SNS Ján Slota s predsedom Smeru nerozdelil. Rozhovor sa mal udiať v januári roku 2009.

Nie všetci sa však v rámci zábavy až tak uskromňovali. „Pripite si aj s fašistami, sekne vam to spolu ;),“ napísal Valentín k štedrému daru vo výške 0,88 centa.

Mnohí ďalší Smeru s výčitkami prispievali na alkohol či rôzne hygienické pomôcky do väzenia. „Príspevok na zavedenie výčapu v poslednej rade parlamentu,“ poslal svoj cent Martin. „Na odvykačku v Leopoldove a Muzeum korupcie Bonaparte,“ adresoval podporu Matúš. „Robovi na ďalší bullshit o Georgovi a milión na stole,“ podpísal svoj skromný príspevok Norbert. „Na boj proti sorosovi esetu a židojašterom,“ prispel troma centmi Juraj.

Takéto príspevky strana ľuďom vracia s odkazom na zákon o volebnej kampani, ktorý (v paragrafe 18 odsek 3) uvádza, že „ak majiteľ osobitného účtu nechce prijať prostriedky poukázané na svoj osobitný účet, bezodkladne tieto prostriedky vráti na účet darcu.“ Niektorí však mysleli už aj na to. „Na hodiny v jazykovke, aby ste mi pri vracaní centu napísali meno správne,“ poznamenala k svojmu centovému príspevku Lenka s maďarsky znejúcim priezviskom.

Nie všetci centy vracajú

Posmešné odkazy, spravidla pri daroch v hodnote jedného centa, prevažujú aj na účte strany Vlasť niekdajšieho sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Väčšina prispievateľov nezabudla na slabikovanie, pre Harabina typické. „Panovi pre-zi-den-to-vi na poldecko! Na sdravie!“ píše Andrej. „Na boj pro-ti dzen-dze-ru!“ prispieva Filip. „Na-no-vy-sla-bi-kar,“ poslal svoj cent Stanislav. „Do parlamentu sa NE-DO-STA-NE-TE ??“ praje si Rastislav. „Ex SUD-CO-VI na max 2,9 percenta,“ dodáva ten istý Rastislav, ktorý si podobné písanie užíval, keďže jednocentových platieb odoslal až 13. Podobne ako v prípade ostatných kritických či vulgárnych poznámok aj jemu boli všetky centy vrátené.

Nájdu sa však aj pozitívne správy. „Na zachranu nasej VLASTI,“ poslal Rastislav 50 eur. „Sme s Vami, buďte s nami,“ želá si Milan za 25 eur. Iný priaznivec strany Vlasť zas nezabudol popri kresťanoch sláviacich Vianoce ani na vyznávačov slovanského pohanstva. „Celému kolektivu prajem prijemne vianoce/slnovrata uspesny rok 2020,“ poznamenal Jaroslav k 20 eurám.

„Na hnedé leštidlo na čižmy pre vodcu,“ odkázal Stanislav svoj cent pre ĽS NS Mariana Kotlebu. Kotlebova strana na rozdiel od iných však takéto centy zatiaľ nevrátila.

Kritici nezabudli ani na škandály predsedu SNS Andreja Danka, či už jeho bozkávanie kapitánskych výložiek, podozrenie z plagiátorstva pri jeho rigoróznej práci, či jeho časté prerieknutia. „Pre ktp. plg. Andreja Danka, Ctrl+C. Ctrl+V. za prinos slovenskej politickej satire,“ napísal k svojmu centu Peter.

V opozícii je situácia iná

Úplne iná je však situácia vo väčšine opozičných strán, na ktoré ich kritici zatiaľ pri transparentných účtoch nemysleli. Strana exprezidenta Andreja Kisku dostala iba dva pozitívne odkazy. „Držím palce v parlamentných voľbách :),“ napísal Martin. „Pre správnych ľudí,“ poznamenal zas Peter. Podobne aj koalícia PS/Spolu. „DRZIM PALCE,“ napísala Zuzana. „How How How! Dar pre Petra Brozmana. Santa,“ napísal Ján k daru tisíc eur. Podobne aj viacerí ďalší posielali desiatky až stovky eur adresované ich preferovanému kandidátovi. „Nesahat, len pre Stevulovu,“ zdôraznil Karol pri svojich dvesto eurách, ktorými chce podporiť výhradne kandidátku Zuzanu Števulovú. „Veľa energie a pevných nervov prajem pani Lukačovičová,“ napísal Zdenko v platbe strane Spolu.

Posmešný komentár sa však ušiel aj hnutiu OĽaNO. „Matovičovi na zaplatenie premlčanej nezaplatenej dane,“ odkazuje Michal. Volič Matúš zas žiada trestnoprávne dôsledky pre bývalých vládnych predstaviteľov Smeru. „Zavrite konecne toho fica a nezabudnite ani na kaliho!,“ žiada Matúš.

Na niektoré strany si ale posmeškári vôbec nespomenuli. Kritické príspevky na transparentnom účte vôbec nemá Most-Híd, rovnako ako Sme rodina, SaS, Maďarská komunitná spolupatričnosť či Dobrá voľba exministra zdravotníctva Tomáša Druckera.

Zaujímavý je aj prístup Olivera. Ten takmer totožný príspevok napísal trojici strán OĽaNO, SaS a KDH. „Prajem vam viac ako 11,11 perc a hlavne nesklamte pri vládnutí a potlačiť egá,“ napísal Oliver k daru 11,11 eura. Stranu SaS podporil sumou 10,01 eura, ktoré rovnako prognózuje vo voľbách, a kresťanským demokratom zas odhadol 9,99-percentný výsledok.

Politologička Darina Malová takéto posmešné odkazy považuje za svedectvo pokračujúcej a prehlbujúcej sa nedôvery v politiku. „V etablovaných demokraciách s dôverou v politikov by sa politická preferencia mala vyjadrovať výberom v samotných voľbách, ale v tomto prípade ide predovšetkým o vyjadrenie nespokojnosti. Takéto reakcie ľudí sú o postojoch a ich motívoch. Je to príznak rozkladu celkovej dôvery v politiku a vracanie takýchto príspevkov je jediná možná reakcia,“ zhodnotila politologička.

248 debata chyba
Viac na túto tému: #transparentné účty #parlamentné voľby 2020