Trnava: Samotní voliči sú prekvapení, koľko ich prichádza

Pokorí Trnava takmer 65-percentnú volebnú účasťz predchádzajúcich parlamentných volieb v roku 2016? Počty ľudí, ktorých chcú odovzdať svoj hlas naznačujú, že tohtoročné čísla budú vyššie.

29.02.2020 15:53
Voľby 2020 / Trnava / Foto: ,
Parlamentné voľby 2020 v Trnave
debata (6)

„Už teraz sme dosiahli vyše 20-percentnú účasť,“ priblížila necelú hodinu pred poludním Veronika Sýkorová Kozmálová, predsedníčka volebného okrsku číslo 1, ktorý sa ukrýva na radničnom nádvorí v historickom centre krajského mesta. Voliči prichádzajú už od rána. Dvaja tu stáli ešte pred otvorením volebnej miestnosti.

Pod prvý volebný okrsok spadá viac ako 800 voličov. Členovia komisie zatiaľ nemali čas si vydýchnuť. „Stále treba pripravovať hlasovacie lístky,“ dodala predsedníčka komisie. V miestnosti bolo počas našej návštevy plno. Viacerí voliči postávali s hlasovacími lístkami v rukách, kým sa dostali za plentu.

Citeľnou zmenou v porovnaní s inými voľbami je podľa predsedníčky komisie nárast počtu mladých ľudí. Viacerí využili voličský preukaz. „Zo zahraničia sme mali šesť obálok“ prezradila. Mladí ľudia či pravidelní voliči odvolia bez problémov, staršia generácia si u členov komisie overuje napríklad to, koľko kandidátov môže krúžkovať.

Medzi jedenástou a dvanástou hodinou dopoludnia sa návšteva volebnej miestnosti zintenzívnila. Rady sa začali tvoriť už pred vstupnými dvermi. Prekvapení boli aj samotní voliči. Niektorí z nich vytiahli telefón, aby si tento moment zvečnili. Hlúčik postávajúcich voličov hýril pestrou vekovou vzorkou. Od mladých ľudí, cez rodiny s deťmi, strednú generáciu až po dôchodcov, ktorí si pri prechádzke k urne museli pomáhať napríklad barlami.

Na radnicu zamierila aj dôchodkyňa Božena (61), ktorá je pravidelnou voličkou. „Voľby som vynechala len raz, aj to pre chorobu.“ Profesne sa venovala patapsychológii a reči tela, čo sa prejavilo aj pri sledovaní predvolebnej kampane.

„Politikov som si vyslovene diagnostikovala. Mnohých vnímam ako toxických pre našu krajinu. Keď mám niekomu odovzdať môj hlas, musím vedieť, či hovorí pravdu alebo si len napĺňa choré ego,“ dodala s tým, že nakoniec jej zostali na výber dvaja. Na zhodnotenie jej stačí nielen reč tela, ale aj spôsob vyjadrovania.

Vlado (33) ešte tri týždne pred voľbami nebol rozhodnutý, komu dá svoj hlas. „Celá kampaň bola dosť konfrontačná, viac a viac primitívnejšia. Mal som veľký problém s tým, že som si nemal koho vybrať.“ Odvoliť napokon prišiel s manželkou a dvomi deťmi. V Trnave otvorili bez problémov 56 volebných miestností.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #parlamentné voľby 2020