Superanketa 13 otázok pre strany: 3. O ktoré rezorty máte záujem?

Pravda položila 13 otázok lídrom strán, ktoré majú najväčšiu šancu dostať sa do parlamentu. Ich odpovede ukazujú, aké majú volebné programy a zámery po voľbách.

26.02.2020 04:40
debata (3)

Otázka č. 3: O ktoré rezorty má vaša strana záujem?

Robert Fico, predseda Smeru: Otázka zostavovania vlády bude aktuálna až po parlamentných voľbách, podľa rozloženia politických síl.

Igor Matovič, predseda OĽaNO – NOVA: Slovensko je po 12 rokoch vo veľmi neutešenom stave. Deliť si však rezorty ešte pred rozhodnutím ľudí vo voľbách je pohŕdaním ľuďmi.

Michal Truban, PS/Spolu: O tie najťažšie, ktoré ľudí najviac trápia, aby sme v nich mohli priniesť zmenu. Naše priority sú spravodlivosť, financie, zdravotníctvo, školstvo a životné prostredie.

Andrej Kiska, predseda Za ľudí: Medzi naše programové priority patrí zdravotníctvo, školstvo, spravodlivosť a boj proti korupcii. Naša strana do rokovaní nebude vstupovať so žiadnymi ultimátnymi podmienkami, naopak, vždy sa budeme snažiť byť tými, ktorí prinášajú pokoj, rozvahu a stabilitu. Máme pripravené konkrétne riešenia a konkrétnych ľudí, ktorí tieto riešenia vedia realizovať, tak aby bolo Slovensko lepšou krajinou.

Boris Kollár, predseda Sme rodina: Prioritné pre nás je ministerstvo dopravy, pretože tento rezort je garantom výstavby štátnych nájomných bytov a program masívnej výstavby štátnych bytov je hlavným bodom nášho programu.

Alojz Hlina, predseda KDH: KDH je zodpovedná strana a ľudí, ktorí by sa vedeli ujať exekutívnych funkcií, má pripravených. Rovnako však považujeme za dôležité najskôr nájsť dohodu na konkrétnych personálnych návrhoch s potenciálnymi koaličnými partnermi a až následne informovať tretie strany.

Richard Sulík, predseda SaS: Sme personálne a odborne pripravení na riadenie ktoréhokoľvek ministerstva. Za najzanedbanejšie považujeme ministerstvá zdravotníctva a školstva. SaS ako ekonomicky najlepšie vybavená strana má medzi prioritami aj ministerstvo financií..

Béla Bugár predseda Most-Híd: Ministri strany Most–Híd urobili dobrú prácu. Dvaja z nich sa uchádzajú o podporu a dôveru voličov aj v parlamentných voľbách a majú záujem pokračovať v začatej práci v oblasti infraštruktúry a životného prostredia.

Tomáš Drucker, Dobrá voľba: Zameriavame sa prioritne na zdravotníctvo, mladé rodiny a seniorov. Preto máme záujem o ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo sociálnych vecí a rodiny. Tretím rezortom je spravodlivosť, keďže sa v našom programe intenzívne venujeme aj fungujúcemu a poctivému štátu pre všetkých.

Predseda SNS Andrej Danko sa do ankety Pravdy odmietol zapojiť.

Pozrite si odpovede na ďalšie otázky

Otázka č. 1: Zrušíte vlaky a školské obedy zadarmo?

Otázka č. 2: Koho považujete za najväčšieho štátnika v novodobej slovenskej histórii?

Otázka č. 3: O ktoré rezorty má vaša strana záujem?

Otázka č. 4: Mali by sa sprísniť interrupcie na Slovensku?

Otázka č. 5: Do akého roku sa podarí spojiť Bratislavu a Košice diaľnicou?

Otázka č. 6: Dodržíte výdavkový strop? Chcete smerovať k vyrovnanému rozpočtu?

Otázka č. 7: Malo by byť na Slovensku viac volebných obvodov?

Otázka č. 8: Ku ktorému času sa viac prikláňate – letnému či zimnému?

Otázka č. 9: Malo by sa Slovensko stať súčasťou mechanizmu povinných kvót pri prerozdeľovaní migrantov medzi členské krajiny EÚ?

Otázka č. 10: Malo by Slovensko najneskôr od roku 2024 vydávať na obranu 2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ako sa k tomu zaviazalo?

Otázka č. 11: Ste za dekriminalizáciu užívateľov marihuany?

Otázka č. 12: Legalizovali by ste na Slovensku eutanáziu?

Otázka č. 13: Ponecháte v platnosti rekreačné poukazy?

3 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020