Stanislav Mičev: Chcem spojiť sily v boji proti fašizmu

Nezávislý kandidát na banskobystrického župana Stanislav Mičev sa vzdal kandidatúry.

06.10.2017 13:00
Stanislav Mičev Foto: ,
Stanislav Mičev.
debata

Odstupujete z kandidatúry. Čo vás k tomu priviedlo?

Základným atribútom mojej kampane bolo poraziť fašizmus, ktorý sa za posledné štyri roky udomácnil v našom kraji. Na tom trvám a zostávam. Zmyslom môjho rozhodnutia je spájať sily v boji proti fašizmu.

Som rád, že ďalší dvaja kandidáti, nezávislý Pavol Greksa a Viliam Baňák zo strany Jednota-ľavicová strana Slovenska, ktorí sa so mnou a straníckym kandidátom SaS Martinom Klusom podieľali na zaplatení predvolebných prieskumov v dvoch agentúrach, sú s tým uzrozumení. Teší ma, že sa k nám pridal aj Michal Kantor zo Strany zelených Slovenska. Kandidatúry sa v najbližšom čase mieni vzdať aj Vojtech Kökény zo Strany rómskej koalície. Všetkým nám totiž ide o vyšší princíp.

Na túto dohodu sa dlho čakalo. Zazneli aj hlasy, že s ňou otáľate a nakoniec k nej ani nedôjde.

Po odstúpení Martina Klusa som sa stal takpovediac lídrom tejto skupiny. Nechceli sme ísť s bubnom na zajace. Museli sme zvážiť výsledky prieskumov a predovšetkým bolo dôležité, aby každý slobodne vyjadril svoj názor. Zverili mi svoje mandáty s tým, že som pre nich najprijateľnejším kandidátom a je na mne, ako s nimi naložím. Tak sme dospeli k spoločnému rozhodnutiu, že z boja o kreslo predsedu Banskobystrického kraja odstúpim.

Ste presvedčený o správnosti svojho rozhodnutia?

Povedal som už v máji, čo urobím a aj som to dodržal. Už vtedy som verejne vyhlásil, že podporím najsilnejšieho demokratického kandidáta. Podporím Jána Luntera a zaželám mu, aby voľby vyhral. Dúfam, že môj postoj mu k tomu pomôže. Základný cieľ, ktorý som na začiatku povedal, je porážka fašizmu na území Banskobystrického kraja. To beriem ako najvážnejšiu vec a verím, že k tomu takto prispejem. Počas mojej kampane som nikdy nezaútočil ani na jedného kandidáta okrem Kotlebu.

Martin Klus odstúpil skôr. Ako to vnímate?

Tu absolútne nejde o nijaké preteky, ale o spoločný cieľ. Martin Klus bol stranícky kandidát, preto sa musel podriadiť rozhodnutiu svojich straníckych orgánov.

Jediný, kto sa vybral vlastnou cestou a súčasne sa podieľal na prieskumoch, je Igor Kašper. Viete prečo?

Je to jeho slobodné rozhodnutie. Nebudem to ďalej komentovať.

Akú úlohu zohrali výsledky vašich dvoch prieskumov?

Dali nám veľa, nielen čo sa týka preferencií kandidátov. Vyplynulo z nich aj to, že oproti prieskumu z Focusu, ktorý si nechal urobiť Ján Lunter, je rozdiel medzi ním a Kotlebom oveľa tesnejší než osem percent. Pohybuje sa na rozhraní dvoch až troch percent, čo je v podstate štatistická odchýlka. Tak to vyšlo v oboch našich prieskumoch.

Už Martin Klus odmietol konkretizovať výsledky prieskumov. Odvolal sa na dohodu, že keď jeden nebude súhlasiť, zverejňovať sa nebudú…

Ja so zverejnením problém nemám.

Ako vám teda vyšli percentá v prieskumoch?

Aj s tými ďalšími kandidátmi ponúkame dokopy 18 percent. Treba brať do toho však aj tretiu otázku, ktorá znela – koho by ste vôbec nevolili. Ján Lunter vyšiel pomerne priaznivo, aj my ostatní, ale 42 percent odmietlo Kotlebu. Moje rozhodnutie nevyplynulo ani tak z výsledkov prieskumov, ale z toho, že naozaj nebudem v žiadnom prípade riskovať, že vyhrá Kotleba, ak zostanem vo voľbách.

V prieskumoch bola aj otázka, koľko vašich priaznivcov nepôjde voliť, ak nebudete kandidovať. Aký bol výsledok?

Okolo 35 percent mojich voličov povedalo, že nepôjde v takom prípade voliť nikoho. Budem tvrdo pracovať na tom, aby predsa prišli k urnám a volili najsilnejšieho demokratického kandidáta.

Budete ďalej pokračovať v kampani? Ako?

Kampaň v zásade mením. Bude smerovať k výzvam občanom, aby išli voliť. Budem presviedčať a apelovať na ľudí, aby nenechali rozhodnúť tých, ktorí nerozmýšľajú a volia príliš emocionálne a nerozumne, pretože im stačia len populistické Kotlebove reči.

Máte už vymyslenú spoločnú stratégiu, ako dotiahnuť voličov k urnám?

Toto je teraz už agenda pána Luntera. On by mal povedať, čo a či niečo od nás potrebuje a akým spôsobom. Sme pripravení na spoluprácu a pomoc.

Budete mať voči Jánovi Lunterovi nejaké podmienky?

Nie. Aké? Moja podmienka je poraziť Kotlebu. Ak si pán Lunter po víťazných voľbách osvojí niektoré časti môjho programu, budem veľmi rád, lebo je určite dobrý.

Prešli ste v rámci kampane celý kraj. Aké ste získali poznatky?

Nebudem preháňať, ak poviem, že situácia je veľmi kritická. Podporovateľov jednoduchej rétoriky, ktorú zvolili kotlebovci a na ktorú stále upozorňujem, lebo sa opakuje len to, čo tu už bolo, je naozaj dosť. Je to rétorika – čo urobíme, ale, ako to urobíme, to nehovoria, a aký je cieľ, to už vôbec nie.

Mňa straší to, že stačí povedať: urobím poriadok s Rómami, zavriem tých, čo kradnú… ale toto nie je program, to je demagógia. Predvolebné sľuby a program vôbec nenapĺňajú, robia pravý opak, ale jeho prívrženci to nechcú jednoducho vidieť.

Je nepopierateľné, že Kotlebovi extrémisti v posledných rokoch naberajú na sile.

Žiaľ, musím konštatovať nielen to, že nám hrozí hnedé podhubie, ale ono sa rozrastá neuveriteľným spôsobom. Zbadáme to aj po týchto regionálnych voľbách. Som presvedčený, že ak Kotleba nemal v terajšom krajskom zastupiteľstve jediného svojho straníckeho poslanca, teraz budeme prekvapení.

Nechcem byť zlým prorokom, ale to, ako som predpovedal v roku 2012, že kotlebovci sa dostanú v priebehu niekoľkých rokov do parlamentu, sa naplnilo veľmi rýchlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický samosprávny kraj #Stanislav Mičev