Volič môže vo voľbách odovzdať najviac štyri preferenčné krúžky

Volič môže v sobotných (29. 2.) parlamentných voľbách vložiť do obálky hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac však môže odovzdať štyri preferenčné krúžky.

26.02.2020 09:32
debata (3)

Ministerstvo vnútra (MV) SR upozorňuje, že do obálky nesmie volič vložiť viac ako jeden hlasovací lístok. V opačnom prípade je jeho hlas neplatný.

Hlas voliča v parlamentných voľbách bude platný, aj keď bude hlasovací lístok zašpinený, pokreslený či natrhnutý. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Ak sa volič pri úprave hlasovacieho lístka pomýli, musí vrátiť celú sadu lístkov a komisia mu vydá novú sadu. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu hrozí sankcia 33 eur.

Volič môže hlasovať výlučne s platným občianskym preukazom, pokiaľ si práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa vo volebnej miestnosti preukázať potvrdením o jeho vybavovaní. Je preto potrebné skontrolovať si platnosť občianskeho preukazu. MV pripomína, že preukázať svoju totožnosť prostredníctvom cestovného pasu nie je možné.

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať a oznámi to pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii, môže vziať so sebou za plentu inú osobu, ktorá za neho lístok vyplní podľa jeho pokynov. Takouto osobou nesmie byť člen okrskovej volebnej komisie.

Občania, ktorí pre závažné, najmä zdravotné dôvody nemôžu prísť voliť do volebnej miestnosti, môžu požiadať, aby im priniesli prenosnú volebnú schránku. Volič môže o prenosnú schránku požiadať obec alebo okrskovú komisiu sám alebo prostredníctvom inej osoby v deň konania volieb.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020