Pellegrini: So zlyhaniami sme sa vyrovnali

Vo finálnej fáze kampane sa volebný líder Smeru a premiér Peter Pellegrini jasne dištancoval od všetkých, s ktorými po voľbách strana nemieni spolupracovať. Verejne priznal tiež chyby z minulosti s tým, že za ostatné dva roky urobili množstvo zodpovedných zmien. Či mu ľudia uverili, sa podľa politológa Juraja Marušiaka ukáže po voľbách.

07.02.2020 16:38 , aktualizované: 18:54
Záverečná fáza predvolebnej kampane Foto: ,
Premiér SR a podpredseda strany Peter Pellegrini počas prezentácie predvolebnej kampane strany Smer v priestroch Múzea SNP v Banskej Bystrici, 7. február 2020.
debata (157)

Vstup do finále predvolebnej kampane poňal Pellegrini symbolicky – urobil tak v banskobystrickom Múzeu SNP. Práve tam opäť vylúčil možnosť spolupracovať s niekým, kto spochybňuje udalosti Povstania, holokaust a vysmieva sa z obetí vypálených obcí. „Je to jasná a priama odpoveď všetkým, ktorí si vymýšľajú a vytvárajú rôzne obrazy o tom, s kým Smer po voľbách môže vytvoriť koalíciu,“ vyhlásil demonštratívne.

VIDEO: Peter Pellegrini hovorí, s kým jeho strana môže a nemôže spolupracovať.
Video

Ide sa do finále

Smerácke oznámenie záverečnej fázy kampane je podľa Marušiaka o to zaujímavejšie, že riaditeľom múzea je človek kandidujúci za konkurenčnú politickú stranu. Druhá vec je, že Pellegrini vždy odmietal akúkoľvek eventualitu koalície s ĽS NS, takže ide o jeho dôslednú názorovú líniu. „Takúto alternatívu v podstate zo Smeru nepripúšťa nikto a som presvedčený, že minimálne časť jeho politikov to myslí úprimne. To však nevylučuje spoluprácu pri organizovaní jednotlivých hlasovaní či tichej podpory vlády zo strany celého poslaneckého klubu Kotlebovcov,“ povedal politológ.

Pellegrini v Banskej Bystrici verejne priznal aj chyby, ktorých sa Smer dopustil. Žiadne nekonkretizoval, no upozornil, že ľudia, ktorí ich urobili, už nie sú na ich kandidátke. „Išlo o zlyhania jednotlivcov, no my sme sa s nimi vysporiadali. Za ostatné dva roky sme urobili veľmi veľa zodpovedných zmien, aby sme Slovensko posunuli ďalej a chceme v tom pokračovať,“ ubezpečoval s tým, že „zakopnutia“ sú minulosťou.

Politológ pripomína, že celé posolstvo kampane Smeru sa nesie v duchu prezentovania nového začiatku strany, ktorá sa chce očistiť a začať znova. „Do akej miery to bude presvedčivé, rozhodnú voliči. Určite však nejde o nič nové, čo by Pellegrini povedal,“ hovorí Marušiak, poukazujúc na to, že mnohí, ktorí už na smeráckej kandidátke nie sú, z nej museli odísť nedobrovoľne a pod silným tlakom verejnosti. „Samozrejme, môžu to prezentovať aj tak, že sú stranou, ktorá sa s jednotlivcami dopúšťajúcimi sa prešľapov dokáže vysporiadať,“ poznamenal. Či im ľudia uveria, je vraj ťažké odhadnúť. „Smer bol s minulosťou konfrontovaný poklesom preferencií, takže ide o jeho snahu získať voličov naspäť. Či sa to podarí, ukáže budúcnosť,“ podotkol a dodal, že na nedávnom programovom kongrese strany sa ukázalo, že jej skutočným lídrom je stále Robert Fico.

Kto bude premiér?

Pellegrini sa však snaží vystupovať suverénne a netají ambíciu zotrvať na premiérskej stoličke. Sám seba vidí ako najvhodnejšieho kandidáta, pričom si neodpustil narážky na konkurentov z opozičných strán. On vraj nie je človek, ktorý je obžalovaný a čaká na ďalšie súdne pojednávanie s hrozbou trestu odňatia slobody.

VIDEO: Volebný líder Smeru Pellegrini o tom, kto všetko chce byť premiérom.
Video

„Nie som ani ten, kto mladým ľuďom rozpráva, aké úžasné sú pre ich budúcnosť drogy. Nestojím tu ani ako človek, ktorý bol pre svoje sebecké pohnútky schopný povaliť vládu, či ako niekto, kto od rána do večera nevie robiť nič iné, len sa hrabať v špinách minulosti,“ povedal Pellegrini, prezentujúc sa reálnou skúsenosťou z rôznych vysokých štátnych pozícií. „Viem, čo je to stáť na čele vlády,“ podčiarkol a vzápätí spomenul amaterizmus, ktorý podľa neho v súčasnosti zaznamenáva veľký prienik do verejných funkcií. „Máme skúsenosti na niektorých župách, kde prišli ľudia sľubujúci zázraky, ale skutočnosť ukazuje, že nie sú schopní riadiť ani tieto úrady,“ podotkol.

Zároveň odmietol spoluprácu s predstaviteľmi strán, ktoré otvorene či skryto naznačujú, že by chceli akýmkoľvek spôsobom obmedziť alebo zrušiť mnohé sociálne opatrenia. Spomenul pritom vlaky zadarmo, príplatky na stravovanie v školských zariadeniach, zastropovanie odchodu do dôchodku či akékoľvek iné opatrenie, ktoré uviedol Smer do praxe. „Je pre nás kľúčové, aby ten, kto s nami bude chcieť spolupracovať či vytvoriť vládnu koalíciu, maximálne podporoval priority, ktoré sme si stanovili,“ tvrdí.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #parlamentné voľby 2020