Ústavný súd vysvetlil, prečo stopol 50-dňové moratórium

Parlament menil pravidlá už počas hry. Aj to bol dôvod, prečo Ústavný súd SR vyhovel návrhu prezidentky Zuzany Čaputovej a pozastavil účinnosť 50-dňového moratória na volebné prieskumy. Uznesenie s odôvodnením zverejnil súd na svojej webovej stránke. Poslancom vyčíta, že zásadnú zmenu volebnej kampane priniesli príliš krátko pred voľbami.

21.01.2020 12:00
Ustavný súd Foto:
Ústavný súd skompletizovala prezidentka Zuzana Čaputová (v strede) vymenovaním šiestich sudcov v októbri 2019
debata (137)

Novela zákona o volebnej kampani, ktorá predĺžila zákaz zverejňovania prieskumov zo 14 na 50 dní pred voľbami, prešla v parlamente na jeseň minulého roka hlasmi najmä Smeru, SNS a extrémistickej ĽS¤NS.

Prezidentka Čaputová zákon vetovala, koncom novembra parlament jej veto prelomil. Hlava štátu preto návrh poslala na posúdenie Ústavnému súdu. Zároveň ho požiadala, aby pozastavil účinnosť tejto právnej normy. Ak by tak súd neurobil, zákaz prieskumov by začal platiť už 10. januára tohto roka.

Plénum súdu 18. novembra prijalo prezidentkin návrh na ďalšie konanie a účinnosť novely pozastavilo. Vo zverejnenom uznesení teraz súd vysvetlil, o aké argumenty oprel svoje rozhodnutie. Kameňom úrazu bolo, že predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vyhlásil voľby 4. novembra a od 5. novembra sa začala oficiálna kampaň. Parlament prezidentkino veto prelomil – a teda rozhodol o zmene pravidiel – po tomto termíne, 26. novembra.

„Národná rada teda schválila zmenu v právnej úprave, ktorá je súčasťou pravidiel volebnej kampane, v čase, keď volebná kampaň pre voľby do Národnej rady konané 29. februára 2020 už začala a prebiehala,“ ozrejmil Ústavný súd.

Pripomenul tiež, že k volebnej kampani sa už v minulosti niekoľkokrát vyjadroval. Skonštatoval napríklad, že obdobie volebnej kampane je obdobím zvýšeného záujmu obyvateľov o verejné veci aj obdobím zvýšeného významu informácií o verejných záležitostiach.

Práve tieto informácie majú význam pre formovanie volebného rozhodnutia voliča, pripomína súd. „Práve pre význam času volebnej kampane pre formovanie volebného rozhodnutia voliča Ústavný súd už v minulosti vyslovil, že niet pochýb o tom, že v čase volebnej kampane sa vyžaduje od štátnych orgánov istá miera zdržanlivosti v záujme ochrany slobodnej súťaže politických síl v demokratickej spoločnosti,“ píše sa v uznesení.

Súd zdôraznil, že NR SR má právomoc meniť pravidlá kampane. „Túto právomoc by však mala Národná rada využiť v dostatočnom časovom predstihu pred prvým použitím zmenených alebo úplne nových pravidiel, aby sa všetci aktéri a adresáti prijatých zmien vedeli na zmenené alebo nové pravidlá pripraviť,“ podčiarkol súd s tým, že NR SR v tomto prípade zrejme nebola taká zdržanlivá, ako by sa dalo očakávať krátko pred voľbami, keďže „zmenila pravidlá hry počas hry“. Uznesenie hovorí aj o tom, že časové súvislosti uplatnenia prezidentského veta na tejto okolnosti nič nemenia a bolo potrebné s nimi počítať.

Súd zatiaľ rozhodol len o pozastavení účinnosti novely, nie o ústavnosti novely ako takej. To, či je 50-dňové moratórium v súlade alebo v rozpore s ústavou, sa bude ďalej posudzovať. Pre aktuálne parlamentné voľby bude platiť 14-dňový zákaz zverejňovania prieskumov.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #parlamentné voľby 2020 #moratórium na prieskumy