Pravicoví lídri: Vyššia účasť vo voľbách do VÚC môže zabrániť šíreniu extrémizmu

Pravicoví politici Richard Sulík (SaS) Veronika Remišová (OĽaNO), Alojz Hlina (KDH) a Ľudovít Kaník (Demokrati Slovenska) vyzvali občanov, aby sa zúčastnili na voľbách do VÚC.

10.10.2017 12:17
debata

„Župan je oveľa viac, ako si občania zvyknú myslieť,“ povedal Richard Sulík v utorok vrámci výzvy na volebnú účasť. Vyzdvihol predovšetkým právomoci predsedov samosprávnych krajov v oblasti zlepšovania kvality regionálnych nemocníc, či výstavby ciest.

„Uvediam jeden príklad, cestu cez Muránsku planinu, ktorá pripomína tankodrom,“ pripojila sa k nemu Veronika Remišová z opozičného hnutia OĽaNO. „Naše kraje potrebujú zmenu a ak niekto hovorí, že jeho hlas nič nezmení, veľmi sa mýli, pretože všetko, čo sa v tomto štáte udialo, bolo výsledkom toho, že ľudia sa zdvihli a išli voliť.“ dodala a vyjadrila kritiku voči predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi za to, že voľby do VÚC sa uskutočnia tesne po sviatku všetkých zosnulých, keď budú mnohí ľudia cestovať. Podľa nej ide o snahu zamedziť väčšej volebnej účasti.

„Keby bola volebná účasť vyššia, v žiadnom kraji na Slovensku by ani teraz ani v minulosti nemohla vyhrať žiadna okrajová extrémistická strana,“ uviedol Ľudovít Kaník z mimoparlamentnej pravicovej strany Demokrati Slovenska, ktorý dodal, že by bol rád, ak by sa volebná účasť vo voľbách do VÚC priblížila hranici 40%.

Šéf mimoparlamentnej strany KDH Alojz Hlina vyjadril svoje znepokojenie predovšetkým nad situáciou v Prešovskom kraji: „Prešovský kraj je najchudobnejší, no ak by napríklad v Prešove prišlo o 10 000 ľudí viac a v Poprade o 4 000 viac, situácia by sa mohla zmeniť,“ povedal a dodal, že podľa neho dokáže toľko ľudí prísť na futbal, takže toto želanie je reálne.

Voľby do VÚC sa uskutočnia v sobotu 4. novembra. Kandidátmi pravicových strán sú v Bratislavskom kraji Juraj Droba, v trenčianskom kraji Renáta Kaščáková, v nitrianskom kraji Ján Greššo, v trnavskom kraji Jozef Viskupič, v žilinskom kraji Erika Jurinová, v prešovskom kraji Milan Majerský, v košickom kraji Rastislav Trnka a v banskobystrickom kraji pravica po odstúpení jej kandidáta Martina Klusa podporila nezávislého kandidáta Jána Luntera.

debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #OĽaNO #SASKA