Superanketa 13 otázok pre strany: 4. Mali by sa sprísniť interrupcie?

Pravda položila 13 otázok lídrom strán, ktoré majú najväčšiu šancu dostať sa do parlamentu. Ich odpovede ukazujú, aké majú volebné programy a zámery po voľbách.

26.02.2020 04:40
debata (2)

Otázka č. 4: Mali by sa sprísniť interrupcie na Slovensku?

Robert Fico, predseda Smeru: Otázka interrupcií je hodnotová otázka. Pri hlasovaní o takomto druhu otázok majú poslanci za stranu Smer voľnú ruku.

Igor Matovič, predseda OĽaNO – NOVA: Za najlepší spôsob boja proti interrupciám považujeme účinnú a rýchlu pomoc matkám, ktoré z ekonomických dôvodov nad nimi uvažujú. Preto sme do hlasovania zaradili zavedenie tehotenského príplatku 200 eur od štvrtého mesiaca tehotenstva pre študentky a pracujúce matky.

Michal Truban, PS/Spolu: Nie.

Andrej Kiska, predseda Za ľudí: Takýto návrh v programe nemáme a v súčasnej situácii túto tému nebudeme aktívne otvárať. Sme však okamžite pripravení pripraviť program na pomoc tehotným ženám, ktorý spočíva v sociálnej starostlivosti, psychologickej pomoci, prípadne v poskytnutí materiálneho útočiska, aby neboli nútené podstúpiť interrupciu.

Boris Kollár, predseda Sme rodina: V kultúrno–etických otázkach sa rozhodujú naši poslanci podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Alojz Hlina, predseda KDH: Aj prieskumy dokazujú, že existuje spoločenská objednávka na to, čo my cítime srdcom, že treba chrániť počatý život. Aj umenšovanie zla je riešením a máme pocit, že nie je ďaleko doba, keď v parametri, dokedy je možné vykonávať interrupcie, dôjde po niekoľkých desaťročiach k jeho zníženiu.

Richard Sulík, predseda SaS: SaS je proti sťažovaniu prístupu k interrupciám a sprísňovaniu podmienok. Nie je žiadny dôvod meniť súčasné nastavenie pravidiel.

Béla Bugár predseda Most-Híd: Nie. Súčasná legislatíva je vyhovujúca, chráni aj plod, aj ženu. Počet umelých prerušení tehotenstva z roka na rok klesá. Pre výraznejší pokles by sme sa mali sústrediť na efektívnejšiu prevenciu.

Tomáš Drucker, Dobrá voľba: Čo sa týka zmeny legislatívy, naším cieľom je skôr pomáhať ženám, ktoré sa rozhodujú medzi potratom a nechaním si dieťaťa. Chceli by sme im pomôcť finančne, ale aj edukatívne či vytváraním centier. Jednou z možností by mohlo byť poberanie materskej dovolenky už počas tehotenstva.

Predseda SNS Andrej Danko sa do ankety Pravdy odmietol zapojiť.

Pozrite si odpovede na ďalšie otázky

Otázka č. 1: Zrušíte vlaky a školské obedy zadarmo?

Otázka č. 2: Koho považujete za najväčšieho štátnika v novodobej slovenskej histórii?

Otázka č. 3: O ktoré rezorty má vaša strana záujem?

Otázka č. 4: Mali by sa sprísniť interrupcie na Slovensku?

Otázka č. 5: Do akého roku sa podarí spojiť Bratislavu a Košice diaľnicou?

Otázka č. 6: Dodržíte výdavkový strop? Chcete smerovať k vyrovnanému rozpočtu?

Otázka č. 7: Malo by byť na Slovensku viac volebných obvodov?

Otázka č. 8: Ku ktorému času sa viac prikláňate – letnému či zimnému?

Otázka č. 9: Malo by sa Slovensko stať súčasťou mechanizmu povinných kvót pri prerozdeľovaní migrantov medzi členské krajiny EÚ?

Otázka č. 10: Malo by Slovensko najneskôr od roku 2024 vydávať na obranu 2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ako sa k tomu zaviazalo?

Otázka č. 11: Ste za dekriminalizáciu užívateľov marihuany?

Otázka č. 12: Legalizovali by ste na Slovensku eutanáziu?

Otázka č. 13: Ponecháte v platnosti rekreačné poukazy?

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020