Klus sa vzdal kandidatúry, v boji proti Kotlebovi podporí Luntera

Opozičný kandidát na post župana v Bankobystrickom kraji Martin Klus sa vzdal svojej kandidatúry.

03.10.2017 12:37 , aktualizované: 15:11
lunter, klus Foto: ,
Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter (vpravo) a Martin Klus, ktorý sa vzdal možnosti zabojovať o kreslo župana.

Poslanec NR SR Martin Klus, ktorého okrem materskej strany SaS pred župnými voľbami podporili aj strany OĽaNO, NOVA a OKS sa vzdal kandidatúry. Urobil tak na základe dvoch prieskumov verejnej mienky. Ich výsledky nezverejní, pretože si to neželajú dvaja ďalší kandidáti. Ich mená však nepovedal.

Na tlačovej besede v Banskej Bystrici oznámil, že sa vzdáva v prospech nezávislého kandidáta Jána Luntera, lebo jeho prvoradým záujmom je dobro kraja. Ján Lunter mu vyjadril poďakovanie za to, že Klus dodržal svoje slovo a vyjadril mu bezpodmienečnú podporu. Práve Lunter vyšiel z minulotýždňového prieskumu agentúry Focus ako jasný víťaz. V ňom získal najväčšiu podporu, takmer 31 percent, v poradí druhého kandidáta extrémistu Mariána Kotlebu predstihol o 8,5 percenta.

Z telefonického prieskumu vyplynulo, že Luntera by volilo 30,9 percenta opýtaných. Na druhom mieste by sa umiestnil Kotleba s 22,2 percenta, tretí by bol Martin Klus s 11 percentami, štvrtý Stanislav Mičev so ziskom 10,4 percenta a piaty Martin Juhaniak dosiahol podporu 8,7 percenta. Zvyšní kandidáti by získali menej ako päť percent preferencií.

Klus sa podľa vlastných slov rozhodol na základe dvoch voličských prieskumov agentúr AKO a MEDIAN SK, ktoré čo sa týkajú preferencií kandidátov a vyšli podobne ako prieskum agentúry FOCUS.

Ján Lunter získal v utorok podporu od Martina... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
lunter Ján Lunter získal v utorok podporu od Martina Klusa.

Klus mal jedinú podmienku

„Vzdávam sa svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera, pretože intoleranciu a nekompetentnosť treba z nášho kraja aj z celého Slovenska vyhnať,“ uviedol Klus. Lunter informoval, že Klus mu svoju podporu vyjadril len s jednou podmienkou. „Tou podmienkou je, aby mi mohol zagratulovať 5. novembra k víťazstvu, a to je pre mňa záväzok,“ dodal Lunter s tým, že najdôležitejšie je, aby ľudia prišli voliť, lebo to je pre dobré zmeny to najdôležitejšie.

Klus sa poďakoval svojim podporovateľom a sľúbil, že v rámci kampane urobí všetko pre to, aby 30 percent voličov, ktorí sa nechystajú po jeho vzdaní sa kandidatúry voliť, svoj názor prehodnotilo.

Lunter vyhlásil, že výsledky prieskumu Focusu sú preňho zaväzujúce. „Na druhej strane viem, že situácia ešte nie je uzavretá, potrebujeme deklarovať nielen cez telefóny, že prídeme voliť, ale je dôležité, aby sa ľudia volieb zúčastnili aj osobne v čo najväčšom počte,“ doplnil Lunter.

Kandidát na predsedu BBSK Stanislav Mičev sa vyjadril, že napriek odstúpeniu Klusa dokončia Okrúhly stôl na stretnutí v stredu 3. októbra a až potom sa jeho účastníci vyjadria ako ďalej v kampani. Výsledky prieskumov dvoch agentúr nateraz nezverejnia, lebo jeden z účastníkov okrúhleho stola s tým nesúhlasí. Klus naznačil, že výsledky sú podobné ako u agentúry FOCUS, ale rozdiel medzi prvým a druhým, teda medzi Jánom Lunterom a Marianom Kotlebom nie je taký veľký.

O kreslo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja sa po odstúpení kandidátov Martina Klusa a Jozefa Šimka bude uchádzať 15 kandidátov, z toho jedna žena. Okrem súčasného predsedu Mariana Kotlebu (Kotleba – ĽSNS) sú to nezávislí kandidáti: generálny riaditeľ Múzea SNP a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper.

Za jednotlivé strany sa o post predsedu uchádzajú kandidáti Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), poslanec MsZ vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia 4. novembra. Poslanci Národnej rady SR schválili na jar tohto roku novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov a päťročný výkon ich funkcie.

chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #Marian Kotleba #BBSK #Martin Klus #voľby do VÚC #Ján Lunter