Fico predstavil tri programové priority. Kritizoval aj Čaputovú

V prípade účasti strany Smer vo vláde, chce strana presadiť tri zásadné piliere. Počas programovej konferencie v Banskej Bystrici to uviedol predseda strany Smer Robert Fico. Prvým opatrením je 13. dôchodok pre dôchodcov. Druhý pilier sa týka mladých rodín, ide o 13. rodinný prídavok vyplácaný v auguste. Tretí pilier volebného programu sa týka zdravotníctva, kde podľa Fica bude v roku 2024 chýbať tritisíc lekárov na Slovensku.

18.01.2020 12:15 , aktualizované: 15:16
debata (1081)
VIDEO: Prejav Roberta Fica na programovom kongrese.
Video

Trinásty dôchodok má byť určený pre každého dôchodcu vo výške priemerného dôchodku 460 eur. Podľa Fica na to bude potrebných asi 300 mil. eur. „Rodinám chceme ponúknuť 13. rodinný prídavok vyplácaný v auguste. „Poďme hovoriť o výške napríklad 400 eur, čo by bolo 400 mil. eur na milión detí,“ konkretizoval predseda strany.

Tretí pilier volebného programu sa týka zdravotníctva, kde podľa Fica bude v roku 2024 chýbať tritisíc lekárov na Slovensku. „Receptom je, keď štúdium stojí okolo 55– až 60-tisíc eur, aby s účinnosťou od roku 2020, buď mladí lekári 10 rokov odpracovali na Slovensku, alebo dostanú šek v cene štúdia na preplatenie,“ objasnil predseda strany Fico.

Vo svojom príhovore Fico uviedol, že žiadna politická strana v histórii Slovenska neprešla takým mediálnym masakrom ako Smer. Zároveň si myslí, že strana má na to, aby vyhrala vo februári parlamentné voľby. Rovnako pochválil prácu vlády SR a premiéra Petra Pellegriniho (Smer).

Fico tiež pokračoval v kritike, ktorú adresoval prezidentke SR Zuzane Čaputovej za jej reakciu na prepustenie bývalého prokurátora Dobroslava Trnku. Tá si chce predvolať pre jeho prepustenie policajného prezidenta Milana Lučanského aj generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára. Premiér Pellegrini ani predseda strany však nechceli viac prepustenie bývalého generálneho prokurátora komentovať, situáciu majú podľa nich riešiť orgány činné v trestnom konaní. Odmietajú tiež dvojaký meter, ktorý podľa ich názoru používa opozícia pri hodnotení práv polície a prokuratúry.

Fico: Pre opozíciu bude potupou, ak ju porazí Kotleba

Na tlačovej konferencii po programovej konferencii strany Fico povedal, že pre demokratickú opozíciu bude veľkou potupou, ak ju v tohtoročných parlamentných voľbách predbehne Marian Kotleba so svojou stranou. Je to dosť pravdepodobné, poznamenal.

Predseda strany nechcel komentovať aktuálne predvolebné prieskumy. Nevidím dôvod ich komentovať, lebo sa falšujú, je to úplne bežná vec, poznamenal a dodal, že pre sociálnych demokratov je najpresnejším prieskumom verejnej mienky to, čo povedia ľudia v parlamentných voľbách.

Na margo prípadnej povolebnej spolupráce so stranou ĽSNS Fico reagoval, že strana Smer je antifašistická strana. „Dvadsať rokov ako predseda strany Smer a predtým ako významný predstaviteľ Strany demokratickej ľavice som hovoril, že o tom, ako vláda vyzerá, sa rozhoduje vždy po parlamentných voľbách. Ale sú limity, ktoré jednoducho nepustia,“ skonštatoval Fico a zdôraznil, že Smer je jasná antifašistická strana.

„Ako môžeme ísť do vlády s niekým, kto má principiálne iný pohľad na antifašizmus a európsku orientáciu krajiny a spoluprácu v rámci NATO. To je jasná odpoveď,“ doplnil s tým, že Smer má jasnú hodnotovú orientáciu, ktorá mu neumožňuje s niektorými stranami spolupracovať.

Pellegrini: Nepripustíme rušenie sociálnych opatrení

Smer chce pokračovať v sociálnych opatreniach a nepripustí ich rušenie. Vyhlásil to volebný líder strany a premiér Peter Pellegrini na sobotňajšej programovej konferencii Smeru. Z vianočného príspevku chce plnohodnotný 13. dôchodok, sľubuje benefity pre rodiny s deťmi a zlepšovanie postavenia ľudí v práci. Pellegrini hovorí aj o potrebe zlepšiť slovenské zdravotníctvo. V prejave volá tiež po národnom zmierení a rovnakých možnostiach pre každého občana.

Pellegrini zdôraznil, že Smer je jedinou nespochybniteľnou sociálnou demokraciou na Slovensku. „Za Smer dnes hovoria jeho skutky, konkrétne opatrenia pre ľudí, ktoré dvanásť rokov zlepšovali ich každodenný život. Sme vypočítateľnou, demokratickou, stabilnou a ľavicovou stranou,“ podotkol.

Kritizoval opozíciu, poukázal na jej hádky, jej navrhované riešenia označil za neuskutočniteľné. Nesúhlasí so zámermi opozície zrušiť sociálne opatrenia presadené Smerom. „Toto nie je cesta pre budúcnosť sociálneho štátu. Naopak, táto cesta by sociálny štát pochovala,“ uviedol.

Upozornil aj na extrémistické sily. „Sľubujú poriadok a jednoduché riešenia, na hony smrdiace inšpiráciou vo fašistických režimoch,“ povedal Pellegrini. ĽSNS podľa jeho slov vo vedení Banskobystrického kraja už ukázala, že neplnia sľuby, pestujú rodinkárstvo a pre ich chyby prišiel kraj o eurofondy.

V súvislosti so zdravotníctvom povedal, že ho nepovažuje za zaostalé, poukázal na obnovu nemocníc. Zdôraznil ale potrebu lekárov. „Potrebujeme viac lekárov, pripravených ostať na Slovensku a zlepšovať slovenské zdravotníctvo. Už počas súčasnej vlády sa zvýšil počet študentov medicíny a som rád, že sa k rovnakému kroku zaväzujeme aj do budúcnosti,“ povedal.

V prípade prorodinných opatrení spomenul, že došlo k zvyšovaniu materskej, rodičovského príspevku, predĺženiu OČR, zaviedli sa obedy zadarmo. Tieto kroky podľa Pellegriniho výrazne pomohli rodinám s deťmi. „Musíme v tomto trende pokračovať, pretože Slovensko je vážne ohrozené demografickou krízou,“ zdôraznil.

Pellegrini upozornil aj na oblasť digitalizácie, klimatické zmeny a starnúcu populáciu. Svet sa podľa jeho slov mení a zmeny čakajú aj Slovensko. Môžu to byť podľa neho zmeny nezodpovedné, ktoré nebudú brať ohľad na ľudí a budú len pre úzku skupinu vyvolených a bohatých, alebo to budú zmeny zodpovedné, sprevádzané dlhodobou víziou Slovenska na desaťročia dopredu. „Je našou povinnosťou takúto víziu ponúkať a takúto zodpovednú zmenu Slovensku priniesť,“ povedal premiér, ktorý pri Smere hovorí o zodpovednej zme­ne.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Dobroslav Trnka #Zuzana Čaputová #parlamentné voľby 2020