Pellegrini o situácii v Iraku: Naši vojaci sú v bezpečí. Nepodliehajme zbrklej hystérii

Slovenská vláda sa v súvislosti s incidentom v Iraku zachovala zodpovedne, vojaci sú v bezpečí a nie je dôvod podľahnúť hystérii. V diskusnej relácii moderátorky Zuzany Martinákovej Ide o pravdu to povedal predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). Hlasy, ktoré žiadali okamžité stiahnutie slovenských vojakov domov, podľa neho neboli založené na znalosti veci, ale boli to skôr politické vyhlásenia.

09.01.2020 10:30 , aktualizované: 13:00
debata (126)
Video

Pellegrini zdôraznil, že rok 2020 sme začali zhurta. „Chcem ale všetkých uistiť, že ako predseda vlády a vláda SR sme mali od prvého momentu veci plne pod kontrolou, mali sme priamy styk s našimi zástupcami pri velení NATO, aby sme sledovali a monitorovali situáciu, ktorá bola veľmi nepríjemná. Ale bolo potrebné chovať sa tak, ako sa zodpovední spojenci chovať majú. To znamená, my sme konzultovali všetko s velením NATO,“ skonštatoval predseda vlády.

Vojaci, ktorí boli medzitým z Iraku prevezení, sú podľa neho v bezpečí. „Naďalej budeme takto zodpovedne konať aj v nasledujúcich dňoch a týždňoch, nepodľahneme nejakej zbrklej hystérii, ale spolu s kolegami z okolitých krajín, s Čechmi, Maďarmi, Poliakmi, Nemcami, Francúzmi, jednoducho so spojencami budeme spoločne konzultovať ďalší postup, pretože by nebolo vhodné, ba dokonca by to vrhlo ešte aj divné svetlo na našich slovenských vojakov, keby sme sa ich hystericky okamžite snažili doviezť domov. Neviem, či by to bolo príjemné aj im,“ doplnil Pellegrini.

Premiér tiež dodal, že výcviková misia v Iraku je pozastavená a preto momentálne nie je dôvod na to, aby sa tam vojaci vrátili. Rovnako tak na to nebude dôvod, ak si iracká vláda nebude prítomnosť našich vojakov na svojom území želať. Otázka, či vojakov stiahnu na Slovensko, sa podľa jeho slov zodpovie v nasledujúcich dňoch či týždňoch. Momentálne sa rešpektuje stav, že vojaci sú mimo Iraku.

Ku kritike od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) sa Pellegrini príliš vyjadrovať nechcel. „Nechcem sa už k tomu vracať, pretože ja ako predseda vlády na rozdiel od iných, ktorí o tom veľa rozprávajú, aj tú reálnu zodpovednosť mám. Ja som zodpovedný za to, čo sa udeje a neudeje, ostatní o tom môžu pekne rozprávať, ale zodpovednosť nenesú,“ naznačil a dodal, že nebolo technicky možné vykonať jednostrannú evakuáciu vojakov, šlo to len v spolupráci s NATO.

„Individuálna aktivita, že by sme luskli prstom, poslali špeciál a tým siedmim povedali – utekajte na letisko, nasadnite do lietadla, berieme vás domov – to nebolo technicky možné. Vláda sa správala zodpovedne, chladnokrvne, precízne tak, ako to malo byť a výsledok dnes vidíte, vojaci sú v bezpečí. A to, čo prebiehalo mediálne, to sú všetko skôr také politické vyhlásenia a kriky, ktoré ale neboli založené na reálnom poznaní vecí,“ mieni Peter Pellegrini.

Uznesenie o tejto situácii, ktoré má parlament prijať na januárovej schôdzi, je podľa neho v poriadku. Pripomenul, že viaceré krajiny komentujú, že pravdepodobne došlo k porušeniu medzinárodného práva. „Došlo k bezprecedentnému incidentu likvidácie predstaviteľa jedného štátu na území tretieho štátu bez toho, aby o tom ktokoľvek vedel. Parlament na takéto vyjadrenie právo má a môže ho prijať,“ nazdáva sa predseda vlády.

Premiér sa vyjadril aj k tomu, prečo mu štrajk autodopravcov zaváňa politikou, aké ďalšie sociálne opatrenia by chcel zaviesť, k spolupráci opozičných strán a ich možnej spoločnej vláde či k očiste justícii. Opäť ostro odmietol, že by po voľbách akokoľvek spolupracoval s extrémistickou ĽS NS . Ako bude predseda vlády ďalej postupovať v prípade veľkej reformy nemocníc? Pozrite si celú reláciu.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ide o pravdu