Päť kandidátov na predsedu BBSK zadáva spoločne prieskum u dvoch agentúr

Kandidáti chcú hľadať programové prieniky a dohodnúť sa na jednom kandidátovi.

20.09.2017 19:00
debata (13)

Piati kandidáti na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorí sa stretli už pri dvoch okrúhlych stoloch, na tlačovej besede v Banskej Bystrici deklarovali spoločný postup v prieskume voličských preferencií. Prieskum zadávajú v dvoch nezávislých agentúrach AKO a MEDIAN, aby u každej na vzorke tisíc občanov kraja zistili odpovede na štyri otázky. Tieto odpovede by mali byť známe koncom septembra, prípadne začiatkom októbra. Následne kandidáti zvolajú tretí okrúhly stôl, kde prizvú všetkých demokratických kandidátov na post župana BBSK a budú diskutovať o ďalšom postupe.

Na prezentácii spoločného postupu sa okrem päťky kandidátov v zostave Martin Klus, kandidát SaS, OĽaNO, NOVA, OKS a KDH, nezávislí Stanislav Mičev, Igor Kašper a Pavel Greksa a za kandidáta Viliama Baňáka z Jednoty – ľavicovej strany Slovenska, v zastúpení krajský predseda strany Ondrej Kožiak zúčastnil aj predseda Slovenskej asociácie výskumných agentúr (SAVA) a zároveň riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. „Prežívame historický okamih, lebo zatiaľ sa v histórii Slovenska nikdy nestalo, že by protikandidáti sadli za jeden spoločný stôl a prezentovali, že chcú urobiť spoločný dvojprieskum,“ uviedol Klus. Podľa neho je toto dôsledkom zlej politiky vládnej koalície, ktorá pred pár mesiacmi zrušila dvojkolovú voľbu a „v podstate tým obmedzila demokratický výber občanom“.

Spoločný prieskum. Prečo?

Kandidáti sa rozhodli pre spoločný prieskum práve u týchto dvoch agentúr z toho dôvodu, lebo mali najpresnejšie výsledky pred poslednými parlamentnými voľbami. Cieľom je podľa predsedu SAVA nazbierať čo najpresnejšie informácie. Meranie sa uskutoční prostredníctvom telefonického prieskumu na vzorke tisíc respondentov BBSK, ktorí budú odpovedať na tieto štyri otázky: „Ak by sa voľby konali už nasledujúci víkend, ktorému kandidátovi by ste dali svoj hlas?; Ktorého kandidáta by ste volili, ak ešte pred voľbami ten kandidát, ktorého ste chceli dať na prvom mieste, odstúpil?; Ktorých kandidátov by ste určite nevolili za žiadnych okolností?; Ak by sa voľby konali už nasledujúci víkend, ktorú stranu by ste volili?“ Dáta nezávisle vyhodnotia obidve agentúry. Náklady na obidva prieskumy si piati kandidáti rozdelia rovnomerne. „Jedného kandidáta bude spoluúčasť na výskume stáť 1 896 eur vrátane DPH,“ spresnil Greksa.

Kandidáti si dali podľa Kožiaka spoločný cieľ nájsť programové prieniky a rozvoj kraja v sociálnej sfére. „Výsledky tohto prieskumu budeme prezentovať verejnosti. Plánujeme v rámci kraja niekoľko spoločných okrúhlych stolov vo väčších obciach kraja, kde budeme spoločne prezentovať svoje závery, aj to, ako chceme ďalej pokračovať,“ uviedol Mičev. Zároveň budú podľa neho prezentovať programové ciele, ktoré vedia spoločne realizovať. „Nie je dôležité len to, aby sme v tomto kraji povedali, kto je schopný poraziť súčasného predsedu, ale aj to, čo chceme v tomto kraji dosiahnuť a ako to bude vyzerať, keď sa dohodneme na jednom spoločnom kandidátovi,“ dodal Mičev.

O post župana sa bude v nadchádzajúcich voľbách uchádzať v BBSK 17 kandidátov, z toho jedna žena. Okrem súčasného župana Mariana Kotlebu (Kotleba – ĽSNS) sú to nezávislí kandidáti generálny riaditeľ Múzea SNP a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper. Za koalíciu strán SaS, OĽANO, NOVA, KDH a OKS kandiduje poslanec NR SR a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Martin Klus. Za jednotlivé strany sa o post predsedu uchádzajú kandidáti Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), poslanec MsZ vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia 4. novembra. Poslanci Národnej rady SR schválili na jar tohto roku novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov a päťročný výkon ich funkcie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #BBSK #voľby do VÚC