V parlamentných voľbách možno voliť aj poštou

Slováci, ktorí sa počas parlamentných volieb budú nachádzať v zahraničí alebo tam trvale žijú, môžu voliť poštou. Žiadosť nájdu na webstránke ministerstva vnútra, zaslať ju môžu elektronicky alebo listom do 10. januára. Voliť poštou zatiaľ možno len v prípade parlamentných volieb.

08.01.2020 12:00
voľby, volebná schránka, urna
Ilustračné foto.
debata (1)
V otvorenom liste veľvyslancom a diplomatom to pripomína predseda občianskeho združenia Srdcom doma Samuel Zubo, ktorý už roky žije v Prahe. Slováci v zahraničí môžu listom požiadať o hlasovaciu obálku a volebné lístky na adrese ministerstva vnútra alebo v obci, kde majú trvalý pobyt.

Združenie podalo podnet na Ústavný súd SR a snaží sa politikov presvedčiť, aby zmenili volebný zákon. Okrem toho však zbiera aj podpisy pod petíciu za možnosť voliť poštou zo zahraničia aj v komunálnych a župných voľbách. Doteraz ju podpísalo viac ako 17-tisíc ľudí. Výzvu na podporu voľby poštou poslal Zubo aj slovenským veľvyslanectvám. Žiada aj o spropagovanie možnosti rýchleho vybavenia žiadosti on-line. Zubo však tvrdí, že slovenský rezort diplomacie zakázal veľvyslanectvám informovať slovenských občanov v zahraničí práve o týchto nástrojoch.

„Problémom samotnej výzvy, ktorú predseda združenia zaslal na všetky zastupiteľské úrady, je, že jeho apel zahŕňa aj link, ktorý obsahuje petíciu s možnosťou jej podpísania,“ reagoval pre Pravdu hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel. Vysvetlil, že zverejnením výzvy by zastupiteľské úrady nepriamo podporovali obsah a cieľ petície, čo je v rozpore s postavením ministerstva ako orgánu štátnej správy.

Gandel dodal, že o ústavnej sťažnosti združenia nebolo doteraz rozhodnuté a súčasné znenie zákona je pre ministerstvo záväzné. Rezort informoval Slovákov žijúcich v zahraničí o možnosti voliť poštou už 11. novembra 2019 prostred­níctvom webovej stránky, ako aj webových stránok jednotlivých zastupiteľských úradov (veľvyslanectiev) v zahraničí, ako aj na sociálnych sieťach a prostredníctvom krajanských združení.

Ako voliť poštou

Volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenska a v čase volieb sa zdržiava v zahraničí

  • Volič môže požiadať o voľbu poštou listom alebo elektronicky e-mailom najneskôr 50 dní pred dňom konania volieb, to znamená najneskôr do piatka 10. januára.
  • O možnosť voliť poštou volič žiada obec, v ktorej má trvalý pobyt.
  • Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi – meno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého pobytu v SR, adresu miesta pobytu v cudzine.
  • Treba si pre istotu overiť, či bola žiadosť doručená.

    Ak žiadosť spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, obec pošle najneskôr 35 dní pred dňom konania volieb voličovi na adresu miesta pobytu v cudzine obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce, hlasovacie lístky, návratnú obálku označenú heslom „VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL“ a vypísanou adresou sídla obecného úradu ako adresáta a adresou voliča ako odosielateľa. Súčasťou je aj poučenie o spôsobe hlasovania.

    Po rozhodnutí, ktorému subjektu chce odovzdať svoj hlas, vyberie volič zo súboru hlasovacích lístkov jeden konkrétny hlasovací lístok, ktorý môže bez ďalšej úpravy vložiť do obálky opatrenej odtlačkom úradnej pečiatky obce a obálku zalepí.

Zalepenú obálku volič vloží do návratnej obálky a odošle ju poštou. Výdavky spojené so zaslaním návratnej obálky poštou hradí odosielateľ.

Do výsledku hlasovania sa započítavajú hlasy na hlasovacích lístkoch, ktoré boli doručené obci trvalého pobytu voliča najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb (to znamená najneskôr 28. februára 2020).

Volič, ktorý nemá trvalý pobyt na území SR

Postup voľby je rovnaký ako v prípade trvalého pobytu na území SR.

  • Volič môže požiadať o voľbu poštou listom alebo elektronicky e-mailom najneskôr 50 dní pred dňom konania volieb, to znamená najneskôr do 10. januára.
  • Žiadosť treba poslať na adresu ministerstva vnútra alebo na adresu volby@minv.sk.
  • Návratnú obálku volič odošle poštou na adresu ministerstva vnútra. Výdavky spojené so zaslaním návratnej obálky poštou hradí odosielateľ.
  • Do výsledku hlasovania sa započítavajú hlasy na hlasovacích lístkoch, ktoré boli doručené obci trvalého pobytu voliča najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb (to znamená najneskôr 28. februára 2020).

Zdroj: MV SR

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020 #poštou #krajania