Mičev odstupuje, v boji o banskobystrického župana podporí Luntera

Nezávislý kandidát na banskobystrického župana Stanislav Mičev sa vzdáva kandidatúry. Podporili ho v tom traja odstupujúci kandidáti.

06.10.2017 09:00 , aktualizované: 10:49
Stanislav Mičev Foto: ,
Stanislav Mičev sa vzdáva kandidatúry na post banskobystrického župana v prospech Jána Luntnera.

Zhodli sa, že najlepšie riešenie pre porážku extrémistu a súčasného predsedu kraja Mariana Kotlebu je postaviť najsilnejšieho demokratického kandidáta, ktorým je podľa prieskumov Ján Lunter (nezávislý s podporou Smeru a Mostu-Híd).

Mičev tvrdí, že všetkým ide o vyšší princíp, a tým je vytlačiť fašizmus, ktorý sa za posledné štyri roky rozmohol v kraji.

„Základný cieľ, ktorý som na začiatku povedal, je porážka fašizmu na území Banskobystrického kraja. To beriem ako najvážnejšiu vec a verím, že k tomu takto prispejem,“ povedal pre Pravdu Mičev.

Mičev pri svojom rozhodnutí vychádzal z prieskumov agentúr AKO a MEDIAN SK. Ako zisťovanie dopadlo, nie je známe. Jeden zo skupiny kandidátov, ktorí si ich objednali, si neželal zverejniť výsledky. Vlastný prieskum si dal o niečo skôr urobiť v agentúre Focus aj Lunter. Podľa tohto prieskumu by ho volilo 30,9 percenta opýtaných. Na druhom mieste sa umiestnil Kotleba s 22,2 percenta, tretí by bol Martin Klus s 11 percentami, štvrtý Stanislav Mičev so ziskom 10,4 percenta a piaty Martin Juhaniak s podporou 8,7 percenta. Zvyšní kandidáti dosiahli menej ako 5 percent preferencií. Výsledky prieskumu dvoch agentúr boli podobné ako vo Focuse s tým rozdielom, že Lunter nemal viac ako 30 percent a rozdiel medzi ním a Kotlebom nebol taký výrazný.

Ako vznikala dohoda v kraji

  • Kandidát na župana riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev začiatkom mája tohto roka prišiel s návrhom, aby demokratickí kandidáti podpísali memorandum o spoločnom postupe, s cieľom v župných voľbách vymeniť extrémistu Mariana Kotlebu vo vedení kraja. V memorande sa mali kandidáti zaviazať, že v septembri bude v kampani pokračovať už len najpopulárnejší kandidát.
  • V máji memorandum podpísal len Mičev, začiatkom augusta sa k nemu pridal aj kandidát opozičných strán SaS, OĽaNO, KDH, OKS, Nova Martin Klus.
  • Prvý prieskum o popularite kandidátov na župana zverejnila v auguste agentúra Focus. Podľa neho by v župných voľbách zvíťazil podnikateľ Ján Lunter s 21,8 percentami, druhý Marian Kotleba dosiahol 21,1 percenta, Martin Klus 14,4 percenta, Martin Juhaniak 10,9 percenta, Stanislav Mičev 10,1 percenta.
  • V ďalšom septembrovom prieskume Focus nameral najviac preferencií Lunterovi 30,9 percenta, Kotlebovi 22,2 percenta, Klusovi 11 percent, Mičevovi 10,4 percenta, Martinovi Juhaniakovi 8,7 percenta. Ostatní kandidáti mali menej ako 5 percent.
  • Po septembrovom prieskume Focusu Lunter vyhlásil, že sa definitívne bude uchádzať o post župana.
  • Skupina piatich kandidátov Martin Klus, nezávislí Stanislav Mičev, Igor Kašper, Pavel Greksa a Viliam Baňák (Jednota – ľavicová strana Slovenska) si zaplatili prieskum v agentúrach AKO a MEDIAN SK a vyjadrili sa, že až potom sa rozhodnú o ďalšom postupe.
  • Výsledky prieskumov MEDIANU a AKO nakoniec nezverejnili, pretože si to jeden z objednávateľov neželal. Z nich vyplynulo, že rozdiel medzi Lunterom a Kotlebom je len dve až tri percentá. V utorok tento týždeň Klus oznámil, že sa vzdáva kandidatúry v prospech Luntera. Dnes rovnaký krok ako Klus robí aj Mičev.
  • Problémom je, že kandidáti na županov, ktorých volebné komisie zaregistrovali, ale neskôr sa vzdali kandidatúry, budú uvedení na hlasovacích lístkoch. Vo volebných miestnostiach síce bude uvedený zoznam týchto kandidátov, voliči si to však nemusia všimnúť. Ak budú voliči hlasovať za kandidáta, ktorý sa kandidatúry vzdal, na tieto hlasy sa potom nebude prihliadať.

K zúženiu počtu kandidátov na banskobystrického župana došlo už v stredu večer v rámci okrúhleho stola, keď sa vzdali v prospech Mičeva traja kandidáti Pavel Greksa (nezávislý), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska) a Viliam Baňák (Jednota – ľavicová strana Slovenska). Mičevovi dali zároveň voľnú ruku, ako s ich podporou naloží.

Okrem Luntera a Kotlebu v súboji o kreslo župana zostáva v kraji ešte ďalších 9 kandidátov, tí však podľa prieskumov nemajú šancu stať sa županom. Župné voľby sa uskutočnia v sobotu 4. novembra tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Stanislav Mičev #voľby do VÚC 2017 #Ján Luntner