Danko podporil Luntera, má vyhnať Kotlebu

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) odporučil svojim voličom, aby v banskobystrických župných voľbách podporili podnikateľa Jána Luntera.

08.10.2017 18:00

Zároveň sa ostro ohradil voči súčasnému županovi, extrémistovi Marianovi Kotlebovi (ĽS NS) s tým, že nabáda ľudí postaviť sa za toho najsilnejšieho kandidáta, ktorý je schopný Kotlebu poraziť. Danko vyjadril Lunterovi podporu v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Podľa jeho slov je dôležité dostať Kotlebu z banskobystrického úradu, pretože v minulosti niekoľkokrát preukázateľne klamal.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: SITA, Diana Černáková
Danko Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

„Ak niekto popiera holokaust, tak sa tu musíme rozprávať aj o iných nástrojoch, ktoré zabezpečia, aby nemohol vykonávať politickú činnosť. Navyše v prípade, že mu už raz stranu zakázali. Pán Kotleba hovoril, že vybuduje cesty, rozdá lopaty, zníži nezamestnanosť a bude bojovať s rodinkárstvom… Pravda je ale taká, že celá jeho rodinka je zamestnaná na úrade. Tvrdil tiež, že keď sa dostanú do parlamentu, nezoberú si financie od štátu, no dnes tieto financie využívajú,“ vyratúval Danko Kotlebove prešľapy.

Aj tie sú podľa šéfa SNS jednoznačným dôvodom, prečo by sa mal nacionalista z vedenia bystrickej župy čím skôr porúčať. „Jasne odporúčame našim stúpencom voliť pána Luntera. Nie je straníckym kandidátom,“ doplnil Danko.

Lunter je aktuálne najhorúcejším adeptom na kreslo župana v Banskobystrickom kraji. Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý si v septembri sám objednal, by voľby vyhral so ziskom 30,9 percenta hlasov. Kotleba na druhom mieste by dosiahol len 22,2 percenta.

Podľa dostupných informácií sa stal Lunter víťazom aj ďalších dvoch prieskumov, ktoré si však už zadali jeho konkurenti. Presné výsledky síce nezverejnili, no na ich základe sa Lunterovi najvážnejší súperi Stanislav Mičev (nezávislý) a Martin Klus (SaS, OĽaNO, Nova, OKS, KDH), vzdali kandidatúry. Obaja tak urobili v Lunterov prospech, ktorému už dávnejšie vyjadrili podporu aj koaličné strany Smer a Most-Híd.

Danko tiež zdôraznil, že pred župnými voľbami sa treba zamerať špeciálne aj na Nitriansky kraj, kde kandiduje ďalší poslanec kotlebovcov Milan Uhrík. Vyzval preto Jána Grešša (SaS, OĽaNO, Nova, KDH, Šanca, OKS, Demokrati Slovenska), aby včas odstúpil a podporil favorita Smeru a Mostu-Híd Milana Belicu – a znížil tak Uhríkove šance na víťazstvo.

Ak niekto popiera holokaust, tak sa tu musíme rozprávať aj o iných nástrojoch, ktoré zabezpečia, aby nemohol vykonávať politickú činnosť.
šéf SNS Andrej Danko

Danko okomentoval aj daňovú kauzu prezidenta Andreja Kisku. Ako zdôraznil, situáciu vníma vecne, ako problém, ktorý sa týka daní. Hodnotiť Kiskovo konanie, rovnako ako jeho slovné prestrelky s premiérom Robertom Ficom (Smer), však rázne odmietol.

Na to, aby bolo niečo hodnotené vo vzťahu k politikom, sú tu podľa neho jedine voliči. „To oni nám to všetko zrátajú, keď prídu voľby. Je ale dôležité, aby prezident k tejto veci zaujal jasný postoj,“ podčiarkol s tým, že na kvalifikované vyhodnotenie celého škandálu tu máme kompetentné orgány – políciu a prokuratúru.

„Je naozaj vážnym problémom, ak sa objaví nejaká firma, ktorá má v účtovníctve náklady na kampaň verejného činiteľa. Všade vo svete sa dokola rozoberá sponzoring politikov a transparentnosť, kto, koho a ako financuje. Som za to, aby to tak bolo aj u nás,“ dodal Danko. Navrhuje preto, aby mali aj strany u nás verejné a transparentné účty. „Keď dostávame peniaze od štátu, ľudia by mali vidieť a vedieť, komu a na čo ich dávame,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #SNS #BBSK #Andrej Danko #voľby do VÚC #Ján Lunter #voľby do VÚC 2017