Luntera čaká mobilizácia voličov

Nebyť ľahostajným a prísť k urnám v župných voľbách, lebo nič nie je vyhraté, vyzval v piatok voličov šéf Múzea SNP Stanislav Mičev. Potvrdil, že sa vzdáva kandidatúry na post banskobystrického župana v prospech Jána Luntera.

06.10.2017 18:40
lunter Foto: ,
Ján Lunter pripomenul, že ešte nie je rozhodnuté a všetci musia pred voľbami do VÚC zabrať naplno.
debata (61)

Denník Pravda o odstúpení Mičeva informoval ako prvý. Z volebnej súťaže v utorok odstúpil aj Martin Klus z SaS a rovnako podporil Luntera, ktorý sa opäť viac priblížil k porážke extrémistu a súčasného župana Mariana Kotlebu.

Mičev v piatok povedal, že mu verejná mienka velí skončiť kampaň, odovzdať jeho úsilie a program do rúk toho, kto je v prieskumoch najviac preferovaným demokratickým kandidátom. Podľa neho hlavný protivník, dobre financovaný a organizovaný, naberá silu, preniká do povedomia spoločnosti a „jeho zelení pajáci mentálne drancujú Slovensko“.

Napriek tomu, že v tomto kraji je kampaň intenzívna, tak záverečná fáza kampane môže číslami zamiešať, a to sa dnes dá ťažko odhadnúť. Takisto sa dá ťažko odhadnúť, ako budú fungovať sociálne siete a kampaň na nich.
sociológ Pavel Haulík

„Vyzývam všetkých antifašistov, spojme sa. Začnime s vysťahovaním fašizmu, ale aj príčiny fašizmu: korupcie, rodinkárstva, nadradenosti a nezáujmu o bežných občanov,“ vyhlásil Mičev. Apeloval na ľudí, aby prišli voliť, lebo inak kraj čaká päť rokov ďalšieho úpadku pod Kotlebom.

Nezávislý kandidát Ján Lunter, ktorého podporili aj vládne strany Smer a Most-Híd, ocenil postoj Klusa a Mičeva. „Moji najvážnejší konkurenti v boji o zosadenie súčasného župana splnili slovo. Všetci v našom kraji, ktorí chceme priniesť skutočnú zmenu k lepšiemu, sme teraz na jednej lodi. Sme najlepší tím, máme najlepší plán a reálnu šancu pohnúť náš kraj vpred,“ napísal na sociálnej sieti Lunter. Pripomenul, že ešte nič nie je rozhodnuté a všetci musia spoločne zabrať naplno.

Mičev a Klus sa vzdali kandidatúry na základe prieskumov, ktoré si spolu s ďalšími tromi kandidátmi zaplatili v agentúrach AKO a MEDIAN SK. Podľa nich rozdiel medzi Lunterom a druhým Kotlebom je len dve až tri percentá, teda na úrovni štatistickej chyby. V septembri si dal urobiť prieskum aj Lunter v agentúre Focus. V ňom získal 30,9 percenta, druhý Kotleba 22,2, Klus 11 percent, Mičev 10,4 percenta, Martin Juhaniak 8,7 percenta. Zvyšní kandidáti neprekročili hranicu 5 percent.

Na spájanie sa demokratických kandidátov vyzval Mičev ešte v máji. Navrhoval prijať memorandum, v ktorom by sa demokratickí kandidáti zaviazali, že v kampani bude od septembra pokračovať už len ten najsilnejší z nich s cieľom poraziť Kotlebu. Memorandum nakoniec podpísal v máji iba Mičev a začiatkom augusta sa k nemu pridal Klus. Podľa neho je dôležité, že nakoniec s Mičevom dodržali to, čo sľúbili v memorande.

„Stanislav Mičev ukázal, že je charakterný človek a dokáže dodržiavať svoje sľuby. Verím tomu, že sa pokúsime v maximálnej možnej miere pomôcť pánovi Lunterovi,“ povedal v piatok Klus. Spolu s Mičevom sú pripravení pokračovať v kampani na podporu Luntera.

Stanislav Mičev i ďalší kandidáti na post... Foto: SITA, Peter Rusko
mičev Stanislav Mičev i ďalší kandidáti na post župana v Banskobystrickom kraji sa vzdali kandidatúry v prospech Jána Luntera.

Ak má mať vzdanie sa kandidatúry Mičeva a Klusa efekt, mali by byť ďalej aktívni pri presviedčaní voličov prísť voliť, mieni sociológ Pavel Haulík. Netrúfol si povedať, či len samotný odchod z volebného súboja a vyhlásenie o podpore Luntera znamená, že ten je blízko k zvoleniu za župana. Všetci potenciálni voliči Mičeva a Klusa sa totiž automaticky nepresunú k Lunterovi a časť z nich môže podporiť aj zvyšných kandidátov alebo sa nezúčastní na voľbách.

„Je rozdiel medzi výsledkami prieskumov v súčasnosti a skutočným rozhodovaním voličov. Možnože v Banskobystrickom kraji to nemusí byť veľký posun, ale určite nejaký bude. Napriek tomu, že v tomto kraji je kampaň intenzívna, tak záverečná fáza kampane môže číslami zamiešať, a to sa dnes dá ťažko odhadnúť. Takisto sa dá ťažko odhadnúť, ako budú fungovať sociálne siete a kampaň na nich. Tie majú krivku postavenú tak, že na konci sú rozhodujúce, pretože v istom čase sú jedinými, ktoré vstupujú do hry,“ zhodnotil Haulík.

Tento týždeň v stredu sa na rokovaniach o spoločnom postupe vzdali v prospech Mičeva traja kandidáti – Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), Viliam Baňák (Jednota – ľavicová strana Slovenska) a aj nezávislý Pavel Greksa. Ten však svoj postoj nečakane zmenil, podporu Mičevovi vzal späť. Ako dôvod uviedol, že nechce podporiť Luntera.

Fakt je, že na hlasovacích lístkoch budú vytlačené aj mená kandidátov, ktorí odstúpili z volieb. Pravde to potvrdila Eva Chmelová z odboru volieb a referenda ministerstva vnútra. „Hlasovacie lístky budú aj s ich menami. Keď dôjde k oficiálnemu vzdaniu sa, táto skutočnosť bude oznámená v každej volebnej miestnosti v kraji tak, aby každý volič vedel, že toho kandidáta nemá voliť. Pokiaľ ho bude voliť, na takéto hlasy sa nebude prihliadať,“ povedala Chmelová. V praxi to bude znamenať, že kto zakrúžkuje kandidátov, ktorí sa vzdali, jeho hlas sa nebude rátať.

Podľa Chmelovej kandidát musí doručiť predsedovi volebnej komisie samosprávneho kraja oficiálne vzdanie sa s osvedčeným podpisom. Zatiaľ takéto vzdanie sa kandidatúry doručil v Banskobystrickom kraji len Jozef Šimko. V najbližších dňoch tak urobia aj Klus s Mičevom. Po vzdaní sa aj ďalších kandidátov Kantora a Baňáka zostáva v kraji 12 kandidátov na župana. Voľby do samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 4. novembra.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #BBSK #Stanislav Mičev #voľby do VÚC #voľby do VÚC 2017 #Ján Luntner