Nitra akoby zabúdala na kotlebovca Uhríka

Vyhrá fašista župné voľby v Nitrianskom kraji? Podľa jedného zo starších prieskumov patrí jeden z kandidátov na župana Milan Uhrík, pravá ruka extrémistu Mariana Kotlebu, do štvorky najsilnejších.

10.10.2017 08:00

Postup a kampaň štandardných strán by preto mala reflektovať na túto hrozbu. Tie sa však necelý mesiac pred voľbami k veľkej aktivite nemajú. Vládny trojlístok plánuje diskutovať o podobnej dohode, ako vznikla medzi demokratickými kandidátmi v Banskobystrickom kraji, po prieskume verejnej mienky. Pravicová koalícia stojí za svojím kandidátom. Oficiálne nie sú známe aktuálne výsledky volebných preferencií, ktoré by Uhríkovu pozíciu konkretizovali. V kuloároch sa hovorí, že zatiaľ čo jedna skupina ho za hrozbu nepovažuje, druhá naznačuje, že môže získať 30 percent.

Trojica vládnych koaličných strán Smer, SNS a Most-Híd, ktorá podporuje súčasného župana Milana Belicu, si dala urobiť prieskum ešte v auguste. „Naznačil nám štyroch silných kandidátov. Medzi nich patrili páni Belica, Uhrík, Farkas a Greššo,“ povedal nitriansky krajský šéf Smeru Tibor Glenda. Väčšiu výpovednú hodnotu budú mať podľa neho výsledky druhého prieskumu, ktorý prebieha práve v týchto dňoch. Nitriansky krajský predseda Mostu-Híd Tibor Bastrnák pripomenul, že pri prieskumoch v prípade ĽS NS je problematické to, že strana má veľa skrytých voličov, ktorí sa v telefonickej ankete k svojim sympatiám nepriznajú. Podceňovať kotlebovcov podľa neho netreba.

Vlastný prieskum rozbehla aj strana SMK-MKP, za ktorú kandiduje jej podpredseda, súčasný nitriansky krajský poslanec a starosta obce Mužla (okres Nové Zámky) Iván Farkas. „Momentálne prebieha a uzatvorený bude asi okolo 20. októbra,“ uviedol Farkas. Podľa neho netreba zveličovať Uhríkov vplyv, no nedá sa nič vylúčiť.

Agentúry Focus a MVK preferencie voličov v Nitrianskom kraji nezisťovali. „Hoci nás situácia v Nitrianskom kraji zaujíma, nebol po tom žiadny dopyt,“ reagoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Situácia v nitrianskom regióne sa od tej v Banskobystrickom kraji líši

Podľa sociológa a riaditeľa agentúry MVK Pavla Haulíka je chybou, že politické strany nepoznajú situáciu v kraji. „To znamená, že musia mať kvalitné prieskumy. Nie však tie, ktoré hovoria o percentách Uhríka či iných kandidátov. Dôležité sú prieskumy, ktoré odpovedajú na otázku, kto ho volí a prečo. Bez týchto znalostí to bude len strieľanie na pohyblivé terče, ktoré možno trafia a možno nie,“ myslí si Haulík. Preferencie sú podľa neho už len výsledkom. „Ak nepoznáme podhubie, ťažko s nimi niečo urobiť,“ zdôraznil Haulík.

Náročné je potom aj hľadanie riešení, ktoré by mohli voliča presvedčiť, a v tejto chvíli už na ne môže byť podľa sociológa neskoro. „Závisí však od toho, do akej miery je v kraji spoločensko-ekonomicko-politické napätie, do akej miery sú tam frustrované skupiny obyvateľov a dôvody, z čoho prípadná frustrácia pramení. Vtedy sa dá zistiť, či má v danom kraji šancu nejaký radikálnejší subjekt typu kotlebovcov uspieť,“ spresnil odborník. Riešiť situáciu mesiac pred voľbami je riskantné. „Tak ako sa to ukázalo pri posledných typoch volieb, tieto radikálne skupiny sa budú aktivizovať najmä na konci kampane prostredníctvom sociálnych sietí. Pohyb preferencií smerom nahor môže byť vtedy veľmi výrazný,“ podotýka Haulík.

Situácia v nitrianskom regióne je iná ako v prípade Banskobystrického kraja, kde je hrozba znovuzvolenia Kotlebu reálna. Tam sa viacerí demokratickí kandidáti dohodli na tom, že odstúpia v prospech toho najsilnejšieho, čo je podľa prieskumov Ján Lunter (nezávislý). Nitriansky župan, ktorý kandiduje už piaty raz, sa podobnej dohode osobne nebráni. „Nebudem prekážkou, ak by vznikol takýto dôvod na základe výsledkov objektívnych volebných prieskumov renomovaných profesionálnych agentúr,“ podčiarkol Milan Belica.

Strany Smer, SNS a Most-Híd čakajú na výsledky druhého prieskumu, ktoré majú byť známe v priebehu tohto mesiaca. „Na ich základe sme ochotní diskutovať o podpore najsilnejšieho kandidáta, ktorý z neho vzíde. Naším cieľom je zabrániť úspechu kandidáta extrémistickej strany v kraji,“ dodal šéf nitrianskej krajskej organizácie Smeru Glenda. Farkas taktiež nevylúčil spoločné rokovanie, poznamenal však, že jeho strana ho nebude iniciovať.

Pravicové strany stoja za svojím kandidátom. Do volieb nominovali herca a súčasného krajského poslanca Jána Grešša (SaS, OĽaNO, KDH, OKS, Šanca, Demokrati Slovenska). Včera vyzvali politické strany, osobitne tie vládne, aby sa obdobne ako v Banskobystrickom kraji postavili za jedného demokratického kandidáta. "Takýmto kandidátom je bezpochyby Ján Greššo,“ tvrdia v stanovisku. Greššo sa v otázke prípadnej spoločnej dohody vyjadril opatrne. „Myslíte, že by voliči mojich protikandidátov volili našu koalíciu, keby sa ich lídri vzdali v prospech našej koalície? Neformálne rozhovory na tému jednotného postupu určite prebiehali a prebiehajú, najmä s hodnotovo príbuznými stranami, no dohoda žiadna nepadla,“ doplnil herec.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Nitra #extrémizmus #Marian Kotleba #Milan Uhrík