Kiska chce post ministra vnútra, napriek jeho kauzám

Andrej Kiska cez týždeň povedal, že najlepšia na post ministra vnútra je po voľbách podpredsedníčka jeho strany Za ľudí Veronika Remišová. Reagoval tak na novinársku otázku, či sa nevzdá rezortu vnútra, aby dal priestor na nezávislé vyšetrenie jeho káuz.

12.01.2020 06:00
debata (620)

Kamera TV Pravda bola pritom (v 38. minúte videoprenosu), ako sa Kiska odmietol vzdať dôležitého rezortu vnútra pre jeho kauzy a povedal, že najkompetentnejšia na tento post je po voľbách Remišová. V daňovej kauze Kisku polícia začiatkom decembra minulého roka obvinila exprezidenta za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora.

Kiskova firma KTAG si mala len za apríl 2014 z nákladov na Kiskovu propagáciu v prezidentských voľbách vo výške asi 770-tisíc eur neoprávnene uplatniť vratku DPH v sume 146 307,82 eura. Kiska bol v tom čase nielen majiteľom, ale aj konateľom spoločnosti.

KTAG nedostala za propagáciu Kisku zaplatené a výdavok bez príjmov nemôže byť podľa daniarov daňovo oprávnený. Na Kiskovej obhajobe pritom nesedia práve slová Kisku z minulosti a súčasnosti. Kiska teraz tvrdí, že z firmy KTAG išli peniaze na jeho propagáciu s tým, že keď sa Kiska dostane do povedomia verejnosti, bude spoločnosť inkasovať peniaze za predaj jeho kníh a prednášky. Kiskov advokát Daniel Lipšic tvrdí, že keď Kiska v júni skončil na poste prezidenta, jeho prednášky prinášajú KTAG naozaj príjmy.

Obhajoba je teda postavená na to, že Kiska išiel do volieb z určitým biznis plánom. Lenže pred prezidentskými voľbami v roku 2014 Kiska v kampani tvrdil niečo celkom iné. Povedal, že nejde do politiky „kvôli peniazom alebo kvôli túžbe po moci.“ Vyjadril sa tak opakovane, napríklad aj v rozhovore pre Život.

Kiska okrem daňovej kauzy čelí aj policajnému vyšetrovaniu v pozemkovej kauze, ktoré je vo finálnej fáze. Predvolebné dianie naposledy okrem Kiskovho obvinenia ovplyvnilo aj obvinenie lídra Smeru Roberta Fica.

Pozrite si TOP 10 videí uplynulého týždňa, ktoré dokumentujú nielen súvislosti v týždni okolo diania v oblasti politiky, ale aj konfliktu na Blízkom východe a tiež relácií TV Pravda.

Video

1.

Sulík o obvinení Kisku: Padni komu padni. Truban: Kiska si meno očistí.

***

Video

2.

Trenice Kisku a Matoviča? Remišová: Animozity musia ísť bokom.

***

Video

3.

Ficove obedy a vlaky zadarmo chce Kiska zmeniť.

***

Video

4.

USA podľa Fica a Sulíka porušili medzinárodné právo. Kiska a Truban sú opatrnejší.

***

Video

5.

Pellegrini o situácii v Iraku: Naši vojaci sú v bezpečí. Nepodliehajme zbrklej hystérii. Premiér Peter Pellegrini bol hosťom v relácii TV Pravda Ide o pravdu, ktorú moderuje Zuzana Martináková.

***

Video

6.

Zabitie iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního na území Iraku bolo bezprecedentné. Odveta Iránu sa preto podľa politologičky Radoslavy Brhlíkovej dala očakávať.

***

Video

7.

Prečo rastú poplatky v bankách? A ako mať účet zadarmo? Pozrite si ďalší diel relácie TV Pravda Ide o peniaze.

***

Video

8.

Štrajkujúci dopravcovia: Mýtny systém je nehospodárny.

***

Video

9.

Čo uvidia diváci v druhej časti šou Zem spieva?

***

Video

10.

Z prešovského paneláka nezostalo takmer nič

***

© Autorské práva vyhradené

620 debata chyba
Viac na túto tému: #TOP 10 videí týždňa TV Pravda