TIS: Tento týždeň investovala najviac na predvolebnú kampaň SNS

Slovenská národná strana (SNS) minula tento týždeň zo svojho volebného účtu 207-tisíc eur, viac ako ktorákoľvek iná strana v kampani. Pokúša sa tak zachrániť pokles volebných preferencií reštartom kampane. Uviedla to mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

30.01.2020 16:48
bilbord, billboard, volby 2020, SNS Foto:
Bilbord strany SNS.
debata (8)

Druhú najväčšiu kampaň týždňa mala koalícia Progresívne Slovensko/Spolu s výdavkami 131-tisíc eur, tretiu strana Za ľudí so 100-tisíc eurami. „SNS zvýšila aj aktivitu na Facebooku, kde od víkendu podľa svojho transparentného účtu investovala už 5 700 eur, viac ako kedykoľvek predtým v takom krátkom čase. Dominovali statusy o návšteve Andreja Danka v Portugalsku," informovala organizácia.

Do minulého týždňa mala SNS podľa TIS najslabšiu kampaň spomedzi trinástich strán, ktoré majú najväčšiu šancu dostať sa do budúceho parlamentu. Za prvé tri mesiace oficiálnej predvolebnej kampane minula SNS 311-tisíc eur, čo je pätina v porovnaní s výdavkami strany Smer – sociálna demokracia a menej ako polovica výdavkov strany Sloboda a Solidarita.

Ako TIS dodalo, SNS patrí k stranám, ktoré majú svoju volebnú kampaň postavenú výlučne na straníckych peniazoch. Na transparentný účet strana zatiaľ neprijala žiaden dar a na svojej stránke neinformuje ani o pôžičkách. „Podľa našich prepočtov založených na výročných správach SNS a výdavkoch na minuloročné eurovoľby už SNS nebude mať veľa voľných zdrojov na to, aby vo februári viedla rozsiahlu kampaň na úrovni svojich konkurentov z parlamentu," uzavrelo TIS.

Koncom januára má na účte najviac financií Smer

Najviac financií spomedzi subjektov kandidujúcich v parlamentných voľbách má na transparentnom účte vládny Smer, a to cez 983 941 eur. Nasleduje mimoparlamentné KDH takmer s 481 078 eurami a vládny Most-Híd s 304 050 eurami. Vyplýva to z výpisov z transparentných účtov strán k poludniu 31. januára, zverejnených na stránke Ministerstva vnútra (MV) SR.

O niečo menej má na zverejnenom účte hnutie OĽaNO (262 287 eur), ďalej sú to mimoparlamentné strany Za ľudí (takmer 168 345 eur) a Maďarská komunitná spolupatričnosť (takmer 157 272 eur). Ďalšia v poradí je koalícia neparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS)-Spolu. Strany majú dokopy na zverejnených transparentných účtoch takmer 140 994 eur.

Z parlamentných strán má na účte po zaokrúhlení najmenej Sme rodina (14 591 eur), nasleduje ĽSNS (16 849 eur). SaS má na účte 45 933 eur a SNS 78 377,21 eura.

Najmenej spomedzi všetkých kandidujúcich subjektov má na účte Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku. K 30. januáru bola strana v mínuse takmer štyri eurá. O niečo viac má Komunistická strana Slovensko (KSS), a to 2,82 eura.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Na kampaň môžu minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Do tohto limitu sa rátajú aj náklady, ktoré strana minula na svoju propagáciu v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb, čiže od 9. mája do 4. novembra 2019.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Smer #Transparency International #predvolebná kampaň #TIS #parlamentné voľby 2020 #politická kampaň