Haulík: V župných voľbách môžu rozhodnúť len desiatky hlasov

Prieskumy, ktoré sa teraz robia, môžu byť veľmi vzdialené od reálneho výsledku, lebo veľa voličov ešte nevie, či pôjde voliť a mnohí nepoznajú kandidátov, hovorí sociológ Pavel Haulík.

03.10.2017 09:00
agentura mvk, haulik Foto: ,
Sociológ Pavel Haulík.
debata (14)

Čo môže priniesť kampaň pre kandidátov na županov?

Posledné župné, ale viac komunálne voľby vo veľkých mestách, či parlamentné voľby 2016 ukázali, že kampaň de facto rozhoduje až na konci, keď do nej intenzívnejšie vstúpia sociálne siete. Časť voličov, najmä mladších, sa bude riadiť tým, čo im ponúknu sociálne siete cez kampaň kandidátov alebo cez priateľov a známych. To bude kľúčový moment aj z hľadiska výsledku volieb. Všetky prieskumy, ktoré sa robia k dnešnému dňu, môžu byť preto veľmi vzdialené od reálneho výsledku volieb, lebo veľa voličov ešte nevie, či pôjde voliť a mnohí nepoznajú ani kandidátov. Ak sa hovorí, že bič plieska na konci, tak zrejme to tak bude aj v tejto kampani.

Kampaň oficiálne trvá tri mesiace od konca júna. Nie je zbytočne dlhá?

Za normálnych okolností by sa mal kandidát na župana o tento post uchádzať nie v priebehu posledných dvoch-troch mesiacov kampane, ale volič by mal vedieť v priebehu volebného obdobia, že ide o človeka, ktorý chce byť županom, aby ho mohol sledovať. U nás to neplatí. Takmer nové kandidátky sú známe až pred voľbami.

Akú úlohu môžu zohrať volebné programy pri rozhodovaní voličov?

Záleží, do akej miery budú programy šité na mieru regiónov alebo subregiónov a do akej miery dokáže kandidát „predať“ svoje programové body pekne zabalené a dobré zrozumiteľné. Býva však kameňom úrazu, že ide o všeobecné deklarácie a volič si nevie vybrať, či ten kandidát má prepracovaný a realizovateľný program.

Dnes sú ľudia vnímaví najmä k problémom dopravy.

Ľudia si uvedomujú, že pokiaľ ide o kľúčové dopravné projekty, tam župy až takú veľkú úlohu nehrajú. Závisí to od toho, do akej miery sú programy čitateľné pre konkrétne prostredie. Táto téma, zdá sa, bude frekventovaná, ale nie som celkom presvedčený, že ju kandidáti dokážu uchopiť tak, aby vedeli s problémom dopravy pohnúť.

Voľba županov bude len jednokolová namiesto dvoch, čo to znamená pre kandidátov?

Je to skúška toho, ako ten systém bude fungovať. Ak sú jednokolové voľby a v župe je 17 kandidátov, tak ide svojím spôsobom o lotériu. Nie však preto, že by niektorí menej viditeľní kandidáti mali nejakú výraznú šancu uspieť, ale dokážu pri tom množstve odobrať časť hlasov a voľby sa môžu rozhodnúť ak nie na tisíckach, tak na stovkách a možno desiatkach hlasov. Zatiaľ si myslím, že kandidáti ani politické strany veľmi tento moment neakcentujú, aby mu prispôsobili svoju stratégiu. Pokusy boli, ale väčšinou stroskotali na neschopnosti komunikácie a dohody.

V Banskobystrickom kraji podľa prieskumov vedie ako kandidát na župana podnikateľ Ján Lunter. Udrží si náskok pred extrémistom Marianom Kotlebom?

Marian Kotleba je ten kandidát, ktorý bude mobilizovať voličov v posledné dni najmä cez sociálne siete. Ťažko odhadnúť, ako sa mu to podarí. Situácia však už nie je taká dramatická ako v minulých voľbách alebo pred poslednými parlamentnými voľbami, keď išlo o fejsbukové voľby a výsledky boli neočakávané. Kandidáti už pochopili, že tento prostriedok komunikácie nemôžu podceniť a budú ho využívať. Tým sa budú znižovať aj šance fejsbukových kandidátov, ktorí ťažili predovšetkým z komunikácie na sociálnych sieťach

Má šancu Lunter vyhrať aj v prípade, keby sa silní demokratickí kandidáti nevzdali v jeho prospech?

Myslím si, že má. Pri ňom je to otázka účasti, aby voliči, ktorí deklarujú, že mu dajú hlas, naozaj k voľbám prišli. Pri župných voľbách býva problémom práve nízka účasť a neschopnosť mobilizovať voličov.

Zmení sa teraz niečo na tejto nízkej účasti?

Veľmi nie, možno v exponovaných krajoch, Bratislavskom, a najmä v Banskobystrickom. Celkovo si myslím, že voľby z hľadiska účasti budú podobné ako v minulosti a veľké rozdiely nebudú.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby do VÚC