Saková vysvetľovala slová o voľbách poštou

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) odmieta, že by chcela mariť voľby vo vzťahu k hlasovacím lístkom Slovákov žijúcich v zahraničí. Vysvetlila, že chce, aby o budúcnosti Slovenska nerozhodovalo zahraničie a Bratislava. Zastal sa jej aj premiér Peter Pellegrini (Smer).

10.02.2020 11:37 , aktualizované: 21:21
debata (413)

Sakovej vyčítali slová z predvolebného mítingu v Považskej Bystrici, kde 30. januára na voličov apelovala, aby nenechali voľby rozhodnúť Slovákmi žijúcimi v zahraničí.

„Tieto voľby budú zvláštnejšie tým, že máme 60-tisíc žiadostí od ľudí, ktorí žijú v zahraničí a ktorí si vypýtali volebné lístky a chcú prostredníctvom pošty voliť. Skutočne len apelujem na vás, nedovoľme takýmto ľuďom, čo žijú v zahraničí,“ vyzývala ministerka na videu, ktoré sa bez dokončenia jej vety dostalo cez internet medzi ľudí.

Iniciatíva SrdcomDoma.sk sa pre toto jej vyjadrenie obrátila na Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Európskeho parlamentu. Šéfka rezortu je podľa iniciatívy sama súčasťou predvolebnej kampane a pritom má jej ministerstvo na starosti voľby a aj zabezpečenie ich priebehu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

„Vytváranie obrazu voliča v zahraničí, ako niekoho, komu je potrebné zabrániť v participácii na veciach verejných zo strany predstaviteľov štátu, považujeme za trestuhodné prekračovanie právomocí verejného činiteľa a výzvy k takýmto krokom považujeme za protiústavné a za navádzanie k porušovaniu práva. V tejto súvislosti zvažujeme ďalšie právne kroky,“ avizovala iniciatíva na sociálnej sieti.

„Považujem za absolútne korektné a legitímne, že ako politička chcem prispieť k mobilizácii našich voličov z regiónov,“ bránila sa Saková ešte statusom na sociálnej sieti.

„Skutočne len apelujem na vás, nedovoľme takýmto ľuďom, čo žijú v zahraničí celý čas a čo sa o obraze Slovenska dozvedajú iba z médií, aby spolu s voličmi z hlavného mesta rozhodli o výsledku v týchto parlamentných voľbách. Prosím všetkých, aby ste prišli 29. februára voliť, nezostali sedieť doma a potom zbytočne neľutovali, že ste sa nepodieľali svojím hlasom o výsledku volieb,“ doplnila v pondelok celé znenie vyhlásenia Saková.

Ministerky sa zastal aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). „Stali sme sa svedkami masívnej manipulácie, ktorá do korektného volebného súboja vôbec nepatrí. Chcem vás všetkých uistiť, že ja osobne, ako aj pani ministerka, si vážime všetkých, ktorí prejavili záujem zúčastniť sa na februárových parlamentných voľbách,“ povedal v pondelok premiér.

Zároveň vyzval všetkých ľudí v regiónoch, aby prišli voliť a vyjadrili svoj názor a aby o Slovensku nerozhodovala vybraná skupina voličov v zahraničí. „Čím viac voličov k voľbám príde, tým lepšie pre Slovensko to bude a tým silnejší mandát bude mať budúca vláda,“ dodal Pellegrini.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

Strana Za ľudí vyzvala Sakovú, aby sa ospravedlnila za výroky

Mimoparlamentná strana Za ľudí vyzvala v pondelok ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer), aby sa ospravedlnila za svoje výroky týkajúce sa Slovákov, ktorí chcú voliť zo zahraničia. Zároveň žiada, aby Ministerstvo vnútra (MV) SR zriadilo špeciálnu linku, respektíve miesto, na ktoré by sa mohli slovenskí občania obrátiť v prípade problémov s hlasovacími lístkami.

„Podávame podnet na štátnu volebnú komisiu, aby prešetrila volebné lístky a vôbec celý postup, ktorý ministerstvo vnútra realizovalo. Vzhľadom na všetky sťažnosti tých ľudí, ktorí sa ozvali, že nedostali lístky alebo dostali nekompletné lístky a podobne, vyzývame pani ministerku, aby okamžite zriadila informačnú linku alebo kontaktné miesto, kde sa títo ľudia budú môcť ozvať,“ uviedol podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Šeliga podľa vlastného vyjadrenia nechápe, ako mohol rezort vnútra dostať len dve sťažnosti týkajúce sa volieb zo zahraničia. „Zaznamenali sme desiatky podnetov o tom, že ľuďom neprišli hlasovacie lístky, že im prišli nekompletné hlasovacie lístky, že servery ministerstva vnútra neodpovedajú, že na obciach im neodpovedajú. Darmo sa dnes ministerka vnútra vyhovára, že ona s tým nič nemá,“ zdôraznil.

Predseda strany Andrej Kiska zároveň vyzval občanov Slovenska, aby prišli 29. februára voliť. V tejto súvislosti dodal, že nebude kritizovať svojich partnerov, no neznamená to, že súhlasí so všetkým.

SaS zvažuje zvolať brannobezpečnostný výbor

Opozičná strana SaS zvažuje zvolanie parlamentného brannobezpečnos­tného výboru, na ktorom chce počuť od ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer) vysvetlenie k jej nahrávke o voľbe Slovákov zo zahraničia. Informovala o tom SaS.

„Práve hlasy zo zahraničia, v týchto voľbách v trojnásobnom množstve oproti predošlým, sú tie, ktoré môžu rozhodnúť, či sa Slovensko pohne vpred alebo bude ďalej prešľapovať v náručí rôznych korupčníkov a oligarchov,“ uviedol podpredseda NR SR Martin Klus. SaS v súvislosti s uniknutou nahrávkou s hlasom ministerky apeluje na urýchlené doručenie volebných lístkov zahraničným voličom.

Pripomína, že na nahrávke počuť, ako ministerka Saková varuje pred hlasmi „ľudí, ktorí žijú v zahraničí“. Saková na nahrávke hovorí, že tieto voľby budú zvláštnejšie tým, že je okolo 60.000 žiadostí ľudí, ktorí žijú v zahraničí a ktorí si vypýtali volebné lístky a chcú prostredníctvom pošty voliť.

Zdroj: TASR

© Autorské práva vyhradené

413 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Denisa Saková #parlamentné voľby 2020